Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2019 - #89

El Servei de Salut Pública informa

La Diputació de Barcelona present al Congrés SEE/SESPAS d’Oviedo

© SEE/SESPAS

© SEE/SESPAS

Al Congrés SEE/SESPAS (Societats Espanyoles d’Epidemiologia i Salut Pública, respectivament), que es va celebrar a Oviedo del 3 al 6 de setembre, es van presentar dues comunicacions per part de dos tècnics de la Secció d‘Informació i Anàlisi del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.

Sota el lema “Epidemiologia i prevenció de precisió” hi van assistir al voltant d’uns 600 professionals. Es volia posar de manifest el repte d’adequar la metodologia, front el gran volum d’informació que actualment es genera, i poder generar criteris/estàndards en l’àmbit de la prevenció i/o tractament més precisos, eficients i equitatius.

 
Les ponències van estar centrades en: Genòmica i Salut Pública, Salut Pública i Desastres i Investigació en Salut Pública.

Dins el Congrés també es va parlar d’altres temes com: estils de vida, determinants de la salut, salut laboral i ambiental, vigilància, cribratge, i la nova llei de protecció de dades, entre altres.

 

Les dues comunicacions presentades per la Diputació de Barcelona van ser:

 

Mortalidad por Enfermedad Crónica No Transmisible (ECNT) en el ámbito municipal: Objetivo 25x25
A càrrec de Carlos Arias


Les malalties cròniques són un problema de salut per ser la principal causa de mortalitat i constituir un repte en el desenvolupament de polítiques de salut. Per això, al 2012 l’OMS i l’ONU van desenvolupar el Pla 25x25 (reduir el 25% de la mortalitat pel 2025, segons les dades del 2010, en quatre malalties cròniques en el grup d’edat de 30 a 70 anys).

Es va presentar un anàlisi descriptiu de l’evolució de les ENCT de 1999 a 2017 en el conjunt de 62 municipis ≥ 10.000 habitants per veure la tendència i conèixer si s’arribarà a l’objectiu 25x25.

Els resultats mostren que serà difícil arribar a la reducció del 25% al 2025. A més a més, en les dones disminueix la reducció de la mortalitat per tumors, mentre que en els homes es produeix en les malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques.

Front aquests resultats és clau insistir, reforçar i posar en marxa polítiques públiques en el territori de l’àmbit de la promoció de la salut sota el paraigües de “Salut en totes les polítiques”.

Enllaç a la presentació.

 

Ejercicio físico en adolescentes: influencia de instalaciones deportivas y zonas verdes según genero
A càrrec del Lluís Camprubí


L'objectiu de l'estudi era determinar, segons gènere, si la presència d'equipaments esportius i d'espais verds, pot influir en la pràctica i freqüència d'exercici físic.

Es va realitzar l’estudi a partir de l’enquesta general d'hàbits de salut a 10.620 adolescents de 4t curs d'ESO (14-17 anys) de 57 municipis representatius (exclosa Barcelona) de la província de Barcelona, i es van obtenir dades de nivell i freqüència d'activitat física i pràctica esportiva. Les dades sobre la superfície en m2 d'espais verds per habitant es van obtenir de la Generalitat de Catalunya, i les de superfície en m2 d'equipaments esportius per habitant de la pròpia Diputació.

Es va veure que la superfície verda s'associa a la pràctica esportiva en noies, i a l'activitat física en nois, mentre que els equipaments esportius s'associen tan sols en noies a la pràctica esportiva. Això indicaria que ambdós factors podrien facilitar practicar exercici, tot i que no podem afirmar que fomentin la freqüència de la seva pràctica, i en ambdós casos de forma diferent segons gènere.

Aquests resultats suggereixen que per fomentar l'exercici físic en adolescents cal incorporar la perspectiva de gènere en el disseny de l'entorn urbà.

Enllaç a la presentació.

 

Animeu-vos! El proper Congrés serà a Bilbao sota el lema de: “Epidemiologia, Sostenibilitat y Responsabilitat Social”. Les dates seran del 29 al 30 de setembre i de l’1 al 2 d’octubre de 2020.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #89 - Octubre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS