Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2016 - #56

Menja saludable

Propietats nutricionals de la col

Les cols pertanyen a l’espècie Brasica oleracea i a la família de les crucíferes, es cultiven a les regions temperades i fredes de l’hemisferi nord. La millor època per consumir-ne és entre els mesos de setembre i gener però podem trobar-ne durant tot l’any. Per escollir una bona col ens hem de fixar en que sigui compacta i pesada en relació amb el seva mida. Una vegada a casa es recomana guardar-la a la nevera en una bossa de plàstic perforada, d’aquesta manera es pot conservar en bon estat més d’una setmana.

Com la majoria de fruites i verdures, la col ens aporta fibra, vitamines i minerals però la col a més a més destaca per les seves propietats antioxidants i protectores de l’envelliment cel·lular i per això pot ajudar-nos a prevenir malalties com el càncer. A més a més, la col fermentada o xucrut és una font de flora intestinal fantàstica per tothom i en particular per a qui tingui problemes amb els làctics.

Existeixen moltes varietats de cols, per exemple: les cols arrissades, la col valenciana, la col de Brussel·les, la col llombarda, la col xina...i la podem cuinar de molt diverses formes, així, pot formar part dels ingredients d’una sopa o d’una crema, es pot saltejar en un wok o en una paella, es pot menjar crua en una amanida, les seves fulles es poden fer servir per fer farcells amb els ingredients més diversos i com a última proposta podeu gratinar-la al forn afegint-hi formatge ratllat pel damunt.

Sigui com sigui, aprofiteu els mesos d’hivern i els àpats de les festes de Nadal per utilitzar aquest producte en les vostres receptes, beneficieu-vos de les seves propietats i no oblideu la fruita alhora de les postres, esmorzars i berenars, així aconseguireu el repte de cinc fruites i verdures al dia!

Aquest Nadal, gaudiu dels àpats i de les festes!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #56 - Desembre 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS