Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2015 - #45

El Servei de Salut Pública informa

Dia Mundial de la lluita contra la SIDA

Des de fa 28 anys cada 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la SIDA, per fomentar la conscienciació de tota la societat del que representa aquesta malaltia, i implicar-la en la prevenció de la transmissió de la infecció pel VIH.

Segons el darrer informe (SIVES) del Departament de Salut, d'aquest 2015, s'estima que a Catalunya l'any 2013, 33.600 persones convivien amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH), de les quals, aproximadament, 8.000 no sabien que estaven infectades.

A Catalunya el nombre de nous casos de VIH declarats per cada 100.000 habitants és superior a la mitjana europea (11,1 i 5,7, respectivament) i un 42% es diagnostiquen tard, sent el retard diagnòstic especialment més alt en heterosexuals i usuaris de drogues per via parenteral (UDVP).  Entre les noves infeccions pel VIH, s'estima que gairebé la meitat (48%) es produeixen entre els 15 i els 30 anys, principalment en homes (78%), i un 39% del total són homes que tenen sexe amb homes (HSH). El nombre de nous casos de VIH entre els HSH segueix augmentant.

La via sexual és la categoria de transmissió principal en els nous diagnòstics de VIH. Tot i que un alt percentatge de joves usa el preservatiu en la seva primera relació sexual (85,2% dels nois i el 86,1% de les noies), aquest no s'utilitza de forma consistent en el temps. El nombre elevat de casos i de reinfeccions per Chlamydia trachomatis (8,5% i 13%, respectivament), juntament amb l'elevat ús de l'anticoncepció d'emergència (49,2%), evidencien la persistència de conductes de risc entre els joves.

Encara que ralentitzada en els darrers anys, continua la tendència descendent de nous casos de sida iniciada a partir de la introducció dels tractaments antirretrovirals de gran activitat a mitjans de la dècada dels 90 del segle passat.

Atesa aquesta situació, cal continuar treballant per conscienciar la població, especialment els i les adolescents, perquè adoptin les mesures de prevenció necessàries, concretament utilitzant el preservatiu en totes les seves relacions sexuals.

La Diputació de Barcelona s'ha adherit al comunicat que, com cada any, promou el Departament de Salut de la Generalitat, i que enguany porta el lema "Accelerant per posar la sida a zero", per tal de comprometre de forma activa a tota la societat en l'assoliment de l'objectiu del programa conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/SIDA (ONUSIDA) d'arribar a la fi de l'epidèmia de SIDA l'any 2030.

Enllaç a:

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #45 - Desembre 2015

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS