Butlletí #internacionalDiba
Setembre de 2022 - #81

Opinió

"El programa «Construir Europa amb les autoritats locals»: una oportunitat per a les nostres ciutats i pobles", Domènec Ruiz Devesa

Imatge: Comissió Europea

Imatge: Comissió Europea

El 22 de juny de 2022, la Comissió Europea llançava la convocatòria pública del programa «Construir Europa amb les autoritats locals», proposta de projecte pilot que vaig presentar el 2020 al Parlament Europeu i que té com a objectiu reforçar la visibilitat de les polítiques europees i la presència de la Unió a tots els seus municipis, especialment en aquells que compten amb menys de cent mil habitants, localitats que no acostumen a ser les principals destinatàries de les campanyes de divulgació de la UE. 

Gràcies a la iniciativa «Construir Europa amb les autoritats locals» (en la seva denominació i sigles en anglès «Building Europe with Local Councillors, BELC»), un representant local (regidor/a o el mateix alcalde o alcaldessa) adscrit a aquest programa podrà comunicar al seu territori, amb els ciutadans i amb els mitjans de comunicació locals, polítiques i iniciatives de la Unió Europea. També tindrà accés a mitjans i eines per augmentar el seu coneixement sobre les polítiques i assumptes de la UE que afectin la ciutadania en l'àmbit local. 

Els ajuntaments participants podran establir un acord de col·laboració i associació amb la Comissió Europea i rebran suport per a les activitats amb la ciutadania i els mitjans de comunicació locals, contribuint així a la sensibilització i a reforçar l'opinió pública sobre la realitat de la Unió Europea, afermant així la seva esfera pública.

Els municipis i capitals més grans, les diputacions provincials, les regions i qualsevol altra administració pública que es comprometi a proporcionar orientació estratègica i recursos tècnics i financers a les entitats locals per desenvolupar el projecte pilot BELC també poden presentar la seva sol·licitud i ser reconeguts com a entitats sòcies amb un rol de coordinació. 

La participació en «Construir Europa amb les autoritats locals - BELC» dels regidors dels nostres pobles i ciutats és essencial per portar Europa al nivell més proper del ciutadà, més enllà de Brussel·les, i especialment per mantenir el diàleg amb la ciutadania després de la cloenda de la Conferència sobre el Futur d'Europa el passat 9 de maig del 2022. Els regidors participants estaran connectats i podran compartir les seves experiències a través d'una plataforma digital en els idiomes oficials de la Unió, cosa que permetrà més sinergies i l'intercanvi transnacional de bones pràctiques. 

«Construir Europa amb les autoritats locals» és un programa pilot que serà executat per la Comissió durant els dos pròxims anys en paral·lel amb la Xarxa europea de corresponsals regionals i locals de la UE promoguda pel Comitè Europeu de les Regions. La convocatòria pública de candidatures per a les administracions locals que vulguin convertir-se en socis de la Comissió al programa BELC, juntament amb tots els detalls i documents, es pot consultar en aquest enllaç

La continuïtat d'aquest programa com un programa permanent de la Unió Europea depèn de l’activa participació dels nostres regidors durant els dos anys vinents. És, doncs, el moment de mostrar el compromís de les entitats locals amb iniciatives com aquesta que busquen contribuir a un reforçament des de l'àmbit local de la ciutadania europea. 

Domènec Ruiz Devesa

Diputat i portaveu socialista de la Comissió d'Afers Constitucionals del Parlament Europeu
Impulsor del projecte pilot «Construir Europa amb les autoritats locals». 

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #81 - Setembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat