Comparteix

Espai públic

Animals de companyia

CONTEXT

© yulana / Shutterstock.com

D'acord amb el Primer Estudi d'Animals de Companyia a Catalunya, a la nostra comunitat hi ha 1.023.847 d'animals de companyia registrats. D'aquests: el 91,6 % són gossos (938.254), el 7,6 % són gats (78.130), el 0,4% són fures i l'últim 0,4% són altres animals i animals exòtics (aus, tortugues, conills, etc.). Igualment, s'ha registrat que el 30% de les llars de Barcelona tenen un animal de companyia. La presència d'animals de companyia, per tant, és una realitat molt present a la nostra societat.

Els animals de companyia aporten beneficis per a la salut dels propietaris (afavoreixen l'activitat física, el contacte amb altres persones, el compromís pels infants, i el confort emocional i recolzament físic com animals de guarda i defensa), però també poden causar molèsties a terceres persones i la convivència en les ciutats no sempre és fàcil. Els gossos tenen unes necessitats d'espai públic diferents a les persones ja que l'ús que en fan va més enllà del passeig i l'exercici, i l'aprofiten per fer les seves necessitats fisiològiques.

Llegir +/-

 

La presència d'excrements a l'espai públic és una font contínua de queixes/conflictes. Els excrements, a més de generar una manca de salubritat a l'espai públic, poden suposar l'origen de zoonosis produïdes per paràsits intestinals (helmints, protozoos, etc.), són motiu d'accidents (lliscades i caigudes) i de rebuig als gossos (fàstic per la visió i emprenyament que suposa al trepitjar-los). Un altre aspecte a considerar és l'orina dels gossos, en especial els mascles, que duen a terme el marcatge del territori. Aquesta conducta instintiva també és una font de problemes (p. ex., olor, brutícia, deteriorament del mobiliari i les façanes amb les que està en contacte. Els diferents sistemes dissuasius, tant substàncies químiques (sofre, feromones, etc.) com elements físics, han demostrat molt baixa eficàcia.

Un altre aspecte social que cal tenir present és afavorir l'accessibilitat de les persones que empren gossos d'assistència, els quals la normativa els autoritza a accedir, pràcticament, a tots els espais públics.

 

 

OBJECTIU

  • Minimitzar els efectes negatius que la presència de gossos tenen sobre les condicions de salubritat de l'espai públic, amb la instal·lació d'elements específics als carrers i el disseny de les zones comunes emprades pels animals de companyia.
  • Afavorir espais d'esbarjo on la convivència, entre gossos i persones, no generi enfrontaments.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

  • Facilitar elements (p. ex., contenidors amb materials fungibles per a la recollida d'excrements) que ajudin en el compliment de les obligacions de les persones que passegen els gossos en l'espai públic.
  • Instal·lar punts de subjecció per a gossos a l'entrada dels establiments, si aquesta està prohibida.
  • Dissenyar elements de marcatge pels gossos al carrer per evitar d'aquesta manera que s’embruti de dejeccions i miccions l'espai privat (façanes d'edificis, vehicles estacionats, etc.), i procurar que aquests elements estiguin connectats al clavegueram.
  • Disposar d'espais compartits amb àmplies zones d'esbarjo equipades d'elements pel joc, l'exercici, el passeig, la reunió, etc. Disposar de fonts on abeurar el gos. Aquestes s'han de dissenyar evitant que el gos pugui tocar directament a l'aixeta.
  • Tenir en compte la presència de gossos d'assistència a persones cegues, o amb visió reduïda o altres patologies . Que tenen lliure accés a tots els espais públics.
    Així la normativa reconeix:
    • Gos guia o gos pigall: el gos ensinistrat per a guiar una persona amb discapacitat visual o sordesa.
    • Gos de servei: el gos ensinistrat per a prestar ajut a persones amb alguna discapacitat física en les activitats de la vida diària, tant a l’entorn privat com a l’entorn extern.
    • Gos de senyalització de sons: el gos ensinistrat per a avisar les persones amb discapacitat auditiva de diferents sons i indicar-los la font de procedència.
    • Gos d’avís: el gos ensinistrat per a donar una alerta mèdica a les persones que pateixen epilèpsia, diabetis o alguna de les malalties que es reconeguin d’acord amb el que disposa l’apartat 1 de la disposició final segona.
    • Gos per a persones amb trastorns de l’espectre autista: el gos ensinistrat per a tenir cura de la integritat física d’una persona amb trastorns de l’espectre autista, guiar-la i controlar les situacions d’emergència que pugui patir.

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA


Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dg., 09 de maig 2021 17:20:10 +0000