29/11/2022 09:03 h.

Què és una coberta verda?

Comparteix

Resultats dels seminaris

Les sessions del mes d'octubre del cicle de seminaris tècnics sobre accions locals d'adaptació al canvi climàtic de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat van estar dedicades a les Cobertes verdes i productives com a estratègia per a l'adaptació al canvi climàtic.

Les sessions estan coorganitzades amb l'AMB i la Diputació de Barcelona, i el suport d'Anthesis La Vola.

Les cobertes verdes son  un sistema construïu amb un acabat vegetal que està concebut per estar a sobre d’un edifici. Es concep especialment per aconseguir beneficis ambientals i forma part del disseny urbà multifuncional i sostenible. Actua com una eina més de naturalització dels ambients urbans, que ajuda a recuperar i a respectar els ecosistemes d’éssers vius les ciutats. La seva instal·lació aporta millores col·lectives per la ciutat a través de la millora individual de l’edifici.

Els seminaris han tractat a la primera jornada algunes consideracions tècniques pel desenvolupament de cobertes verdes. Per fer-ho, s’ha comptat amb la participació de la Gara Villalba, investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental ICTA-UAB, i la Blanca Arellano, directora del Màster de Planificació Urbana i Sostenibilitat de la UPC. Ambdues han aportat dades científiques sobre els beneficis i, també, les limitacions, que tenen les cobertes verdes com a mesura per a l’adaptació al canvi climàtic, i també han apuntat quins són alguns dels usos i de les tipologies de les cobertes.

Aquesta informació s’ha ampliat amb la participació del professor Joan Rieradevall, soci promotor de Tectum Garden Spin-of ICTA-UAB, qui ha centrat la seva presentació a exposar els beneficis dels terrats orientats a la producció de comestibles.

Finalment, per compartir i concretar de manera més específica el ventall de solucions tècniques que s’ofereixen les cobertes verdes, l’Elisabeth Contreras, vicepresidenta de l’Associació Espanyola de Cobertes Verdes i d’Enjardinaments Verticals (ASESCUVE), ha presentat tipologies, usos i exemples de projectes executats.

 

La segona jornada del Seminari ha estat orientada a tractar quin és l’impuls de projectes de cobertes verdes en contextos urbans i s’ha centrat en l’experiència de diferents casos pràctics de cobertes verdes i biosolars.

S’ha comptat amb la participació del Tomeu Antich de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, qui ha compartit l’experiència i els aprenentatges de la ciutat arran de les subvencions dels dos concursos de cobertes verdes. També s’ha comptat amb la participació de la Minerva Campos, tècnica del Servei d’emergència climàtica i educació ambiental a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per presentar el visor de cobertes verdes que han desenvolupat; una eina que permet identificar quins són els terrats potencials del territori metropolità que permetrien albergar-hi cobertes verdes. Per altra banda, l’Elena Lacort, tècnica del Servei d’emergència climàtica i educació ambiental a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha presentat com s’ha articulat el suport econòmic i l’assessorament tècnic per part de l’AMB per desenvolupar i executar quatre projectes de cobertes biosolar en municipis metropolitans.

Seguidament, el Josep Escarrà, cap de la Unitat de Medi Urbà i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, ha presentat el projecte de la coberta biosolar de l’edifici l’Olivera a Sant Boi de Llobregat i el Jordi Pedrol, enginyer i tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament Sant Feliu de Llobregat, ha presentat el projecte de la coberta biosolar de l’Escola Bressol Municipal Fàbregas a Sant Feliu de Llobregat. Per finalitzar el Seminari, s’ha comptat amb la participació de Sergio Carratalá, fundador i director de l’Estudi MataAlta, per abordar la qüestió del manteniment de les cobertes.

Posteriorment, es va realitzar una jornada de visites tècniques a diversos edificis amb Cobertes verdes a Barcelona.

 

Podeu consultar tota la documentació, enregistrament i resultats a l'enllaç i a continuació.

4. Cobertes verdes i productives com a estratègia per a l'adaptació al canvi climàtic 

Organitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Amb el suport d'Anthesis La Vola

Sessions en línia, 6 i 7 d'octubre del 2022

Consideracions tècniques pel desenvolupament de cobertes verdes

 El potencial de les cobertes verdes com a mesura d’adaptació i mitigació al canvi climàtic en zones urbanes. Gara Villabla Méndez, professora del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental, i investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA), de la UAB.

 Renaturalització comestibles dels terrats i cobertes de les ciutats, situació actual i estratègies de futur. Joan Rieradevall Pons, soci promotor de Tectum Garden Spin-of ICTA-UAB.

 L’impacte del verd en el clima urbà. Experiències i exemples. Blanca Arellano Ramos, directora del Màster de Planificació Urbana i Sostenibilitat de la UPC, i professora de l’ETSAB-UPC.

 Aspectes imprescindibles per a la construcció d’una coberta verda. Elisabeth Contreras Quesada, vicepresidenta d’ASESCUVE i consultora tècnica a ZinCo Cubiertas Ecológicas. 

 

L’impuls de cobertes verdes en els contextos urbans

 Concurs de Cobertes Verdes a Barcelona. Tomeu Antich Garcia, tècnic de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida de l'Ajuntament de Barcelona

 Potencial de les Cobertes verdes al territori metropolità. Minerva Campos Sánchez, tècnica del Servei d’emergència climàtica i educació ambiental a l’Àrea Metropolitana de 
Barcelona.  

 Cobertes biosolars: procés, aspectes tècnics i beneficis. Elena Lacort Maza, tècnica del Servei d’emergència climàtica i educació ambiental a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 Coberta Biosolar de l’Edifici l’Olivera a Sant Boi de Llobregat. Josep Escarrà Vila, cap de la Unitat de Medi Urbà i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

 Coberta Biosolar Didàctica a l’Escola Bressol Fàbregas a Sant Feliu de Llobregat. Jordi Pedrol Martínez, enginyer i tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament Sant Feliu de Llobregat.

 Manteniment de Cobertes verdes. Aspectes a tenir en compte des del disseny fins a la gestió. Sergio Carratalá Lamarca, fundador i director de l'Estudi MataAlta
 

 Relat del seminari, decàleg i fitxes de les visites tècniques  a partir pàgina 62

 Enregistrament de les dues parts de la sessió