Butlletí #internacionalDiba
Gener de 2023 - #85

Nova Presidència Consell UE: Suècia

Imatge: Govern de Suècia

Imatge: Govern de Suècia

L'1 de gener Suècia ha agafat el relleu de la República Txeca al capdavant del Consell de la Unió, assumint així la presidència rotatòria en un context marcat profundament per la guerra a Ucraïna i la crisi energètica, amb l’eslògan Una Europa més verda, segura i lliure.

Suècia assumeix per tercera vegada a la història la presidència del Consell de la Unió, des de l’1 de gener d’enguany fins al 30 de juny, moment en que Espanya la substituirà. La presidència sueca ha articulat el seu programa al voltant de l’eslògan Una Europa més verda, segura i lliure, recollint així les 4 grans prioritats identificades pel seu mandat: 

  1. Seguretat-unitat. La Presidència sueca prioritzarà el suport econòmic i militar continuat a Ucraïna, així com el suport al camí d'Ucraïna per integrar-se a la UE. Suècia també considera que per reforçar la seguretat de la Unió Europea i dels ciutadans, s’ha d'aconseguir un consens cap a una política europea de seguretat i defensa sòlida, en estreta cooperació amb tots els socis de la Unió.
     
  2. Competitivitat. Si bé l'atenció política més urgent, d’acord amb les prioritats sueques, es troba necessàriament sobre la guerra d'Ucraïna i les seves conseqüències a curt termini, també és cert que la presidència sueca també vol dedicar, simultàniament, grans esforços per impulsar el creixement econòmic a Europa, que és clau per poder fer front als reptes de futur de la UE. La força, la resiliència i la posició global d'Europa depenen de la seva producció econòmica, la qual està estretament lligada al mercat únic i a les oportunitats comercials mundials. És per això que la UE ha de continuar oferint les millors condicions possibles per a una economia sòlida i oberta basada en la lliure competència, la inversió privada i la digitalització.
     
  3. Transició ecològica i energètica. La Presidència sueca seguirà amb els esforços de les anteriors presidències per fer front als elevats i volàtils preus de l'energia alhora que aborda la reforma del mercat energètic a llarg termini. En aquest sentit, Suècia posarà en acció la iniciativa Fit for 55 i accelerarà la transició energètica. A més, atès que la transició cap a un futur eficient en recursos i sense combustibles fòssils requerirà grans inversions en indústries innovadores que puguin traduir les millors idees i innovacions en solucions funcionals, la presidència sueca considera que s’ha de treballar per proporcionar el marc regulador i les polítiques adequades per atraure aquestes inversions.
     
  4. Valors democràtics i Estat de dret. Es considera fonamental la defensa del principi de l'Estat de dret i dels drets fonamentals, ja que són un dels pilars clau del projecte europeu. Així doncs, es continuarà treballant pel respecte dels valors democràtics, les llibertats individuals, la no-discriminació i la cohesió. 

Aquestes prioritats, al mateix temps, s’emmarquen en l’anomenat programa trio: el programa conjunt que les tres presidències del Consell consecutives (França de gener a juny del 2022, República Txeca de juliol a desembre del 2022 i Suècia de gener a juliol del 2023) acorden per donar continuïtat a la feina del Consell de la Unió. Les prioritats compartides que figuren en el programa trio són: protegir a la ciutadania i les seves llibertats; construir els fonaments econòmics pel model europeu de futur (és a dir, preparar l’economia europea pels reptes futurs); construir una Europa climàticament neutra, verda, equitativa i social, tot promovent la bio-economia alhora que permetrà les diferències regionals i locals, com a part essencial de l'assoliment del Pacte Verd Europeu; i promoure els interessos i valors europeus al món. 

En conclusió, la presidència sueca del Consell de la Unió, de forma semblant a la presidència txeca, estarà principalment marcada pels esdeveniments que transcorren en el marc de la guerra a Ucraïna i la crisi energètica, la qual condiciona significativament l’enfocament de les mesures a implementar a curt termini en el marc de les prioritats del programa trio i del programa de la mateixa presidència txeca. 

[+] Informació sobre el programa de la presidència sueca al Consell de la Unió

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #85 - Gener de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat