Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2015 - #45

El Servei de Salut Pública informa

Conclusions de la Jornada "Camps electromagnètics i Salut"

Aquesta Jornada, realitzada el 20 d'octubre, va donar una visió general dels diferents aspectes de la relació entre els camps electromagnètics i la salut.  

La telefonia mòbil és un sistema de radiocomunicació, que a l'igual que la ràdio o la televisió utilitza ones electromagnètiques per transmetre informació.

L'aparició d'antenes de telefonia mòbil dins de les ciutats genera una certa inquietud en la ciutadania. D'una banda, per l'impacte visual que generen i, de l'altra, per la percepció de risc per a la salut, a causa de l'exposició als camps electromagnètics generats per les antenes.

En el decurs d'aquesta jornada, a la qual van assistir-hi 26 tècnics municipals, David Casabona, Cap de l'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona, va explicar els conceptes físics dels camps electromagnètics (CEMs), normativa i mesures realitzades. Seguidament, James Grellier, Mònica Guxens i Elisabeth Cardis, del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) van explicar els possibles mecanismes d'interacció entre els CEMs i la salut humana, les evidències científiques i la percepció de la població general. També van comentar l'aplicació del principi de precaució i les mesures de prevenció, en aquest àmbit. Finalment, Xavier Flores, Gestor del Projecte de la Governança Radioelèctrica de la Direcció General de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació de la Generalitat de Catalunya, va exposar l'informe anual 2014 del nivell d'exposició a CEMs a Catalunya.

Com a conclusió, destacar el fet que la telefonia mòbil i altres sistemes de radiocomunicació que utilitzen CEMs han significat una revolució tecnològica i una transformació social, econòmica i ambiental sense precedents. Sense aquests sistemes, la societat que avui coneixem no seria possible. La percepció de risc per a la salut, a causa de l'exposició als CEMs ha generat un gran nombre de projectes d'investigació. Tot i el gran nombre d'estudis científics encara existeix molta controvèrsia i incerteses, i això implica continuar amb les línies d'investigació obertes i aplicar el principi de precaució en la gestió i desplegament de les antenes de radiocomunicació.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #45 - Desembre 2015

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS