Butlletí #internacionalDiba
Desembre 2022 - #84

Lliurament del 43è Premi per la Pau

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

La diputada Pilar Díaz, i el vicepresident de l’ANUE, Javier Sánchez, van fer entrega del 43è Premi per la Pau a la Comunidad de Paz de San José de Apartadó, en reconeixement dels seus vint-i-cinc anys de treball en la construcció de la pau a Colòmbia.

L’acte va tenir lloc a l'Edifici del Rellotge de l'Escola Industrial el passat 28 de novembre, i va comptar amb la participació de Morelis Arteaga, representant la Comunidad de Paz de San José de Apartadó, que va recollir el premi. 

El Jurat del Premi per la Pau d’enguany ha volgut reconèixer la tasca de la Comunidad de Paz de San José de Apartadó, una iniciativa camperola de resistència als diferents conflictes armats des de la no-violència a Colòmbia. La comunitat va néixer el 1997, quan els camperols i camperoles de San José de Apartadó que havien decidit no marxar de casa seva davant l’estratègia d’expulsió de l’exèrcit colombià, van declarar-se públicament «comunitat de Pau», reivindicant així el seu dret a viure de la seva terra. 

Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, la Comunitat ha sigut castigada de manera reiterada per l’exèrcit colombià i per les elits estatals, han patit assassinats i múltiples violacions de drets humans. Tal com va expressar Morelis Arteaga, «un reconeixement com aquest premi per la pau els dona força per no defallir de la seva lluita, una lluita que en molts moments pot ser esgotadora». El reconeixement internacional els reforça i els protegeix davant dels actors armats i estigmatitzacions, en un escenari que encara és molt complex, sobretot en el territori, i on l’acompanyament i reconeixement de la comunitat internacional és clau per a la construcció d’una pau territorial i global.

La diputada Pilar Díaz ha recordat que la Diputació de Barcelona està compromesa amb la defensa de la pau i els drets humans, i que l’actual mandat té per objectiu explícit afavorir el desenvolupament sostenible d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i no hi ha desenvolupament sostenible sense pau. 

La diputada també ha destacat que la Comunidad de Paz de San José de Apartadó s’ha convertit en un referent mundial per la seva incansable lluita en la defensa dels Drets Humans i la construcció de pau, així com en la defensa de la vida i del territori.  

El premi per la Pau té una dotació de 5.000 € que aporta la Diputació de Barcelona i és concedit per l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE). Des de la seva fundació l’any 1962, l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya ha centrat la seva activitat en la difusió i consecució dels propòsits continguts a la Carta de les Nacions Unides.

És amb aquest esperit que concedeix anualment el Premi per la Pau, el qual, des de la seva primera edició, l’any 1980, vol reconèixer una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o d’una entitat que destaqui pel seu treball encaminat a aconseguir els esmentats propòsits, per la defensa de la solució pacífica dels conflictes i dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i en pro del desenvolupament sostenible. 

[+] Aquí podeu consultar tots els premiats

Newsletter: #InternacionalDiba
Newsletter number: #84 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat