espaiS@lut - Octubre 2012

Butlletins
Octubre 2012 - #18

En portada

Inici

Salut i Medi Ambient

La salut humana està estretament relacionada amb el medi ambient. Aquesta relació, sobre la qual hi ha una àmplia evidència científica, és, però, molt complexa. Sovint és difícil identificar les relacions causa/efecte entre els factors ambientals i els problemes de salut. Per aquest motiu, és necessari el treball conjunt de professionals de diferents disciplines, i, molt especialment, dels especialistes en els àmbits de la salut pública i el medi ambient, per ajudar a definir les prioritats per protegir la salut de les persones.

Espai municipal

Inici

Dia contra el càncer de mama a Esplugues

Un any més, l'Ajuntament d'Esplugues se suma a la commemoració del Dia contra el càncer de mama realitzant diferents activitats de sensibilització al municipi.

3r Curs de Cuina Saludable a Gaià

Organitzat per l'Ajuntament amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona està especialment orientat, en aquests temps de crisi, a aprendre a aprofitar els aliments, el que tenim a la nevera i al congelador, els productes propis de l'hort i de casa , sempre des de la perspectiva d'una cuina saludable.

Manresa celebra la 3a setmana del cor 2012

Va tenir lloc del 23 al 29 de setembre, i aquest any amb el lema Cuidem el cor en família.

10 anys de jornades de salut i alimentació a Mataró

El dia 16 d'octubre és el Dia mundial de l'alimentació i l'Ajuntament de Mataró, en col·laboració amb entitats i associacions ciutadanes, celebrarà "10 anys de jornades de salut i alimentació" amb un programa de diversos actes per fomentar hàbits saludables.

Campanya de codificació i classificació dels establiments alimentaris a Montgat i Vallirana

La Diputació de Barcelona està col·laborant amb els municipis de la província, en la codificació i classificació dels establiments alimentaris, en aplicació del RD 191/2011 sobre Registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments i del Reglament (CE) 882/2004 sobre els controls oficials.

El Servei de Salut Pública informa

Inici

El Diputat delegat de Salut Pública i Consum es reuneix amb el Regidor de Salut Pública i Joventut de l'Ajuntament d'Esparreguera

El passat dia 27 de setembre, el diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Sr. Xavier Garcia Albiol, es va reunir amb el Regidor de Joventut i Salut Pública de l'Ajuntament d'Esparreguera, Sr. Eduard Prat Arnalte.

"El tabac al descobert". Nova exposició del Servei de Salut Pública

Una exposició sobre la prevenció del consum del tabac en els joves, que properament el Servei de Salut Pública posarà a disposició del municipis.

Presentació de la "Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació"

Va tenir lloc el passat 21 de setembre en un acte organitzat conjuntament per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l'Ajuntament de Castelldefels i la Diputació de Barcelona, a la Biblioteca Central de Castelldefels.

Es modifiquen els "Criteris registrals per a establiments minoristes de Catalunya"

El passat 20 de setembre el Consell d'Administració de l'Agència de Salut Pública de Catalunya va aprovar una sèrie de modificacions dels Criteris registrals aprovats el 20 de febrer d'aquest mateix any.

Receptari de tardor

Ara és el moment en que prendran protagonisme el raïm, les albergínies, els bolets, les carbasses, les magranes, i tants altres productes que ompliran la nostra cuina dels colors i aromes de la tardor.

Les 35 receptes que us presentem, les podreu descarregar properament del nostre web. Totes elles estan elaborades amb productes típics de la tardor que us permetran elaborar menús atractius i a la vegada sans i equilibrats.

L'etiquetatge sanitari dels aliments

La norma que regula l'etiquetatge dels productes alimentaris és el Reial Decret 1334/99, pel qual s'aprova la norma general d'etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentosos. Aquesta norma ha tingut diferents modificacions, entre les quals cal destacar els Reials Decrets 2220/2004, 1164/2005 i 1245/2008, que fan menció especial als al·lèrgens.

Darrerament ha aparegut el Reglament UE 1169/2011, sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, que aporta algunes novetats quant a l'etiquetatge dels aliments, concretament a la informació nutricional obligatòria, les etiquetes més llegibles, el país d'origen i els al·lèrgens.

Constituïda la Comissió de Salut Pública a l'Anoia

El passat dijous, 20 de setembre, es va constituir la Comissió de Salut Pública de l'Anoia. El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona en forma part.

XII Congrés internacional d'avaluació de l'impacte en salut. "Considerant la Salut en totes les polítiques". Quebec. Agost 2012

Des de l'Escola Andalusa de Salut Pública ens han fet arribar un resum dels principals temes de debat als Plenaris, que podeu consultar clicant en el títol de la notícia.

L'Avaluació d'Impacte en Salut, definida com un conjunt de tècniques  encaminades a identificar i avaluar els efectes potencials en la salut de la població d'una política o acció no sanitària, s'està desenvolupant i aplicant cada vegada més i en un major nombre de països d'arreu del món.

Aprovada l'estratègia Salut 2020 a la Regió Europea

El passat 12 de setembre, el Comitè Regional de l'OMS per a Europa, en la seva 62 reunió anual, va aprovar l'estratègia "Salut 2020", amb l'objectiu de protegir i promoure la salut de les persones que hi viuen i, particularment, de les més vulnerables.

Agenda

Inici

Exposicions del Servei de Salut Pública

Exposicions itinerants que es posen a l'abast dels municipis amb l'objectiu d'informar a la ciutadania sobre estils de vida saludables i mesures preventives enfront el mosquit tigre.

Tallers demostratius "Cuina sense pares"

Tallers demostratius que s'adrecen a joves a partir de 14 anys, amb l'objectiu d'introduir-los en el món culinari i donar-los a conèixer el web "cuinasensepares.cat", on els joves poden trobar un recull de receptes fàcils, ràpides i econòmiques però sobretot saludables, que podran descarregar i visualitzar.

Jornada: Intervencions per promoure l'equitat en salut en l'entorn urbà

El dia 4 d'octubre s'inicia aquest curs, organitzat pel Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

Dia mundial de la salut mental - 10 octubre de 2012

Es commemora aquest dia sota el lema "La depressió, una crisi mundial", i com cada any diferents municipis de la província de Barcelona aprofiten aquesta data per sensibilitzar la població sobre els problemes de salut mental, la seva promoció, prevenció i tractament.

Curs bàsic d'higiene alimentària

Durant aquest mes d'octubre el Servei de Salut Pública té previst realitzar aquesta activitat formativa a Sant Fost de Campsentelles el dia 1 i a La Palma de Cervelló el dia 15.

Sessió científica: "Les vacunacions: una mesura essencial per a la salut de la població"

Dimecres 10 d'octubre tindrà lloc aquesta 1a Sessió científica, del recentment constituït Consell Assessor de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

5è Congrés Internacional d'Autocontrol i Seguretat Alimentària KAUSAL 2012

Congrés que es celebrarà del 17 al 19 d'octubre a Barcelona, sota el lema "Junts, aliments amb garantia".

Curs de Salut i Medi Ambient

Curs coorganitzat pel Servei de Salut Pública i l'Oficina Tècnica de Sensibilitació, Participació i Divulgació ambiental de la Diputació de Barcelona, adreçat a personal tècnic dels àmbits de la salut pública i del medi ambient, que es realitzarà del 18 d'octubre al 15 de novembre de 2012.

Curs de vigilància i control en un forn de pa

Curs organitzat per la Diputació de Barcelona adreçat a responsables i personal tècnic municipal en salut pública de l'àmbit de la seguretat alimentària, que es realitzarà el 22 i 29 d'octubre de 2012.

Curs de vigilància i control en un obrador de pastisseria

Curs organitzat per la Diputació de Barcelona adreçat a responsables i personal tècnic municipal en salut pública de l'àmbit de la seguretat alimentària, que es realitzarà el 5 i 12 de novembre de 2012.

Curs "Disseny de menús saludables"

La Unitat de Promoció de la Salut promou la realització d'accions formatives adreçades a professionals vinculats amb l'alimentació infantil i la gent gran, que treballen en menjadors col·lectius socials (escoles i residències geriàtriques), per tal de facilitar-los-hi uns criteris teòrics bàsics entorn a l'alimentació i la nutrició.

Recursos recomanats

Inici

Web "Tu canal de Seguridad Alimentaria"

Eroski

Web: Recerca en acció

En aquest portal, un grup d'investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona  comenta en detall les característiques del litoral mediterrani català. Cada setmana, al llarg del passat mes de setembre i durant aquest mes d'octubre, els científics expliquen per què el litoral català és com és i per què funciona com ho fa. 

Publicació: Addressing the social determinants of health: the urban dimension and the role of local government

Publicat per l'OMS Europa. 2012.

Publicació: Healthy cities tackle the social determinants of inequities in health: a framework for action

Publicat per l'OMS Europa. 2012.

Butlletí: bepSALUT

Primer número d'un butlletí electrònic editat per la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG (Universitat de Girona), destinat a un públic de professionals i estudiants interessats en la Promoció de la Salut.

Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat