Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 59 (maig 2023) - #59
Ir arriba

Notícies

Des del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, incloent-hi el 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs, i fins al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, té lloc la Setmana de la Natura, amb més de 400 accions per passar a l’acció per la natura arreu de Catalunya. Escoles, entitats, biblioteques, parcs naturals i ajuntaments es sumen un any més a un dels majors esdeveniments d’implicació ciutadana pel medi ambient a Catalunya. Aquesta edició posa el focus en la restauració ecològica.

El Centre de Visió per Computador (CVC), en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques Municipals i el Consorci de Biblioteques de Barcelona posa en marxa la 2a edició del projecte «ExperimentAI», una iniciativa de divulgació científica per apropar la intel·ligència artificial (IA) i la visió per computador a les biblioteques públiques i així explorar juntament amb la ciutadania els camins de transformació social mitjançant l’intercanvi de coneixement. 
 

El projecte de recerca de la UOC «Dissenyem per una mirada crítica a la cultura digital», que vol promoure la reflexió crítica entre els nens i les nenes sobre qüestions relacionades amb la cultura digital, ha impulsat una sèrie de tallers lúdics en escoles de Barcelona per reflexionar sobre les notícies falses, les persones influenciadores i el ciberassetjament. Fent servir un telèfon mòbil, els nens i les nenes han elaborat productes animats de les diferents temàtiques.

El projecte Castells de ciència va néixer l’any 2022 amb l’objectiu de fer divulgació científica des de diferents disciplines amb els castells com a element vertebrador. En la primera temporada es va parlar sobre antropologia, química, literatura, física, arquitectura, sociologia, història i literatura. La segona temporada, que ja és visible a diferents carres de Reus amb cartells de gran format, planteja curiositats com ara si els algoritmes matemàtics poden establir la dificultat d’un castell  o com afecta la geografia al lèxic casteller.

Ha engegat un nou cicle ArtScience23 per explorar amb la ciutadania les interseccions de l’art amb la ciència als jardins de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, que va obrir com a equipament l’any 1994 per al foment, divulgació i defensa de la cultura. El programa d'enguany se centra en el concepte de temps i inclou narracions, ciència ciutadana, dansa, performance, diàlegs, documentals i tallers. El cicle agrupa dinou activitats que se celebraran els pròxims mesos, fins al 15 de desembre.

Com en edicions anteriors, aquest any la 16a Festa de la Ciència abasta un ampli ventall de temàtiques, com el canvi climàtic, la robòtica, la intel·ligència artificial, les matemàtiques, el món de les dades, l’astronomia, l’arqueologia, la salut, la nanotecnologia, la cultura maker i altres aspectes transversals com són les qüestions de gènere o la interrelació entre l’art i la ciència. Més de 170 activitats, entre el 10 i 11 de juny, on s`hi abordaran també algunes efemèrides destacades.

Ir arriba

Lectures

Xarxa, eixam o multitud han estat algunes de les metàfores emprades per acostar-nos al concepte d’intel·ligència col·lectiva. Totes han marcat la nostra relació amb Internet i el seu desenvolupament. L’adveniment de la IA fa que ens demanem si hi ha altres metàfores, com per exemple, l’assemblatge, per desenvolupar una nova conceptualizació de la intel·ligència col·lectiva que s’adeqüi millor als actuals reptes ambientals i sociotècnics. Com hem de repensar la noció d’intel·ligència col·lectiva en l’actualitat?

Ir arriba

Recursos

Hac Te, el Hub d’Art, Ciència i Tecnologia, impulsat per diverses institucions catalanes i que té per objectiu Explorar i desenvolupar les interseccions entre art, ciència i tecnologia per enfortir la transformació digital de la societat, ha presentat una sèrie de quatre píndoles audiovisuals on creadors, investigadors, comissaris i docents reflexionen sobre les sinergies entre aquestes disciplines, amb l’objectiu de fer-les més entenedores i analitzar el seu impacte a Catalunya.

Ir arriba

Resum de premsa

El proper 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. En aquest recull trobareu algunes notícies, projectes i iniciatives recents per tal d’afavorir la sostenibilitat ambiental des de diferents àmbits culturals com l’editorial, amb la creació de l’Institut de l’Ecoedició a Catalunya; el patrimonial, amb l’experiència immersiva sobre l’emergència climàtica al Castell de Lloret de Mar, o les propostes educatives als parcs i platges metropolitanes, entre d’altres. Us animem a fer-hi una ullada.

Ir arriba

Convocatòries

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida. Entitats i professionals de la investigació i la divulgació ja poden enviar les seves propostes d'activitats per tal de construir el programa d’aquest any. El termini per fer-ho finalitza el 18 de juny.
 

La Fundació Joan Oró i l’Associació Catalana de Comunicació Científica convoquen el XI Premi Joan Oró de Recerca i Divulgació de la Recerca Científica amb l’objectiu d’incentivar la voluntat per comunicar el contingut i el valor de les investigacions científiques. El premi està destinat a professionals de la recerca en actiu que hagin realitzat accions continuades de comunicació i divulgació principalment en català. La recepció de candidatures té com a termini el vinent 14 de juliol.

Ir arriba

Agenda

[24 i 25 de maig]

[27 de maig, ribera del Cardener]

[31 de maig, 7 i 14 de juny, Centre Cívic Guinardó]

[Fins el 5 de juny, tot el territori]

[8 de juny, Centre Cívic Palmira Domènech El Prat de Llobregat]

[10 i 11 de juny, Rambla de Prim]

[16 de juny, Universitat Oberta de Catalunya]

[Del 3 i el 14 de juliol, Universitat de Barcelona]

[Fins el 9 de juliol, Museu de Ciències Naturals de Granollers]

[Fins el 27 d’agost, Disseny Hub Barcelona]

[Fins el 3 de setembre, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[Fins el 13 de setembre, diverses localitzacions]

[1 i 2 de desembre, Etopia Centro de Arte y Tecnología Saragossa]

[Fins el 7 de març del 2024, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram