Butlletí #internacionalDiba
Desembre 2022 - #84

Visites ens locals a Brussel·les

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

L’Oficina Europa i Estratègia Int. ha organitzat visites a les institucions europees a Brussel·les a 2 delegacions d’ens locals: Ajuntament de Castelldefels i Consell Comarcal del Vallès Occidental. El contacte amb Brussel·les permet guanyar visibilitat i trobar noves oportunitats.

Aquest novembre dues delegacions diferents d’ens locals han fet ús del servei d’organització de visites a contactes estratègics en l'àmbit europeu que ofereix l’Oficina Europa i d’Estratègia Internacional i l’Oficina de Brussel·les de la Diputació de Barcelona. Aquestes visites suposen una oportunitat per fer contactes i conèixer de primera mà les estratègies, polítiques i programes financers d’interès pel món local que s’estan impulsant a escala europea per així ajudar als governs locals a ser més efectius i eficients en la implementació de les seves polítiques i estratègies al territori.

Per una banda, el passat 14 de novembre es va desplaçar a la capital europea una delegació de l’Ajuntament de Castelldefels, encapçalada per la tinenta d'Alcaldia i regidora de Presidència, Esther Niubó, i acompanyada per personal municipal responsable d'internacionalització, UE i ODS, Participació Ciutadana, Platges i Esports.

La visita es va organitzar amb l’objectiu de conèixer els principals referents europeus en els àmbits d’interès de Castelldefels i donar a conèixer els projectes impulsats pel municipi a contactes estratègics de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Comitè Europeu de les Regions en el marc de la seva estratègia d’internacionalització local en àmbits com la digitalització del territori, les comunitats intel·ligents, la salut i l’esport. Aquesta visita va permetre visibilitzar els projectes de l’Ajuntament davant de les institucions europees referents en els àmbits esmentats i disposar d’un millor coneixement de la realitat europea en aquests camps. 

Per altra banda, el 23 de novembre una delegació del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO) encapçalada pel seu president, l’Ignasi Giménez Renom, van desplaçar-se a Brussel·les per mantenir diverses reunions amb representants de les institucions Europees. L’objectiu de la visita va ser doble: d’una banda, donar a conèixer les polítiques d’aprofitament alimentari que es porten a terme en el territori en l'àmbit comarcal i de l’altra, analitzar conjuntament amb els interlocutors de la Comissió Europea, Comitè de les Regions i la xarxa Municipal Waste Europe, el seu encaix en les polítiques europees i les oportunitats de col·laboració, visibilitat i de recursos que aquestes podrien obtenir.

El viatge del Consell Comarcal del Vallès Occidental a la capital d’Europa va permetre conèixer altres ciutats europees que estan impulsant iniciatives semblants; descobrir el funcionament de la Plataforma europea sobre les pèrdues i el malbaratament d'aliments, amb opció a presentar les bones pràctiques del CCVO en aquest espai; i la possibilitat de cooperar amb el Comitè Europeu de les regions en el marc de la Comissió NAT sobre recursos naturals així com de participar en la conferència sobre seguretat alimentària del mes de juny de 2023. Finalment, la trobada amb la xarxa Municipal Waste Europe va permetre conèixer nous governs locals europeus que impulsen polítiques de sostenibilitat alimentària i es va obrir la possibilitat de participar en les dinàmiques de treball d’aquest grup.

Aquestes dues visites són una mostra del potencial que té l’organització dels programes de visites per part de l’Oficina Europa i d’Estratègia Internacional i de l’Oficina a Brussel·les de la Diputació de Barcelona a l’hora de connectar el món local amb l’europeu. Aquestes visites permeten fer contactes d’alt valor estratègic a les principals institucions i xarxes europees ubicades a Brussel·les i trobar noves oportunitats que permetin no només impulsar la internacionalització del món local, sinó també potenciar l’efectivitat i eficiència de les estratègies i polítiques locals gràcies a les oportunitats que la Unió Europea ofereix a les autoritats locals d’arreu del continent.

Newsletter: #InternacionalDiba
Newsletter number: #84 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat