Butlletí #internacionalDiba
Desembre 2022 - #84

Recomanem

Acord Espanya/CE: Política Cohesió

Imatge: europa.EU – EU Cohesion Policy: Spain

Imatge: europa.EU – EU Cohesion Policy: Spain

Espanya es beneficiarà de 37.300 milions d’euros de la política de cohesió de la UE per accelerar la transició ecològica, finançar la innovació i la digitalització, millorar l’ocupació i els serveis socials locals, segons recull el nou acord d’associació per al present marc financer.

El 21 de novembre la Comissió Europea ha donat el vistiplau a l’Acord d’Associació amb Espanya. Es tracta d’un document estratègic per a la programació de les inversions dels Fons de la Política de cohesió (Fons Europeu de Desenvolupament Regional, Fons Social Europeu i Fons de Cohesió), el Fons de Transició Justa (FTJ) i el Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura, que es repartiran al llarg del marc financer plurianual 2021-2027.

L’objectiu dels fons de la Política de cohesió és donar suport a la transició ecològica i al progrés vers una economia més justa i competitiva.

L’estratègia prevista en l’Acord atorga el suport més rellevant a les regions menys desenvolupades del territori espanyol: el 50% dels fons aniran a les comunitats autònomes d’Andalusia, Extremadura, Castella -la Manxa, Ceuta i Melilla, i les Illes Canàries. 

El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) disposarà de 9.000 M d’euros per a la transició ecologia del país, avançar vers una economia més eficient en l’ús dels recursos, i climàticament neutra i competitiva econòmicament. També dedicarà recursos a assolir la meta d’estalvi energètic, a la generació d’electricitat a partir de fonts renovables i a la prevenció de catàstrofes naturals com ara inundacions, incendis i síquies.

El Fons Social Europeu (FSE+) invertirà 11.300 M d’euros en cohesió social i ocupació, centrant-se especialment en l’ocupació de les dones, joves, les persones amb poques qualificacions i les persones d’origen migrant, en línia amb el Pla d’Acció del Pilar Europeu de Drets Socials. El FSE preveu 1000 M d’euros per millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables i 1000 M d’euros per lluitar contra la pobresa i salvaguardar els drets dels infants a l’educació i a l’accés als serveis socials en línia amb la Garantia Infantil Europea.

El finançament també millorarà la qualitat i l’eficàcia de l’atenció primària. Es donarà suport a la construcció, renovació i millora dels centres sanitaris i hospitals. 

El Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) disposarà de 1.100 M d’euros per millorar la resiliència d’aquests sectors, i se centrarà en la gestió sostenible dels recursos pesquers, la protecció del medi marí, l’adaptació al canvi climàtic i a la protecció del medi ambient.

L’Acord d’Associació amb Espanya proposa l’execució de 45 programes (FEDER, FSE+, FTJ, FEMPA), sis dels quals són nacionals. Espanya es beneficiarà també de 700 M d’euros per a 9 programes Interreg de la Política de cohesió. 

Cal afegir que l’Acord mostra el ferm compromís amb l’ús coordinat dels fons de la Política de cohesió amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència dels fons NextGen EU.

Butlletí: #InternacionalDiba
Número de butlletí: #84 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat