Butlletí #internacionalDiba
Gener de 2023 - #85

Recomanem

Comerç just: Un futur sense cafè

Imatge: Diari ARA

Imatge: Diari ARA

El Diari ARA ha publicat un reportatge sobre el futur incert del cultiu de cafè en el context d’emergència climàtica, amb el suport de la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Catalunya, la Diputació i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Cada dia 3.000 milions de tasses de cafè es beuen al món i el 70% de la seva producció s’exporta. Es calcula que al voltant de 125 milions de petits agricultors i agricultores depenen d’aquest cultiu tropical. L’escalfament global afecta intensament les condicions de producció i la qualitat de la varietat Aràbica que és la que es comercialitza majoritàriament.

L’emergència climàtica amenaça de reduir a la meitat la producció mundial de cafè a causa de noves plagues com el fong del rovell, l’augment de temperatures o onades de calor, tempestes fortes que causen esllavissades en els terrenys de cultiu, entre altres. Segons dades de la Universitat de Zuric, l’escalfament global implicarà una pèrdua de les condicions de producció de més del 50% de les àrees de cultiu actuals en trenta anys.

El reportatge ha dut a terme un conjunt d’entrevistes a cooperativistes de cafè de comerç just a Chiapas (Mèxic). Aquesta regió mexicana és un cas paradigmàtic de l’impacte del canvi climàtic en els cultius cafeters. Així mateix, les experiències de les cooperatives de cafè de comerç just ens mostren com fa una dècada que estudien, en col·laboració amb Universitats o ONG, com adaptar-se per tal que els seus cultius siguin més resilients i sostenibles.
 
L’aposta de les cooperatives de comerç just pels cultius orgànics que nodreixen la terra i capturen carboni, el recull de dades meteorològiques o de pH del sòl, noves varietats més resilients, nutrients naturals o adobs orgànics, entre altres mesures d’adaptació, ens mostren ja resultats en aquesta tasca complexa però necessària de resiliència climàtica en un futur ple d’incerteses.

[+] Consulteu el reportatge complet: Un futur sense cafè (bo)

Newsletter: #InternacionalDiba
Newsletter number: #85 - Gener de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat