Sota el lema “Aixequem les mans per la #prevenció VIH” es commemora enguany el Dia Mundial de la lluita contra la Sida.
Aquesta diada es commemora a tot el món per crear consciència i solidaritat vers el VIH/sida perquè, tot i els avenços científics i la millora en l’accés als tractaments, encara és molt necessari incidir en la prevenció i en donar a conèixer la situació actual sobre el VIH. Ho justifiquen els 40 milions de persones que han mort per la infecció del virus, des que es va diagnosticar el primer cas al 1981, els gairebé 37 milions de persones que viuen a tot el món amb el VIH i els 2 milions de persones que s’infecten cada any.
Actualment a Catalunya s’estima que prop de 34.000 persones són VIH positives. Durant el 2015 es van diagnosticar 910 casos nous. Les vies més probables de transmissió han estat les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (66%), seguida dels homes heterosexuals (16%), de les dones heterosexuals (8%) i els usuaris de drogues per via parenteral (2%).
ONUSIDA a través de la campanya Aixequem les mans per la #prevenció VIH fa incidència en aquells aspectes en els que caldria incidir per prevenir el VIH com: l’ús de preservatius i lubricants, reducció de danys, profilaxis preexposició, circumcisió masculina mèdica voluntària, prevenció de la transmissió maternoinfantil, les proves i la supressió vírica, juntament amb les dificultats per accedir als referits serveis tant per part dels adolescents, de les dones joves, de les poblacions clau i de les persones que viuen amb el VIH.
En aquest sentit, El Pla d’acció en front el VIH 2016-2020, que recentment s’ha aprovat, s’alinea totalment amb l’objectiu fixat per al 2020 d’ONUSIDA d’arribar al 90% de persones amb VIH diagnosticades, que el 90% d’aquestes persones estiguin en tractament i que el 90% d’elles tinguin una càrrega viral indetectable. El pla, exemple de col·laboració intersectorial de tots els agents implicats a Catalunya, proposa tot un seguit de mesures per reduir la incidència de la infecció per VIH i altres ITS, per millorar l’accés al tractament i per reduir l’estigmatització mitjançant l’acció comunitària per a la inclusió social.
En els darrers anys s’han realitzat molts esforços per posar la sida a zero, però encara queda camí per endavant, per això s’ha d’aprofitar dates com l’1 de desembre per donar a conèixer la situació actual i per impulsar avenços tant en la prevenció com en el tractament de la infecció per VIH sobretot en els col·lectius més afectats per l’epidèmia.
En aquesta línia, el comunicat que l’Agència de Salut Pública de Catalunya elabora en col·laboració amb més de 140 entitats públiques i privades, entre les que es troba la Diputació de Barcelona, vol fer especial èmfasi en evitar noves infeccions a través de la sensibilització de la societat respecte al que representa aquesta malaltia i alhora implicant-la en la seva prevenció.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #56 - Desembre 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat