Tallers de Segona Oportunitat

Tallers de Segona Oportunitat

Municipi: Sant Andreu de la Barca

Ens impulsor: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca

Contacte: ajuntament@sabarca.cat

Més informació de l'experiència


Descargar fitxa

 

Tallers de Segona Oportunitat és un recurs de formació professionalitzadora i d’acompanyament personalitzat que té com a objectiu oferir oportunitats educatives als joves de 16 a 21 anys que han deixat de manera prematura els estudis o que tenen intenció de fer-ho.

Objectius

Afavorir la confiança dels joves en les capacitats i la descoberta del seu talent, facilitar la revinculació dels joves al sistema educatiu i millorar l’ocupabilitat dels joves participants.

Persones destinatàries

El programa s’adreça al col·lectiu de joves de 16 a 21 anys que per algun motiu han abandonat el sistema educatiu o tenen intenció de fer-ho. Els destinataris són els joves que tenen dificultats per sostenir un itinerari formatiu.

Metodologia

Al programa es fan sessions d’orientació individual i grupal per a l’adquisició de competències transversal i habilitats socials, tutories personalitzades per a la definició i seguiment de l’itinerari individual i sessions de formació pràctica.

Fases

  1. Fase 1, de març a juny. Acompanyament, orientació i formació bàsica. Les sessions d’orientació individual en tutories es realitzen en paral·lel i durant tot el programa. 
  2. Fase 2, en paral·lel a la fase 1, durant dos dies a la setmana de març a juny. S’hi desenvolupa la proposta de formació professionalitzadora en dos mòduls. Entre març i abril es cursa el mòdul de reparació de mòbils i tauletes. De maig a juny s’imparteix el d’impressió 3D.
  3. Fase 3, de seguiment telefònic de la continuïtat durant els sis mesos posteriors al finalitzar el programa.

Els blocs formatius es fan intercalats per mantenir la motivació i diversificar les activitats durant la setmana.

Recursos humans

Professorat especialitzat per impartir els tallers, un pedagog-tutor per impartir la formació bàsica i coordinar el programa i un tècnic d’educació que també el coordina.

Recursos materials i espais

La formació presencial es realitza a Escoles Velles, que disposa d’aules, despatxos, projectors, pissarres i ordinadors. Per a la formació d’impressió 3D, s’utilitzen els espais i materials del LABSAB, un laboratori de noves tecnologies municipal. L’Ajuntament fa la recollida de mòbils i tauletes per a les pràctiques del curs de reparació.

Cost i fonts de finançament

Cost: 50.000 €

Es finança amb recursos municipals i una subvenció de la Diputació de Barcelona.

Punts forts

  • La formació s’adapta als interessos, les motivacions i les capacitats dels joves.
  • Es valora positivament el fet d’haver intercalat la formació bàsica amb l’especialitzada per evitar la desmotivació.
  • La coordinació entre les àrees municipals i amb les empreses que duen a terme la formació.

Punts de millora

  • La falta de capacitat per atraure noies, tot i que s’ha fet una proposta amb perspectiva de gènere i evitar sectors molt masculinitzats.
  • El camí cap a una Escola de Noves Oportunitats al municipi que englobi tots els projectes existents destinats a joves en situació o risc d’abandonament escolar prematur.