05/03/2024 11:57 h.

Èxit de la primera jornada d'intercanvi del servei ASDE

Comparteix

Sant Sadurní va acollir la reunió

Sant Sadurní va acollir la reunió

Més de 50 persones van assistir el passat 13 de febrer a la jornada Kick Off, celebrada a Sant Sadurní d'Anoia, que va donar el tret de sortida al nou servei d'Assessorament i Suport a les Deixalleries (ASDE).

La jornada, centrada en el paper de les deixalleries com a centres clau en l’assoliment dels objectius de reciclatge, va comptar amb la benvinguda de l'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, Pere Vernet, i de la Coordinadora de l'Àrea d'Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Elisenda Realp.

Les ponències tècniques de la jornada es van iniciar amb una exposició sobre la importància de les deixalleries i la correcta gestió de les fraccions no ordinàries (com les piles, fluorescents, olis vegetals o voluminosos) per assolir els objectius de reciclatge marcats per la Unió Europea: 55 % el 2025, 60 % el 2030 i 65 % el 2035. En aquest sentit, es va mostrar la correlació entre els municipis amb un major percentatge de recollida selectiva bruta i aquells que recullen més percentatge de fraccions no ordinàries.

Per valorar la influència que tenen els canvis de model de recollida en les deixalleries, a la jornada es van presentar tres experiències d’ens locals amb sistemes de recollida d’alta eficiència com el porta a porta o els contenidors tancats: Sant Sadurní d'Anoia, Centelles i Bages. Hi destaquen aspectes com l’augment dels usuaris i visites a la deixalleria, la necessitat d’augmentar els horaris de la instal·lació, la influència de l’àrea d’emergència o la importància de preveure noves recollides com la poda o els voluminosos.

A continuació, el servei d’ASDE va presentar les dades sobre l'estat actual de les deixalleries de la província de Barcelona, que permetran detectar quines són les necessitats reals d’aquestes instal·lacions. D'entre les dades presentades, destaca que un 50 % de les deixalleries consideren que tenen mancances en el compliment de la normativa o que gairebé un 80 % pateixen robatoris.

Finalment, es va donar a conèixer el catàleg de serveis de l'ASDE que inclou l’assessorament, suport tècnic i formació que contribueixin a la millora de les mancances detectades. També es va fer un treball conjunt i participatiu amb les persones assistents per tal de definir aquelles temàtiques considerades més interessants de treballar en les pròximes sessions i activitats de l'ASDE. Alguns dels temes d’interès que es van comentar van ser les noves funcionalitats de les deixalleries (per exemple, espais de reutilització), la tecnologia i traçabilitat o les taxes i bonificacions.

En aquest enllaç podeu consultar les presentacions de la jornada.

Deixalleries: Servei d'assessorament i suport