Butlletí l'Aparador
31 de desembre de 2023 - #196
Ir arriba

Portada

Foto: Diputació de Barcelona Foto: Diputació de Barcelona

Foto: Diputació de Barcelona

Foto: Diputació de Barcelona

Àpats familiars i regals protagonitzen aquests dies les compres i disparen la despesa de moltes famílies durant el mes de desembre. Experts de l'Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona recomanen seguir certs consells per practicar un consum sostenible i segur també en aquestes dates.

Ir arriba

Xarxa Local de Consum

Es disparen les consultes sobre subministraments bàsics a les OMIC

Els efectes de la crisi energètica en les factures dels operadors d’electricitat i gas han disparat les consultes sobre subministraments bàsics a les oficines municipals d’informació al consumidor de la Xarxa Local de Consum.

Ajuntament de Badalona: campanya pel reciclatge d’envasos de vidre

L’Ajuntament de Badalona i l’empresa Ecovidrio han posat en marxa una nova campanya de sensibilització per conscienciar a la ciutadania sobre la importància del reciclatge d’envasos de vidre durant les festes de Nadal.

Palau-solità i Plegamans: consells de seguretat i consum per Nadal

Dilluns 27 de novembre, va ser l'escenari d'una xerrada informativa organitzada per l’OMIC amb la col·laboració dels Mossos d’esquadra per facilitar consells pràctics a la gent gran per unes festes més segures i altres consells relacionats amb el consum típic de Nadal.

Sabadell: projecte de Joguines Responsables

L’Ajuntament de Sabadell treballa amb una proposta de consum conscient: l’intercanvi de joguines, adreçat als infants. Existeixen alternatives de consum que ens permeten accedir a les joguines d’una manera més conscient i responsable, l’Ajuntament de Sabadell convida a organitzar una de les propostes més divertides i interessants: l’intercanvi
 

Ir arriba

Notícies

Resolució alternativa de litigis

L’Agència Catalana del Consum i la Universitat de Barcelona (UB) han impulsat la primera Càtedra sobre Estudis de consum i resolució alternativa de litigis. Per fomentar l’adhesió de les empreses al sistema arbitral de consum, l’Agència Catalana del Consum posarà en marxa en les properes setmanes una nova campanya de difusió destinada al sector empresarial català.

L’etiquetatge energètic i el disseny ecològic arriben a telèfons mòbils, sense fils i tauletes

Els nous productes utilitzaran les etiquetes energètiques actuals de la UE, ja conegudes, que presenten una escala de l'A a la G, i el registre europeu de productes per a l'etiquetatge energètic (EPREL).

Normativa europea de protecció de crèdits al consum

La Directiva (UE) 2023/2225, de 18 d'octubre, relativa als contractes de crèdit al consum estableix un marc comú per a l'harmonització de determinats aspectes de les disposicions legals, reglamentàries i administratives dels Estats membres relatives als contractes de crèdit al consum. La nova norma s'aplica en general a tots els contractes de crèdit de fins a 100.000 euros.

Protecció dels consumidors

La Sentència en l'assumpte C-321/22 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea informa que obligar el consumidor a pagar costos del crèdit no corresponents a interessos excessius pot constituir clàusula abusiva, el Tribunal recorda que una clàusula contractual es considera abusiva quan causa un desequilibri important entre els drets i obligacions de les parts contractants en detriment del consumidor.

Ir arriba

Consum a Europa

El Consejo de la Unión Europea adoptó el pasado 22 de noviembre su posición sobre la propuesta de Directiva sobre normas comunes para promover la reparación de bienes, conocida como la Directiva sobre el Derecho a Reparar.

Foto: Neww Africa/Adobe Stock Foto: Neww Africa/Adobe Stock

Foto: Neww Africa/Adobe Stock

Foto: Neww Africa/Adobe Stock

Els pagaments immediats són una important innovació tecnològica en matèria de pagaments que fa possible que els fons es transfereixin en qüestió de segons.

Ir arriba

Agenda

Les UMIC visitaran aquest mes de gener 61 municipis

Les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor (UMIC) de la Diputació de Barcelona continuen facilitant assistència personalitzada en aquelles poblacions on no hi ha un servei municipal específic de consum. Gràcies a les UMIC, els ciutadans de la demarcació poden conèixer i exercir, des de la proximitat, els seus drets com a persones consumidores.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum

Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública

Passeig Vall d'Hebron, 171 Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum