Butlletí Bibliosfera
juliol 2023 - #172
Ir arriba

Notícies

Aquest estiu volem que res us impedeixi llegir, per això, com cada any les biblioteques i bibliobusos  de la Xarxa de Biblioteques Municipals reparteixen el ventall que editem anualment per refrescar els moments més calorosos dels propers mesos. Enguany, està il·lustrat per Celeste Cuevas, estudiant de l’escola EASD Serra i Abella i guanyadora de la darrera edició dels Premis Junceda d’il·lustració en la categoria de Futurs Professionals.

Bibliotecaris, educadors i dinamitzadors culturals especialistes en literatura infantil i juvenil es van trobar el passat 30 de juny a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers per gaudir d’una nova edició de les Jornades de Laboratoris de Lectura. La gerent de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Marta Cano, va inaugurar aquesta setena edició dedicada al valor simbòlic en els llenguatges artístics i que Glòria Gorchs explica a la nostra secció “L’article”.

Amb l’objectiu de fomentar l’esperit crític entre la ciutadania, es posa en marxa la iniciativa «Entre línies, llegint la desinformació». El projecte pilot en desinformació i verificació digital capacitarà 25 professionals de la XBM i desplegarà activitats per al públic usuari de les biblioteques. La iniciativa impulsada per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona comptarà amb la participació de l’associació Learn to Check per dissenyar i executar activitats pedagògiques, culturals i educatives per fomentar una cultura crítica amb la desinformació entre la ciutadania.

La Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona va acollir el passat 21 de juny l’acte d’entrega de premis del Concurs de Relats Curts organitzat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Sota el lema ‘Petits Viatges. Grans històries’ i amb els transports públics com a fil conductor, es van premiar les quatre categories del concurs (Relat Lliure, TuitRelat, Instarelat i RelatEscolar). La gerent de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Marta Cano, com a membre del jurat, va entregar un dels premis de la categoria escolar.

Ir arriba

Destaquem

En aquest pòdcast descobrirem dos projectes que s'han treballat des de les biblioteques per divulgar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. En primer lloc, descobrim què van fer les biblioteques amb el “Joc de la Ruleta dels ODS” pensat com una eina de dinamització per agents i administracions que treballen en el àmbit de la generació de polítiques en el marc de l’agenda 2030. I en segon lloc, coneixem el projecte “Descobreix amb l’ODIS l’aventura dels ODS” per sensibilitzar als més petits de la casa sobre la importància d’un futur sostenible.

Dins de la commemoració dels cinquanta anys de la mort de Picasso, des de la Unitat de Suport Professional s’han organitzat dues visites al Museu Picasso. L’objectiu, era donar una visió del pintor i de la seva obra, que ajudi els professionals en les activitats que s’organitzen a les biblioteques per aquesta commemoració. La visita guiada ens va endinsar tant en la vida de Picasso com en la seva evolució artística, al llarg del recorregut pel museu.

Ir arriba

Recursos

Una trentena de biblioteques i bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals apropen els seus serveis a les platges i piscines de la demarcació. En aquestes biblioteques d’estiu es pot consultar un fons seleccionat per a totes les edats, en què predominen els temes d’actualitat i la literatura d’imaginació: diaris, revistes, còmics, contes i novel·les, principalment. També permet aconseguir obres en préstec i fer-se el carnet de la biblioteca. Crear nous lectors i associar la lectura amb el temps de lleure són els principals objectius d'aquests serveis d'estiu.

Com cada any, la Biblioteca Virtual i el portal infantil Gènius ofereixen un munt de propostes per preparar les vacances i viure intensament aquesta època de l’any. Feu que el vostre estiu sigui un temps per a les bones lectures, el bon cinema i la bona música. A més, en l’especial trobareu un recull dels millors festivals de teatre, recursos per practicar idiomes, idees per viatjar i fer senderisme... en definitiva, idees per a tots els gustos i per a totes les edats! 

Ir arriba

L'article

Per Glòria Gorchs de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers

Ir arriba

Agenda

Fins el 10 d’agost ja es pot gaudir de les nits d’estiu de Barcelona al primer terrat on Antoni Gaudí va concebre les xemeneies com a escultures arquitectòniques. Cada vetllada ofereix una visita exprés al Palau i un concert de música en viu a càrrec de joves intèrprets del Taller de Músics del barri del Raval. L’actuació s’acompanya d’una copa de cava o una beguda no alcohòlica.

Dies: 13, 20 i 27 de juliol i 3 i 10 d’agost
Hora: 20.30 h
Lloc: Palau Güell. Nou de la Rambla, 3-5. Barcelona

Expositors, segells editorials, llibreries i lectors es trobaran de nou aquest setembre al Moll de la Fusta per celebrar la 41a edició de la gran festa del llibre en català. El 12 de setembre serà el Dia de les biblioteques, amb activitats dedicades a aquests equipaments. Un any més, a l'estand de la Llibreria de la Diputació es podran trobar les darreres publicacions de la corporació.

Dies: del 8 al 17 de setembre
Lloc: Moll de la Fusta
Adreça: Passeig de Colom. Barcelona

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web