Butlletí #internacionalDiba
Desembre 2022 - #84

Convocatòria: Iniciativa Urbana UE

Imatge: Iniciativa Urbana Europea

Imatge: Iniciativa Urbana Europea

Recentment, ha tingut lloc a Brussel·les el primer seminari per a sol·licitants de la convocatòria d’Accions Innovadores de la Iniciativa Urbana Europea (EUI-IA) per conèixer les característiques d’aquesta convocatòria i resoldre dubtes dels assistents al respecte.

La Iniciativa Urbana Europea (European Urban Initiative – EUI) és un programa de la UE referent en l’àmbit del desenvolupament urbà sostenible. Aquesta iniciativa, que disposa d’un pressupost de 450 milions d’euros pel període 2021-2027, pretén donar un ampli suport a totes les ciutats europees perquè puguin fer front de forma efectiva als reptes urbans més rellevants identificats per la UE. L’EUI és una iniciativa paraigües que absorbeix gran part dels programes sobre desenvolupament urbà sostenible, com per exemple el programa Accions Urbanes Innovadores (Urban Innovative Actions – UIA) implementat en el període financer anterior (2014-2020). 

En aquest sentit, una de les convocatòries llançades en el marc de l'EUI és precisament la d’Accions Innovadores (Innovative Actions – IA; d’ara endavant, EUI-IA), la qual està inherentment vinculada a la Nova Bauhaus Europea (New European Bauhaus), una iniciativa interdisciplinària impulsada per la Comissió Europea el 2021 amb la missió de redefinir les nostres formes de vida i els espais en els quals desenvolupem les nostres vides d’acord amb els objectius i principis establerts pel Pacte Verd Europeu. Aquesta convocatòria té com a finalitat principal fomentar el desplegament per tota la UE d'innovacions urbanes provades, així com oferir noves oportunitats a les ciutats perquè puguin assumir el risc de convertir idees ambicioses i creatives en projectes pilot que es puguin provar en entorns urbans reals. L’ambició principal d’aquesta iniciativa és permetre que altres actors urbans i ciutats d'arreu d'Europa desenvolupin la base de coneixement i la confiança que es necessiten per a la posterior ampliació i replicació de solucions innovadores. 

Aquesta primera convocatòria de propostes de l'EUI-IA finançarà projectes per oferir exemples tangibles i reals d'intervencions de la Nova Bauhaus Europea que integrin completament els valors fonamentals d’aquesta iniciativa, raó per la qual es convida a les ciutats a proposar projectes que encaixin en alguna de les quatre categories següents, considerades com les que tenen el més gran potencial per generar solucions innovadores i crear un efecte demostratiu clar per inspirar l'ús de la política de cohesió a les zones urbanes:

  • Construcció i renovació amb esperit de circularitat i neutralitat de carboni
  • Preservació i transformació del patrimoni cultural
  • Adaptació i transformació d'edificis per a solucions d'habitatge assequible
  • Regeneració d’espais urbans

El pressupost total destinat a l’EUI-IA és de 50 milions d’euros. Cada projecte aprovat en el marc d’aquesta convocatòria podrà rebre fins a un màxim de 5 milions d’euros de cofinançament FEDER i l’execució del projecte s’ha de dur a terme en un període màxim de 3,5 anys. 

Les entitats que poden liderar projectes per l’EUI-IA són les anomenades «autoritats urbanes principals» (main urban authorities – MUAs), i en conseqüència, seran les responsables de la implementació i gestió de tot el projecte, raó per la qual seran també responsables en termes financers i jurídics. Poden ser candidates a MUAs les autoritats urbanes a títol individual (com municipis o fins i tot districtes en el cas de les ciutats europees més grans), associacions o agrupacions d'autoritats urbanes amb personalitat jurídica pròpia reconegudes oficialment com a nivell de govern local (per exemple, les comarques, però no les autoritats locals intermèdies com les províncies) o associacions ad hoc d'administracions urbanes individuals que es presenten conjuntament. És important subratllar que tota MUA, a més d’encaixar en alguna d’aquestes tres categories, ha de disposar de més de 50.000 habitants en total i tenir un grau d’urbanització «DEGURBA» tipus 1 o 2 (els relatius a ciutats i suburbis).

La convocatòria està oberta fins al 19 de gener del 2023 a les 14:00 (CET). 

[+] Informació sobre els seminaris per a sol·licitants de la IUE.

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #84 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat