Butlletí EspaiS@lut
Maig 2021 - #106

El Servei de Salut Pública informa

COVID-19 i adolescents a la província de Barcelona: dades més enllà dels estereotips

© Shutterstock.com / David Tadevosian

© Shutterstock.com / David Tadevosian

  • El 89,6% dels nois fa servir sempre o sovint la mascareta, mentre que ho fa el 96,2% de les noies.
  • El 19,5% rarament o mai evita llocs tancats o molt concorreguts.
  • El 4,9% declara haver passat la COVID-19 confirmada amb un test.
  • El 47,5% dels nois està més angoixat pel futur que abans de la pandèmia, en les noies són el 65,2%.
  • El 25,3% dels nois es va sentir sempre o sovint estressat durant el confinament, mentre que en el cas de les noies era el 47,5%.

La situació d’emergència sanitària causada per la COVID-19 ha comportat un canvi de conductes importants en la població adolescent. L’adolescència és l’etapa clau d’experimentació i consolidació d’aptituds, i el confinament, les mesures de distanciament i la limitació de la llibertat d’acció, entre d’altres, ha causat canvis en els comportaments i les relacions socials dels joves.

Per estudiar les conductes relacionades amb la salut dels adolescents el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix als municipis l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO. En el context de la pandèmia s’ha afegit un bloc de preguntes relacionades amb la COVID-19 per conèixer aspectes com la vivència del confinament, la percepció del futur, l’adaptació als canvis i a noves restriccions, l’adherència a mesures preventives, la preocupació amb la malaltia i les fonts d’informació del jovent.

A partir dels resultats de 1.696 alumnes de 4t d’ESO, considerats com agents sentinelles de les conductes juvenils, d’11 municipis de la província de Barcelona es pot començar a dibuixar una fotografia sobre l’impacte de la pandèmia en els i les adolescents. S’observa una resiliència funcional superior al què podria esperar-se; un impacte anímic que no es pot ignorar; un compliment normatiu general però irregular; un cert esgotament informatiu; una consciència estesa de la gravetat general de la pandèmia; i, transversalment, desigualtats per gènere en tots els resultats.

En aquest sentit és d’especial interès fixar la mirada de gènere, ja que els resultats són molt diferents entre nois i noies. Les noies viuen pitjor els canvis que ha generat la pandèmia, aquesta els fa més impacte anímic i en el seu benestar emocional. Expressen més dificultats per resistir futures restriccions. Alhora, compleixen més amb les recomanacions sanitàries i són més responsables en els seus comportaments, accepten i veuen les restriccions com a més justes i estan més preocupades tant per contagiar com per contagiar-se.

Així, al 55,2% dels nois li preocupa contagiar-se mentre que en les noies és el 66,5%. Si parlem de contagiar a d’altres persones, al 60,5% dels nois els hi preocupa, en canvi aquesta preocupació és del 76% en les noies.

Respecte a l’ànim positiu per encarar la pandèmia, el 55,5% dels nois se sent amb ànim positiu mentre que en les noies és només del 38,3%. Per contra, el 22,6% dels nois té més ansietat que abans de la pandèmia, en les noies és el 42,2%.

Si bé el 57,6% dels nois s’ha adaptat bé als canvis que ha suposat la pandèmia, en el cas de les noies és del 41,7%. En quant a tornar a viure un tancament a casa, al 38,6% dels nois i al 58,1% de les noies els angoixa.

El 76,3% confia en les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Si parlem dels canvis en l’oci i el consum, els i les joves declaren consumir més tabac i més internet que abans, i en canvi practicar més esport i consumir menys alcohol que abans. Segurament caldrà reorientar esforços i prioritats en les activitats de promoció i educació per a la salut, pel tal de corregir les tendències negatives i consolidar la reducció en els consums d’alcohol.

Conèixer aquests resultats han d’ajudar a poder ser més efectius en futures intervencions de prevenció i promoció de la salut, tant per evitar la fatiga preventiva entre els i les adolescents com per disminuir l’impacte en el seu benestar emocional.

Per aprofundir en alguns dels aspectes es pot consultar el dossier.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #106 - Maig 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS