Les persones, ja siguin adolescents, joves o adultes són vulnerables quan la seva situació personal es situa en desavantatge per exercir la seva plena participació comunitària. És aleshores quan es veu afectat l'estat de salut, física o mental, les habilitats o capacitats individuals, existeixen addiccions, etc.
La crisi econòmica dels darrers anys ha impactat de forma greu en les condicions de vida de moltes persones que es troben amb dificultats per cobrir les necessitats més bàsiques. L'evidència científica mostra clarament que les persones que viuen situacions socioeconòmicament menys afavorides tenen pitjor salut. A més, la utilització dels serveis sanitaris per part d’aquestes es caracteritza per poc coneixement dels recursos que ofereix la xarxa, problemes de baixa freqüentació, seguiment irregular dels trastorns i un abordatge poc estructurat.
La necessitat d'acostar els serveis sanitaris a aquests col·lectius, i fer-ho des de la proximitat, es fa palesa; així com oferir recursos i eines als i les professionals que hi treballen directament, per tal d'afrontar les diferents situacions amb les que es troben.
Agent de salut i població vulnerable
Per tal de cobrir aquesta necessitat, la Secció de Benestar Social i Salut, en col·laboració amb el Programa municipal de Joventut i el Servei d'ocupació Barberà Promoció, va iniciar, l'octubre de 2015, el projecte d'Agent de Salut, adreçat no només a adolescents i joves, sinó també a persones adultes en situació de vulnerabilitat, majoritàriament persones aturades de llarga durada que presenten risc d'exclusió social o que ja es troben en aquesta situació, que se’ls ha esgotat la possibilitat de cobrar cap prestació o que cobren prestacions no contributives o assistencials com la renda mínima d'inserció (RMI).
Es tracta d'un servei d’atenció en matèria de salut en espais extrasanitaris, fent intervencions orientades a cada col·lectiu, tant grupals com individualitzades, així com intervencions d'orientació dels i les professionals que hi treballen directament.
Neix a partir de la necessitat de disposar d'un recurs que tingui presència allà on són les potencials persones usuàries, amb objectius com, d’entre altres, informar i aconsellar sobre temes de salut, detectar precoçment els senyals d'alarma que puguin ser indicadors d'un problema de salut, resoldre situacions relacionades amb la salut i derivar, si s'escau, a altres professionals o xarxes i associacions. És un recurs proper, confidencial i de confiança per a la informació i assessorament, detecció, resolució o derivació, dins el municipi de Barberà del Vallès.
Els àmbits que es treballen són salut afectivo-sexual (sexualitat responsable, la contracepció i les MTS), salut mental (vincles i relacions entre les amistats, el personal educador i les famílies, l'autoestima i l'autoimatge corporal), consum de drogues i alcohol i salut alimentària (foment d'una alimentació saludable i sostenible i promoció de la pràctica de l'activitat).
Les actuacions de prevenció i promoció de la salut es duen a terme mitjançant intervencions grupals semi-estructurades al voltant de temàtiques de salut, atenció individual a les consultes de les persones usuàries, orientació i assessorament en temes de salut als i les professionals en contacte amb aquestes persones, difusió entre professionals dels programes de prevenció, cursos de formació, guies didàctiques i exposicions, xarxes socials relacionades, actuacions de recollida i anàlisis de dades i planificació en funció dels resultats a través d'observació participant, enquestes, entrevistes,...
On volem arribar?
L'objectiu és consolidar l'Agent de Salut, que sigui un servei municipal transversal, formant part de la xarxa de serveis i recursos sanitaris i per al treball transversal (treballant la promoció per a la salut i la prevenció des de diferents àmbits: oci, lleure, associacionisme, esports,...).
Pretenem consolidar el servei, d'una banda, donant-lo a conèixer, fent-lo més accessible i que desperti motivació a la població, així com implantant les propostes de millora sorgides en l'avaluació del projecte. D'altra banda, fent-lo extensiu a altres col·lectius (com ara gent gran, pares i mares, etc.) i que estigui present en altres espais municipals (en els poliesportius municipals, per exemple).
A més, tenim interès en recuperar el Programa Salut i Escola, de la Generalitat de Catalunya, i vincular-ho a l'Agent de Salut, atès que són dos serveis que es complementen i es poden potenciar.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #56 - Desembre 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat