Butlletí EspaiS@lut
Maig 2017 - #62

Espai municipal

Santa Coloma de Gramenet

La Taula Salut mental i addiccions de Santa Coloma de Gramenet es posa en marxa el 2012. Integrada per tots els recursos assistencials i les entitats del tercer sector que treballen en la prevenció o atenció de trastorns mentals o addiccions de la ciutat, es crea per a afavorir la coordinació dels serveis i entitats, detectar i cobrir necessitats, sensibilitzar la població sobre aquestes problemàtiques, i afavorir la normalització social de les persones afectades.

Després d’editar en paper la Guia de recursos de salut mental i addiccions de Santa Coloma de Gramenet, la Comissió Comunitària va valorar la conveniència de fer un web. Després d’estar mesos treballant l’1 de gener es va fer públic http://salutmental.info.

El web pretén:

  • Donar a conèixer els recursos de la ciutat i permetre accedir-hi en funció de diferents necessitats: si cal una derivació prèvia o no, tema que es vol tractar, si és per a la persona amb el trastorn o un/a familiar, etc.
  • Informar sobre els trastorns mentals i les addiccions.
  • Donar respostes a preguntes que es poden fer persones que no saben si allò que els hi passa és normal o no, o com actuar davant de certes situacions.
  • Compartir l’experiència de persones que pateixen el problema en primera persona.
  • Difondre actes o notícies d’interès.

Des del començament es varen tenir clares algunes coses:

  • La informació havia de ser de lliure ús i còpia (llicència Creative Commons) i emprar programari lliure.
  • El llenguatge i to havia de ser assequible i col·loquial, de manera que fós comprensible per a la majoria de persones de la ciutat allò que s’explicava.
  • Calia pensar no només en qui té un trastorn i necessita fer un tractament, sinó també en les persones en contacte amb elles i en les persones que començaven a sentir que alguna cosa els hi estava passant.

Finalment el web s'ha fet bilingüe i, hores d’ara, té 3 experiències en primera persona, 11 notícies, 22 pàgines amb informació i 35 recursos.

Tan important com el resultat del web és el procés. Potser el més significatiu ha estat el fet de seure per decidir com la volien persones afectades, famílies i professionals de diferents àmbits; que entitats i serveis força diferents hi hagin treballat; que les persones que viuen els problemes en primera persona ho comparteixin des de la seva vivència; que el web espaijove.net hagi autoritzat a emprar molts continguts seus, i que tothom se la senti seva.

Se segueix treballant en el web. D’aquí a poc es vol començar una nova secció: Com tenir cura de qui té cura d’altres personesque treballaran amb les associacions de familiars.

Targeta del web.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #62 - Maig 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS