Març 2023 - #164
TwitterYoutube

Residus i Economia circular

Visites guiades a les deixalleries per a centres educatius i ciutadania

Els tallers pretenen promoure un model d’economia circular

Els tallers pretenen promoure un model d’economia circular

Amb les visites a les deixalleries infants, joves i adults coneixen de primera mà com fer ús d’aquests equipaments, analitzen els beneficis que s’obtenen en recuperar els diferents objectes que s'hi poden portar i reflexionen sobre l’elevat volum de deixalles que es genera cada dia.

 

El Servei d'Assessorament i Suport a les Deixalleries (ASDE) ofereix un servei de visites guiades a les deixalleries municipals i uns tallers complementaris sobre alguns residus determinats per encaminar a la ciutadania cap a un model d’economia circular i uns hàbits de vida més sostenibles.

Amb el taller ‘Què en fem de la roba?’, sobre residus tèxtils, l’alumnat reflexiona sobre la relació que té amb el món de la roba i l’impacte mediambiental i social que tenen les seves accions. L’activitat també els permet conèixer l’origen dels diferents tipus de teixits amb els quals estan fetes les peces de roba més habituals i es debaten aspectes com: la contaminació de l’entorn, l’explotació laboral i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle generades pel transport. Durant la segona part del taller, ja més pràctica i creativa, es busquen alternatives més sostenibles al model lineal de fabricar, utilitzar i llençar amb el disseny de nous productes a partir d’una peça de roba vella o en desús.

L’activitat ‘Llarga vida als RAEE’ està adreçada a la ciutadania i promou el bon ús i manteniment de televisors, neveres, congeladors, rentadores o rentavaixelles per fer-los durar més temps. En aquest taller es reflexiona sobre l’elevat volum de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) que es generen cada any i la vida útil que podrien haver tingut els aparells que s’acaben llençant.

El taller ‘Mòbils sense caducitat’ es dirigeix a centres educatius (ESO i ESPO), i convida a reflexionar sobre la problemàtica que genera l’actual model lineal de consum, en el que s’extreuen recursos de la natura, es produeixen i comercialitzen els productes que més tard es consumeixen i, després del seu ús, es llencen sense cap reaprofitament. Amb l’ajuda de l’equip de monitoratge, els joves busquen alternatives a aquest sistema tan poc sostenible, tot proposant nous hàbits de consum de mòbils i tauletes per tal de minimitzar l’impacte dels aparells tecnològics.

Tant les visites com les activitats tenen l’objectiu de promocionar les deixalleries com a centres d’educació i formació ambientals.

Per sol·licitar qualsevol d’aquestes activitats cal que els centres educatius o col·lectius interessats es posin en contacte amb l’ajuntament del seu municipi.

 

Més informació i contacte amb l'ASDE:


L’ASDE ha pres un paper clau acompanyant les deixalleries en aquesta transició que té com a base l’economia circular.

Butlletí: e-ambient
Número de butlletí: #164 - Març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors