Comparteix

Equipaments

Consum d’aliments saludables

CONTEXT

© Sergio Monti Photography / Shutterstock.com

Avui dia, les xifres d’obesitat representen un problema de salut pública a escala mundial que afecta tant la població adulta com la infantil. Segons l’Enquesta Nacional de Salut de l’any 2017, a Espanya, el 18,2% dels homes de 18 anys i més, i el 16,7% de les dones pateixen obesitat, i el 44,3% dels homes i el 30,0% de les dones tenen sobrepès.

S’estima que, el 2030, un de cada cinc espanyols tindrà obesitat. Una alimentació deficient, amb un contingut elevat de greixos i pobra en fibra, sumada a una manca habitual d’exercici físic, són les causes principals de l’obesitat i de les malalties que s’hi associen.

Llegir +/-

D’acord amb aquestes dades, i tenint en compte que es tracta d’una malaltia que es pot prevenir, cal plantejar estratègies i intervencions que potenciïn dietes saludables i una activitat física periòdica.

Molts equipaments tenen màquines expenedores d’aliments i begudes (MEAB) que poden augmentar el risc de consumir més calories de les necessàries; aquest sistema d’autoservei pot dur a un consum abusiu d’aliments altament calòrics i amb un valor nutricional escàs.

Per aconseguir un creixement adequat, mantenir un estat de salut òptim i poder desenvolupar les diferents activitats quotidianes, cal una alimentació saludable; és a dir, que sigui suficient, equilibrada, variada i satisfactòria. Una dieta saludable i un estil de vida actiu enforteixen els músculs del cor. És fonamental fomentar hàbits saludables durant la infància i l’adolescència.

 

OBJECTIU

  • Contribuir al desenvolupament de polítiques locals de salut pública per fomentar un estil de vida saludable.
  • Oferir als ocupants dels equipaments opcions de productes saludables en les mà-quines expenedores d’aliments i begudes, amb l’objectiu d’ajudar-los a adoptar bones pràctiques alimentàries.
  • Millorar els hàbits alimentaris i de consum durant la infància i l’adolescència.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

  • Conèixer el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per donar resposta a l’increment del nombre de persones obeses i amb sobrepès, i desenvolupat d’acord amb l’estratègia mundial de l’OMS i l’estratègia NAOS. Proposa accions de promoció de la salut mitjançant l’activitat física i una alimentació saludable.
  • Sempre que es contracti un servei de MEAB, cal tenir en compte els consells de la publicació Recomanacions sobre màquines expenedores d’aliments i begudes (MEAB) en els espais per a infants i joves de Catalunya, que proporciona assessorament sobre la ubicació, el contingut i la publicitat d’aquesta mena de màquines. Editada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha estat consensuada amb la indústria, amb associacions de pares i mares, i amb altres departaments i institucions i societats científiques. Els consells que proporciona es poden aplicar a qualsevol MEAB instal·lada en equipaments utilitzats per altres col·lectius, com ara les persones adultes i la gent gran.
  • Facilitar l’elecció dels productes més saludables. Per tant, convé establir polítiques de preus que afavoreixin el consum d’aquests aliments mitjançant subvencions, acords o ofertes. L’elecció d’un producte saludable no ha de estar supeditada al preu.
  • Acordar etiquetatges més explícits i entenedors, per tal que el públic consumidor pugui conèixer les característiques dels productes.
  • Establir una definició adequada d’«aliments no saludables» i de «begudes ensucrades» per tal de conscienciar la població i de promoure una participació activa en la presa de decisions dels consumidors.
  • Instal·lar punts de proveïment d’aigua per a les persones usuàries, amb la finalitat de promoure l’hàbit saludable de beure prou aigua cada dia, en especial quan fa molta calor o quan es realitzen activitats físiques intenses. Per aconseguir una hidratació correcta, es recomana beure entre un i dos litres d’aigua al dia. 
  • Realitzar activitats educatives que convidin l’alumnat d’educació primària i secundària obligatòria a anar als mercats municipals i descobrir l’ampli ventall de productes saludables i relacionats amb la cultura mediterrània que ofereixen. Reconèixer la importància d’una alimentació sana i equilibrada.
  • Dur a terme campanyes informatives i intervencions a escala comunitària que promoguin una alimentació saludable i la pràctica diària d’exercici físic.

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA


Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dc., 12 de maig 2021 04:53:05 +0000