Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2016 - #56

El Servei de Salut Pública informa

Aprovació del Pla d’Acció enfront del VIH i altres ITS 2016-2020

La Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya (CISC) presidida pel Conseller de Salut, Antoni Comín, ha aprovat el Pla d’Acció enfront del VIH i altres ITS 2016-2020,  amb la intenció de donar continuïtat a aquelles accions anteriorment desenvolupades i que han donat bons resultats respecte al VIH/sida i, dur-ne a terme de noves per millorar la situació actual d’aquesta malaltia a Catalunya, i de les altres ITS.

El Pla 2016-2020 presenta dos elements nous importants: incorpora accions per fer front a les altres ITS, atès l’augment de casos i a la seva interrelació amb el VIH. I, alhora, dóna més rellevància a la perspectiva qualitativa de l’avaluació per apropar-se a la realitat amb més profunditat.

El pla, elaborat des d’una metodologia participativa, involucra a tota una sèrie d’entitats i dóna veu a les institucions, a la comunitat científica i a la comunitat social. La seva finalitat és facilitar l’adopció i implementació de les mesures necessàries per reduir la incidència de la infecció pel VIH i altres ITS; millorar l’accés al tractament i la qualitat de vida de les persones infectades; així com reduir l’estigmatització que representa la infecció pel VIH i altres ITS, mitjançant l’acció comunitària per a la inclusió social.

Aquest nou pla d’acció s’estructura en quatre eixos d’actuació que corresponen a cada un dels seus objectius generals:

  • Eix 1: Monitoratge, avaluació i recerca. Millorar el monitoratge i l’avaluació i establir innovacions en la recerca respecte al VIH i altres ITS.
  • Eix 2: Prevenció del VIH i altres ITS. Reduir la incidència i el retard del diagnòstic del VIH i altres ITS.
  • Eix 3: Atenció a les persones. Millorar l’atenció integral i la qualitat de vida de les persones que viuen amb el VIH/sida o altres ITS així com fer front a l’estigma.
  • Eix 4: Entorn comunitari. Promoure una resposta social constructiva al VIH i altres ITS fomentant la inclusió social així com fer front a l’estigma.

El paper de l’àmbit local com a entitat participant en aquest pla, es troba recollit en l’eix 2 “Prevenció del VIH i altres ITS” dins l’objectiu general de reduir el nombre de noves infeccions de VIH i altres ITS tant en població general com jove, a través de la sensibilització sobre les conductes preventives i de risc respecte al VIH i altres ITS.  

Les actuacions que el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona porta desenvolupant en els darrers anys, van en la línia dels plans d’acció enfront el VIH i altres ITS que s’han desenvolupat. Aquestes accions tenen per objectiu: informar, educar i sensibilitzar a la població jove cap a una sexualitat sana a través de missatges de promoció d’hàbits saludables, mitjançant la implementació de tallers de salut afectiva i sexual i prevenció de les ITS, formació de professionals en el tema, i l’edició i difusió de material divulgatiu, entre d’altres.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #56 - Desembre 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS