Butlletí #internacionalDiba
Setembre de 2022 - #81

Recomanem

Nous informes CGLU: ODS i igualtat

Imatge: CGLU

Imatge: CGLU

El passat mes de juliol, l'Organització mundial de ciutats i governs locals units, CGLU, en el marc del Dia dels Governs Local i Regionals al Fòrum Polític d’Alt Nivell, va presentar noves dades sobre la localització dels ODS, la seva anàlisi país a país i la igualtat de gènere.

El passat mes de juliol, l'organització mundial de ciutats i governs locals units, CGLU, en el marc del Dia dels Governs Locals i Regionals al Fòrum Polític d'Alt Nivell (FPAN), organitzat per la Global Taskforce, va presentar noves dades sobre la localització dels ODS, la seva anàlisi país a país i la igualtat de gènere.

Es va presentar a l'FPAN la 6a edició de l'informe anual de la Global Taskforce de Governs Locals i regionals (GLR) sobre com promoure una recuperació transformadora i el desenvolupament local sostenible juntament amb un anàlisi país per país de les estratègies nacionals i locals per a l'Agenda 2030.

La 6a edició de l'informe de la Global Taskforce de Governs Locals i Regionals per a l'FPAN del 2022, cap a la localització dels ODS dona llum sobre els esforços dels GLR per desenvolupar entorns d'aprenentatge saludables, combatre l'abandonament escolar d'hora i donar suport a la participació de la població a l'educació, així com de garantir oportunitats d'aprenentatge permanent per a tothom (ODS4). L'informe també posa l'accent en com els GLR estan adoptant la «cura» com a element central per a la recuperació de la COVID-19 (ODS5): incorporant enfocaments sensibles al gènere i desplegant polítiques i accions locals amb perspectiva de gènere, adoptant una perspectiva feminista en els processos de planificació i pressupostos locals, fomentant respostes contra la violència i l'assetjament i creant noves oportunitats de desenvolupament econòmic. 

L’informe es basa en els 44 Informes Nacionals Voluntaris presentats aquest any davant el FPAN, així com en els 7 de 150 Informes Locals Voluntaris i els 26 Informes Subnacionals Voluntaris elaborats fins ara i també mostra com els GLR, especialment els de les zones costaneres, s'esforcen per prevenir la contaminació marina i invertir en la protecció de les zones costaneres, promovent zones marines integrades i gestionades localment. Els GLR també estan fomentant la gestió sostenible dels boscos i les zones protegides, així com la protecció de la biodiversitat i els ecosistemes. A més, els GLR també estan desplegant xarxes globals i regionals per impulsar el lideratge local de les dones i són socis actius en iniciatives globals per avançar als ODS 14 i 15, com el programa Oceans Urbans o la declaració del Procés d'Edimburg sobre biodiversitat, entre d'altres.

L'anàlisi país per país sobre la localització dels ODS, presentat en Fitxes, són un important complement de l'informe anterior. Les Fitxes per país destaquen la participació i, en molts casos, el paper principal dels governs locals i regionals en la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), després d'una breu presentació de les estratègies nacionals de cada país, els mecanismes de coordinació i els processos d'informació relacionats amb l'Agenda 2030. Aquestes fitxes pretenen animar l'acció a escala local, nacional i internacional, indicant tant les àrees de progrés com les llacunes que persisteixen en el reconeixement del paper dels GLR, basat en els principis de subsidiarietat i autonomia, i en la seva integració a la presa de decisions i a la implementació dels ODS.

Així mateix, durant l'FPAN va sortir a la llum l'informe «Del canvi de la promesa a la realitat: avenços dels governs locals i regionals en matèria d'igualtat de gènere», un informe per a l'FPAN sobre la localització de l'ODS 5, centre de l'Agenda 2030. No es pot subestimar el paper dels GLR en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seva importància per garantir que se sentin les veus de les dones i les nenes. Aquest informe sobre la localització de l'ODS 5 ofereix una síntesi exhaustiva de les tendències i les millors pràctiques en els esforços dels governs locals i regionals de tot el món per localitzar sistemàticament la igualtat de gènere. Destaca els enfocaments municipals de planificació i la creació de pressupostos amb perspectiva de gènere, dades desglossades i participació en la presa de decisions.

Butlletí: #InternacionalDiba
Número de butlletí: #81 - Setembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat