Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2015 - #45

El Servei de Salut Pública informa

BIOPHILIC CITIES: Regenerar la ciutat amb la renaturalització. Estratègies, eines i gestió per la ciutat

Curs organitzat pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (UIMP) juntament amb l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).  

El curs, que va tenir lloc els dies 10 i 11 de novembre, va girar entorn els continguts i tècniques de les infraestructures ecosistèmiques i es van presentar una sèrie d'investigacions i projectes urbans-ecològics que s'estan desenvolupant actualment a l'entorn urbà. Els temes tractats en el curs van ser els hàbitats, l'ambient, la salut i la història de la regeneració de la natura en la ciutat.

El curs va començar amb una petita introducció sobre la situació actual i futura de l'ambient a les nostres ciutats i de la salut de les persones a causa del canvi climàtic i es van proposar solucions i estratègies per reduir els efectes del canvi climàtic i millorar la salut humana. A continuació hi van haver tres master class seguides de 12 ponències realitzades per personal d'àmbits molt diferents. En primer lloc, es va parlar de la importància de la biodiversitat urbana a les ciutats i dels beneficis que aporta a la salut de les persones. També de la necessitat de crear infraestructures verdes i espais verds a la ciutat on tothom pugui accedir fàcil i ràpidament sense haver de recórrer grans distàncies. A més d'incidir sobre la importància de la connectivitat entre els espais naturals que envolten els nuclis urbans i les ciutats formant els anomenats "corredors verds" que faciliten la mobilitat sostenible i l'activitat física. En les exposicions impartides es van explicar diferents projectes duts a terme a diferents nuclis urbans on s'han relacionat la natura i la ciutat i s'han vist efectes positius en les persones.

Les ponències-debats van ser diverses, però tots els ponents van coincidir en que és de vital importància connectar el medi natural amb la ciutat i la ciutadania, regenerar els hàbitats i promoure la renaturalització dins l'entorn urbà per millorar la salut humana.

Hi ha estudis que han demostrat que la presència de natura i verdor afavoreixen les relacions socials, redueix la violència, millora la salut general de les persones, redueix la contaminació i mitiga les conseqüències del canvi climàtic entre d'altres.  Per això, és rellevant promoure zones i espais verds de ràpid accés als entorns urbans. A més a més del verd, ara s'està començant a parlar de la necessitat dels espais blaus com els rius, mars, llacs, etc. com determinants per a la millora de la salut.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defensa, a partir de l'evidència científica, que un entorn físic saludable és essencial per garantir l'equitat en salut i recomana vetllar perquè la planificació urbana promogui estils de vida saludables i entorns segurs.

Per poder aconseguir tot això és imprescindible que les polítiques afavoreixin la sostenibilitat a les ciutats, actuar sobre el canvi climàtic i millorar la salut de les persones, a més de comptar amb la col·laboració ciutadana. 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #45 - Desembre 2015

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS