Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2015 - #45

El Servei de Salut Pública informa

Pobresa energètica

Aquest va ser el motiu del taller de debat que es va celebrar el 28 d'octubre de 2015.

Va comptar amb la participació de representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, ajuntaments i consells comarcals de la demarcació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Taula del Tercer Sector Social, el Fuel Poverty Group i l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

La pobresa energètica és la situació en que es troba una llar quan és incapaç de mantenir una temperatura adequada i de pagar la quantitat d'energia suficient per garantir les seves necessitats bàsiques. 

En la pobresa energètica  intervenen principalment tres factors: la renda familiar, els preus de l'energia i l'eficiència energètica. En el nostre entorn la disminució de la renda de les famílies, l'augment dels preus de l'energia i la mala qualitat del parc d'habitatges són les causes que estan produint un agreujament de les situacions de pobresa energètica.

Aquest problema emergent es pot abordar des de diferents punts de vista. Una de les línies d'actuació s'aborda pels professionals dels serveis socials bàsics que donen informació i orientació als afectats sobre els consums d'electricitat, gas, i altres subministres i de les possibilitats d'accedir als diferents ajuts econòmics  i, en particular, sobre les possibilitats que ofereix la  Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

Des del punt de vista de la salut pública, el projecte europeu SOPHIE sobre polítiques estructurals i desigualtats en salut, en l'apartat de pobresa energètica, assenyala un increment significatiu del risc relatiu de mortalitat, en dies molts freds, en habitatges que pateixen pobresa energètica. Aquest augment de mortalitat està relacionat amb l'augment de malalties cardiovasculars, respiratòries i amb situacions d'ansietat i depressió. 

La pobresa energètica també s'ha d'escometre des del punt de vista ambiental i amb les aportacions tècniques d'arquitectes i enginyers en els projectes d'aïllament de façanes i de finestres i altres de rehabilitació d'habitatges.

Per afrontar el problema de la pobresa energètica i trobar solucions cal treballar amb una perspectiva pluridisciplinar i de forma transversal amb diferents administracions públiques i representants d'entitats socials dedicades a la gestió d'aquesta problemàtica. 

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #45 - Desembre 2015

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS