Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 56 (febrer 2023) - #56
Ir arriba

Notícies

El 23 de febrer del 1923, Albert Einstein arribava a la barcelonina estació de França, convidat pel prestigiós catedràtic Esteve Terradas, un dels organitzadors dels cursos de l'Institut d'Estudis Catalans de la Mancomunitat. Començava així el seu periple per terres catalanes on va pronunciar un seguit de conferències sobre la teoria de la relativitat. Va visitar diversos indrets de la ciutat de Barcelona, així com també Terrassa, Sant Cugat del Vallès i l'Espluga de Francolí.
 

El passat 11 de febrer es va celebrar el dia de la Dona i la nena en la ciència amb nombroses iniciatives empreses per institucions, escoles o centres de recerca. Ens volem fer ressò de la proposta que va plantejar el CREAF per voler compartir aquest compromís de crear una cultura organitzativa diversa i inclusiva més enllà d’aquest dia assenyalat i reivindicar el paper de la dona i la nena en la ciència, més enllà i al llarg dels 365 dies de l’any.

 

«Ciència Km Zeta» és un pòdcast que viatja a petits pobles d’arreu del territori, i seu a parlar amb joves de dos mons, el de la ciència i el de la música. Dos àmbits que, en aquest cas, tenen en comú el poble, i una manera de fer i de parlar. Bandes de la talla de Roba Estesa, Joan Bramon, Alidé Sans o Los Draps aprenen sobre algorismes, el cicle del carboni, sostenibilitat urbana o exoplanetes de la mà d’investigadores que els hi expliquen la seva recerca en primera persona. Com a resultat, una conversa amena i interessant que pot ser d’interès per a tothom.

D’Ensayo és un festival de teatre i ciència que tindrà lloc entre el 16 i el 19 de març. Es tracta d’un certamen anual d’espectacles teatrals de contingut científic que neix a Saragossa i està dirigit a grups de teatre no professionals i/o emergents. L’objectiu és que els centres d’investigació, universitats, museus i divulgadors independents pugin a l’escenari per seduir el públic i sorprendre’ns amb els missatges de la ciència i l’estímul de les tecnologies.
 

Ja està en marxa la tercera edició de la Biennal Ciutat i Ciència i encara queden dies i activitats per gaudir-la. Fins al 26 de febrer la ciència torna a sortir al carrer i convida a reflexionar des de múltiples disciplines i punts de vista sobre el fet de viure, de manera simultània a Barcelona i Madrid. El programa de Barcelona ha estat comissariat per Helen Cole, Josep Perelló i Lluís Nacenta, i a Madrid, per Elea Giménez Toledo i José Manuel Sánchez Ron.

 

La plataforma Ciència Oberta convoca el concurs Ciència Oberta 2023 de divulgació científica juvenil en català. El concurs està dirigit a estudiants de secundària, batxillerat o cicles formatius de tots els centres dels Països Catalans que els agradi i estiguin interessats en la ciència i vulguin endinsar-se en el mon de la divulgació. El concurs es dividirà en dues categories amb dos premis cadascuna: 3r i 4t d’ESO, i Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà.

 

EspaiCiència és una iniciativa per donar a conèixer a la ciutadania, i molt especialment als més joves, la recerca i la innovació que es du a terme a les nostres universitats, centres de recerca, empreses, entitats professionals, etc. Les activitats que s’hi programen son atractives per als visitants alhora que estimulen l’interès i la curiositat per la ciència. Demostracions científiques, tallers i d’altres activitats interactives permeten els investigadors i investigadores mostrar i compartir la seva recerca amb els estudiants.

Ir arriba

Lectures

«La curiositat hauria de formar part de la vida de les persones; certament, hauríem d’ensenyar els infants a sentir curiositat sobre què fa que les coses funcionin», explica Roald Hoffmann, premi Nobel de química el 1981 i doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona el 1992. Se'l pot considerar també una figura transgressora de les fronteres de la ciència, un viatger apassionat de la literatura, la poesia i les humanitats, i de la bellesa d’algunes molècules. L’entrevista que va donar en la seva recent visita a Barcelona és la lectura que us proposem aquest més.

Ir arriba

Publicacions

Un dels objectius de l’Aliança STEAM és donar visibilitat a les iniciatives i projectes desenvolupats per centres educatius, entitats, empreses, mitjans, i altres agents socials, dirigits a impulsar l’interès de les nenes i les joves per les disciplines STEAM. En aquest sentit, s’han convocat per primera vegada els premis Alianza STEAM pel talent femení que ha premiat a 13 projectes en diverses categories. Aquests treballs queden recollits en aquesta publicació editada pel Ministerio de Educación y Formación Profesional. 

Ir arriba

Recursos

«La curiositat es satisfà tot d’una i acaba ràpidament, mentre que l’interès és profund i necessita temps. Curiositat és l’atracció i el desig per una cosa nova. Si l’objecte de la recerca no correspon a interessos profunds, satisfarà la curiositat, però el seu interès s’esvairà ràpidament. La curiositat no és un suport a l’interès, sinó el seu enemic més perillós».
 

Ir arriba

Resum de premsa

Aquest any l’Agència SINC, agència pública de l’àmbit estatal dedicada a la informació sobre ciència, tecnologia i innovació amb llicència ‘creative Commons’ i tots els continguts en obert, celebra el seu 15è aniversari. Podeu consultar el dossier amb 15 notícies destacades, una per cada any de vida de SINC, que han elaborat per a celebrar-ho. Així com la selecció de notes de premsa mensual on podeu trobar notícies referents a l’actualitat científica d’aquestes últimes setmanes. No deixeu de consultar-les.

Ir arriba

Agenda

[Fins el 26 de febrer, diverses localitzacions]

[22 de febrer i 29 de març, Pessics de Ciència, L’Hospitalet]

[Del 22 de febrer al 27 de març, Biblioteques de Barcelona]

[23 de febrer, Reial Academia de Ciencies i Arts de Barcelona]

[24 de febrer, Residència d’Investigadors]

[25 de febrer, Escola d’Enginyeria de Terrassa (ESEIAAT)]

[28 de febrer i 1 de març, TecnoCampus Mataró, Àrea d’Acció Climàtica Diba]

[Del 28 de febrer al 14 de març, CosmoCaixa]

[2 i 3 de març, Vapor Universitari Terrassa]

[Fins el 3 de març, Centre Cultural Sant Josep, L'Hospitalet]

[9 de març, Centre Cívic Palmira Domènech, El Prat]

[Del 15 al 19 de març, FCRi]

[Fins el 24 de març, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya]

[Fins el 9 d’abril, Museu de Ciències Naturals de Granollers]

[Fins el 9 d’abril, Museu de Ciències Naturals de Granollers]

[Del 3 al 5 de maig, Bragança, Portugal]

[Divendres fins el 9 de juliol, Museu de Ciències Naturals de Granollers]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram