Comunicació i sensibilització

Per l'abast dels objectius del Pacte, la implicació dels sectors privats (domèstic, serveis, comerç, indústria) és clau per avançar cap a una energia neta, sense la seva implicació no podem assolir els objectius 2030, i la participació, comunicació, sensibilització i educació són essencials.


Suport a la comunicació i sensibilització

El Pacte de les Alcaldies per l’Energia i el Clima, entre d’altres aspectes, cita textualment en el seu document d’adhesió : 

La transició cap a una Europa climàticament neutra tindrà impactes en totes les àrees de les nostres societats. Com a líders locals, hem de vigilar aquests impactes per garantir la justícia i la inclusió. Només podem entendre una transició que sigui justa, inclusiva i respectuosa amb totes les persones del món i amb els recursos del nostre planeta. (...)
Ens comprometem a fer les accions següents per contribuir en aquesta tasca d’avançar cap a la descarbonització: (...)

2. IMPLICAR  la nostra ciutadania, les empreses i administracions a tots els nivells en la implementació d’aquesta visió i en la transformació dels nostres sistemes econòmics i socials. El nostre objectiu és desenvolupar un pacte climàtic local amb tots els actors que ens ajudin a assolir aquests objectius.

3. ACTUAR, ara i junts, per encarrilar-nos i accelerar la transició necessària. Desenvoluparem, portarem a terme i informarem, dins els terminis establerts, un pla d’acció per assolir els nostres objectius. Els nostres plans inclouran disposicions sobre com mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, sense deixar ningú enrere.

Per assolir els compromisos actuals del nou Pacte de les Alcaldies, les accions dels PAESC han de tenir també com a objectiu la lluita contra el canvi climàtic i la transició justa per les persones i amb les persones

Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona, a través de l'Oficina tècnica d'Educació i Promoció Ambiental, ofereix un suport integral amb eines per promoure la participació ciutadana, comunicar sobre els compromisos municipals, accions portades a terme i resultats assolits, així com campanyes de sensibilització i projectes educatius.


Suport al món local per la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2022

Actualitzat a 4 de juliol del 2022

La campanya per tot Europa

Europa celebra enguany la Setmana Europea de l'Energia Sostenible  del 26 al 30 de setembre amb l’objectiu de conscienciar la societat amb actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica.

En un context d’emergència climàtica i en el marc de la crisi sanitària mundial, és més necessari que mai que avancem amb determinació en la transició energètica cap a un nou model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. Ara, les persones tenim la clau per capgirar la situació a través de la participació i la implicació en la gestió de l’energia que utilitzem en el nostre dia a dia.

Els ajuntaments, les entitats, les empreses i la ciutadania es poden adherir a la campanya promovent actuant i promovent accions que ajudin a apoderar a la ciutadania i també a les empreses, per fer realitat aquesta nova cultura energètica, que ja no pot esperar.

Com en cada edició animem als ens locals a organitzar accions, jornades per l'energia sostenible, dies de l'energia... per conscienciar a la ciutadania, en el marc de jornades o activitats d'energia sostenible, i per donar visibilitat al vostre compromís climàtic com a ens adherits al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia.

Al voltant de les dates de la Setmana Europea de l'Energia 2022, us proposem organitzar jornades de Portes obertes a projectes d'energia sostenibles.

Compteu amb el suport de les administracions supramunicipals a tal efecte.

 

Campanya i recursos de suport al món local a Catalunya

Des de les administracions supramunicipals (ICAEN, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida, AMB, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i CILMA), junt a l'Ajuntament de Barcelona, que organitzem la Setmana de l'Energia a casa nostra donem suport als ens locals per complementar les accions que organitzin.

Sessió en línia, 7 de juny del 2022

 Presentació Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2022 per a ajuntaments

 

A Catalunya, la Setmana Europea de l'Energia Sostenible està organitzada per:

 

Suport per als ens locals: passos a seguir

1. Adhesió

Adherir-se, manifestar compromís i participar a la Setmana de l'Energia Sostenible 2022, segons formulari online

L'adhesió  a la Setmana no implica la petició de recursos, sinó el compromís de l'ens local, entitat, empresa o persona a títol a individual a donar suport i alinear-se amb els objectius de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2022.

La participació a la Setmana implica organitzar una o diverses accions en el marc de la campanya o incloure accions ja previstes dins aquest paraigües. 

S'anima a tots els ens locals adherits al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia a adherir-se a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2022 com a resposta als compromisos climàtics adquirits.
 

2. Recursos presencials a sol·licitar

Enguany, l'oferta prioritza el suport a les activitats que organitzeu en el marc de jornades de Portes obertes a projectes d'energia sostenible. I també mantenim un catàleg ampli de recursos presencials i virtuals.

En cas que l'ens local estigui interessat en sol·licitar recursos presencials de suport podeu veure el Catàleg de recursos per als ens locals en l'àmbit competencial corresponent.

En base al Catàleg, cada ens local pot sol·licitar els recursos segons el seu mecanisme de petició i de suport corresponent al seu àmbit territorial. Podeu enviar peticions fins el 30 de juliol o esgotar els recursos disponibles per les dates habilitades. S'atendran les peticions per estricte ordre d'arribada.

Des de la Diputació de Barcelona oferim un paquet de recursos presencials complementaris a les activitats de sensibilització que els ens locals de la província de Barcelona

Podeu consultar el catàleg de recursos de la Diputació de Barcelona també a l'enllaç següent


Els recursos que ofereix la Diputació de Barcelona els podeu sol·licitar dins el formulari inclòs en cada recurs, indicant a la casella d'Observacions "SETMANA DE L'ENERGIA"!
 

3. Recursos virtuals oberts

Els recursos virtuals s'ofereixen de forma conjunta entre totes les administracions organitzadores de la Setmana (ICAEN, AMB, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida i recursos virtuals de l'Ajuntament de Barcelona) sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

L'objectiu ha estat unir i evitar duplicitats per tal d'oferir-vos als ens locals i, per extensió, al conjunt de la ciutadania, un recull de recursos específicament virtuals. El portal recollirà recursos virtuals entre infografies, vídeos, reptes, webinars i l'estrena d'una websèrie, per ajudar a la ciutadania a fer la transició energètica.  

El portal i els recursos virtuals està obert per a tots els ens locals de Catalunya. El portal interactiu és adaptable i personalitzable per als ens locals sota demanda a xarxasost@diba.cat

Els recursos virtuals inclosos NO estan sotmesos a petició individualitzada via formulari de peticions; en canvi, us proposem dos tipus d'accions:

  1. Fer difusió a través dels vostres canals digitals de comunicació del portal en conjunt o d'algun dels recursos virtuals inclosos.
  2. Adherir-vos a les accions digitals que proposem i implicar de forma més directa a la vostra ciutadania.

Tots els recursos virtuals que oferirem des de les entitats organitzadores, el formulari d'adhesió, recursos gràfics i de comunicació, i tota la informació està publicada a la pàgina web de la Setmana icaen.gencat.cat/setmanaenergia i també el trobareu a la web de la Xarxa.
 

4. Agenda d'activitats

Donar d’alta les activitats pròpies que s’organitzaran a l'Agenda d'activitats a la web de l’ICAEN. Les activitats cedides les publicaran les pròpies entitats supramunicipals en nom de l'ens local.

 

Passa l’energia! és un programa de la Gerència de Serveis de Medi Ambient adreçat a oferir suport material i tècnic a tots els ajuntaments de la província de Barcelona que es comprometin a estalviar energia en els seus equipaments i destinar els estalvis aconseguits a les llars del municipi que pateixen pobresa energètica. 

 

Més informació sobre el programa Passa l'energia a l'enllaç.

Programa 50/50

La metodologia 50/50 incentiva l'estalvi energètic escoles i instituts a partir de l'aplicació de bones pràctiques en l'ús de l'energia:

  • El 50% de l'estalvi econòmic obtingut gràcies a les mesures d'eficiència energètica adoptades per l’alumnat i el professorat es torna a l'escola a través d'un pagament financer.

  • El 50% de l'estalvi econòmic és un estalvi net per l'administració local que paga les factures energètiques.

Com a resultat, tothom hi guanya! L’escola ensenya als alumnes com estalviar energia a través del canvi de comportaments i obté recursos financers addicionals, l'administració local té menors costos energètics i la comunitat local un medi ambient més net.

Més informació del programa 50/50 a l'enllaç.

Exposicions

L'exposició Actuem amb energia mostra com, a partir d'un recurs que es troba a la natura, podem acabar encenent un llum; els avantatges i els inconvenients derivats d'aquest procés; com es pot veure influenciat per l'estalvi i l'ús eficient de l'energia en el nostre dia a dia, i com les administracions locals, nacionals i internacionals hi tenen un paper important.

El temps de cessió previst és de 15 dies, començant sempre en dilluns. 

L'exposició consta de 5 àmbits que van introduint gradualment els diferents conceptes sobre l'energia: aspectes generals, dades i curiositats sobre l'ús i el consum, i accions per a l'estalvi energètic a Catalunya i a la província de Barcelona. Es disposa d’un Manual de continguts i un Dossier didàctic pel/s monitor/s.  També es pot sol·licitar l'exposició amb una visita guiada.

Més informació


L'exposició Treballem per l'energia sostenible està dividida en 6 plafons roll-up explicatius que exposen el paper de l’Ajuntament en el marc del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia, aporten informació i consells d’accions a realitzar en l’àmbit domèstic sobre estalvi i eficiència energètica contra el canvi climàtic, en l’ús dels electrodomèstics, en la il·luminació, en climatització i en mobilitat sostenible.

L’estada de l’exposició és d’un mínim d’una setmana, ampliable a més dies en funció de les peticions d’altres ens locals.

Es necessita un espai d’uns 25m2, a cobert. El material no està disponible per a la  instal·lació a l’aire lliure. Transport a càrrec de l’ens local sol·licitant. L’exposició es cedirà específicament a municipis signants del Pacte. També es pot sol·licitar l'exposició amb una visita guiada.

Més informació


Exposicions virtuals

 


 

 


 

Activitats amb monitoratge, cessió de materials en préstec i altres

Per part de la Diputació de Barcelona es disposa dels següents recursos educatius per promoure la transició energètica. Cliqueu a l'enllaç de cara recurs per saber-ne més, com sol·licitar-lo... Si voleu conèixer tots els nostres recursos d'educació ambiental podeu consultar el nostre cercador.

Cessió de materials

Activitats amb monitoratge

Vídeos

Fulletons informatius per a la ciutadania