Butlletí Territori i Ciutat
juny 2021 - #72
Anar a dalt

Monogràfic


La Diputació de Barcelona presenta la versió virtual de l’exposició “El romànic del temps d’Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona”.  Aquesta mostra, organitzada per la corporació, va ser comissariada per la documentalista Maria Antònia Carrasco, l’arquitecte Joan Closa, l’historiador de l’art David Galí i l’infògraf Jordi Grabau del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). L’exposició es va poder visitar a la seu central de la Diputació, a l’edifici Can Serra, durant el mes de febrer i març de l’any passat, però degut a la pandèmia de la Covid-19 va haver de tancar les seves portes. Ara, a través de la pàgina web de l'SPAL es pot gaudir de l’exposició de manera virtual des de casa.

La versió virtual de la mostra ensenya mitjançant textos, fotografies i plànols les característiques arquitectòniques i funcionals de l’art romànic primerenc a través de diferents edificis exemplificats en els casos del castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera, l’Anoia), de l’església de Santa Maria de Matadars (el Pont de Vilomara i Rocafort, el Bages) i del monestir de Sant Llorenç prop Bagà (Guardiola de Berguedà, el Berguedà). Paral·lelament, explica el procés de restauració que ha efectuat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) en aquests monuments i que en garanteix la conservació per a les generacions futures a través d’estudis previs, projectes i obres.

L’SPAL s’encarrega d’assessorar i de donar suport tècnic, científic i econòmic als ajuntaments en la protecció i valoració del seu patrimoni arquitectònic, arqueològic i urbanístic. Des de fa 107 anys, ha salvaguardat i restaurat alguns dels edificis més representatius del romànic català del temps d’Oliba (972-1046). La Diputació ha intervingut en 33 castells, 135 esglésies i 14 monestirs romànics d’aquella època, que es concentren, majoritàriament, en les comarques barcelonines.

Anar a dalt

Novetats

 

Article publicat a la revista Realidad MAPEI, núm. 27 (Monográfico Especial Modernismo)

El Palau Güell de Barcelona (1886-1890) és una obra d'Antoni Gaudí encarregada per Eusebi Güell que va acollir la seva residència, despatxos de les seves empreses i actes culturals de tot tipus. El 1945 va passar de mans de Mercè Güell, filla petita d’Eusebi, a la Diputació de Barcelona. Aleshores s’hi va emprendre una primera restauració per destinar-lo, eminentment, a fins culturals, com a Museu d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre.
 
En l’article que us presentem s’expliquen detalladament els treballs efectuats en el monument pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona des del 1982, mitjançant un equip multidisciplinari i d’acord amb el mètode de restauració del Servei. Es van realitzar, bàsicament, per convertir el Palau en museu de si mateix i conservar-lo per a la posteritat i van ser endegats en diferents campanyes organitzades en dues grans fases. La primera, d’aquella data fins al 2011, quan es va realitzar la segona restauració a l’edifici, de forma integral i, la segona, des del 2012 fins al 2020, dedicada a actuacions de conservació i manteniment, que continuen executant-se. A més, també s’hi posen de relleu els reptes de futur i els aspectes que impliquen que, un edifici obra de Gaudí declarat Monument Històric per l’Estat el 1969 i Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1984, sigui propietat d’una administració pública com la Diputació de Barcelona.



La proposta presentada per l’estudi Coll-Leclerc Arquitectes, sota el lema Aplec Olesa, ha resultat guanyadora del concurs amb intervenció de jurat per a la selecció d’una proposta amb caràcter d’avantprojecte per a l’ampliació de la Biblioteca Santa Oliva d’Olesa de Montserrat, convocat pel Servei d'Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona.

D’acord amb l’acta del jurat, es tracta d’una molt bona proposta que resol l’ampliació de la biblioteca actual, només creixent en planta baixa, sota una gran coberta verda, de manera que l’edifici s’integra perfectament amb l’entorn més proper.

També resol correctament la relació amb la resta d’usos existents a l’equipament i compleix tot el programa funcional de la biblioteca. Permet distribuir el total del fons general en una sola planta, on tots els espais tenen llum natural i gaudeixen de vistes a l’espai públic que l’envolta.

Anar a dalt

Agenda

Postgrau presencial
Del 15 de setembre al 29 d’octubre de 2021
Lloc: Barcelona
Organitza: UPC School
 

Postgrau semipresencial
Setembre de 2021 al gener de 2022
Lloc: Barcelona
Organitza: UPC School
 

Postgrau presencial
Del 4 d’octubre al 22 de desembre de 2021
Lloc: Barcelona
Organitza: UPC School
 

Màster semipresencial
Del 7 d’octubre de 2021 al 26 de juny de 2022
Lloc: Barcelona
Organitza: UPC School
 

Anar a dalt

Activitats destacades

Durant el segon trimestre del 2021, la Gerència de Serveis d’Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, ha realitzat diversos lliuraments de treballs.

 

 

Anar a dalt

Publicacions

ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE AL MÓN LOCAL. Agenda 2030

Editorial : Diputació de Barcelona
Categoria: Llibre en Pdf
Any d'edició: 2020
Pàgines: 143
Idioma: Català
Matèries: Administració local, Medi ambient. Ecologia

GUIA PRÀCTICA PER ELABORAR L'AGENDA 2030 LOCAL

Editorial: Diputació de Barcelona
Categoria: Llibre en Pdf
Any d'edició: 2021
Pàgines: 122
Idioma: Català
Matèries: Administració local, Medi ambient. Ecologia

EINES DIGITALS PER A LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Editorial: Diputació de Barcelona
Categoria: Fullet en Pdf
Any d'edició: 2021
Pàgines: 18
Col·lecció: Quaderns de participació ciutadana, 10
Idioma: Català
Matèries: Comunicació. Tecnologies de la informació, Ciutadania

CUADERNOS DE DERECHO LOCAL NÚM. 55 (FEBRERO 2021). Fondos Europeos para la recuperación

Editorial: Fundación Democracia y Gobierno Local
Col·lecció: Cuadernos de Derecho Local, 55
Matèria: Administració local

DESARROLLO LOCAL. GESTIÓN E IMPLEMENTACIÓN DE PROYECTOS

Autoria: Blanco Argente del Castillo, Isabel (Autor)
Editorial : Cemci Publicaciones
Categoria: Llibre
ISBN: 978-84-16219-42-1
Any d'edició: 2021
Pàgines: 462
Col·lecció: Análisis y Comentarios, 58
Idioma: Castellà
Matèria: Administració pública

Anar a dalt

Unió Europea

Imatge: ONU Habitat

L’agència de Nacions Unides per als assentaments urbans ONU-Habitat ha publicat recentment l’informe «Ciutats i pandèmia: cap a un futur més just, verd i saludable».

L'informe analitza la situació de la COVID-19 a ciutats i àrees urbanes d’arreu del món un any després de la declaració de pandèmia.

Aquest document, disponible en anglès, descriu una sèrie d’iniciatives i mesures per a una recuperació duradora i sostenible de la crisi actual, i posa en relleu alguns dels determinants clau del risc d’aquesta crisi per a la ciutadania. Igual que amb les anteriors crisis de salut pública, la desigualtat, l’habitatge inadequat i la manca d’accés a aigua neta, sanejament i gestió de residus han estat factors decisius. Les condicions agreujants, com ara els alts nivells de contaminació atmosfèrica, també han augmentat l’exposició de les comunitats marginades a impactes més greus. 

 L’informe se centra en quatre prioritats clau: 

  • Replantejament de la forma i la funció de la ciutat; 
  • Abordatge de la pobresa i la desigualtat sistèmica a les ciutats; 
  • Reconstrucció d’una “nova normalitat” per a l’economia urbana;
  • Clarificació de la legislació urbana i governança multinivell.

L’informe de Nacions Unides proporciona les bases per a l’acció local en els àmbits de planificació territorial, pobresa i desigualtat, economia i governança. Així mateix, el document posa en relleu que cal passar d’una mentalitat d’emergència a una de recuperació, i centrar-se en l’enfortiment de la salut pública, la resiliència econòmica i els serveis de qualitat per a tothom. Les antigues divisions i desigualtats agreujades per la pandèmia signifiquen que el retorn a la normalitat ja no és suficient: ara s’imposa un canvi transformador. Amb polítiques inclusives, compromís de la comunitat i una transició significativa cap a un enfocament més sostenible, les ciutats poden sortir de la COVID-19 més fortes i resistents que abans.

Anar a dalt

Novetats legislatives

Anar a dalt

Crèdits

© Diputació de Barcelona 2006

Se'n permet la reproducció sempre que se citi la font.

El butlletí Territori i Ciutat és una producció del Servei d'Equipaments i Espai Públic
de l'Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals.

Edició i documentació:
Rosi Cantero

Col·laboració:
David Galí, Lucía Fernández i Claudia Jiménez

Altres butlletins de la Diputació

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep