La Diputació de Barcelona obté 2 milions d’euros dels fons europeus Next Generation que invertirà en projectes de sostenibilitat turística en espais naturals. Fotografia de Santa Fe del Montseny / Domènec Fernández / Diputació de Barcelona

20/12/2022 16:30 h

Turisme

2 milions d’euros dels fons Next Generation per a projectes turístics sostenibles en espais naturals

La Diputació de Barcelona gestionarà 2 milions d’euros provinents de la Unió Europea a través dels fons Next Generation per desenvolupar projectes d’aprofitament turístic sostenible en espais naturals i que posin l’accent en la mobilitat sostenible, l’accessibilitat i la millora de l’eficiència energètica dels equipaments públics. 

Aquesta partida s'emmarca en la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2022.

En concret, els  dos milions d’euros aniran destinats al projecte “Espais naturals i turisme sostenible: una oportunitat per a la província de Barcelona”,  liderat per la Diputació a través de les gerències d’Espais Naturals i Turisme, que té com a objectiu impulsar el turisme sostenible als espais naturals de la província de Barcelona, per estimular un model d’ecoturisme que habiliti espais accessibles i de qualitat, que capti un turista responsable i que generi un efecte tractor sostenible sobre l’economia local dels espais naturals.

El projecte engloba la promoció i la gestió de 5 parcs o espais naturals acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) per tal de garantir que l’augment de la demanda turística reverteixi positivament en la conservació d’aquests espais: Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Parc del Garraf, Parc d’Olèrdola i Parc del Foix.

El pla identifica nou actuacions principals: millora de l’aprofitament turístic dels espais naturals; adaptació al canvi climàtic dels espais naturals amb alta freqüentació turística; pla de mobilitat en espais naturals; transformació dels espais públics per a la millora de l’eficiència energètica; sensòrica i sistema de gestió de l’afluència turística; implementació d’eines d’intel·ligència turística; accessibilitat en espais naturals; campanyes de sensibilització i sistema de gestió i assistència tècnica del pla.

D’aquesta manera, la Diputació de Barcelona vol desenvolupar un model turístic sostenible als espais naturals de la província de Barcelona, tal com es recull en la metodologia de la certificació de la Carta Europea de Turisme Sostenible en Espais Naturals.  Cal destacar que el Consell Comarcal de l'Alt Penedès i el del Vallès Occidental, que també han rebut 2 milions d’euros i 1,5 milions d’euros respectivament mitjançant la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2022,  van rebre assessorament per part de la Diputació (Next Diba) per als seus projectes Penedès ciclable, una oportunitat transformadora per a una destinació rural vitivinícola (Consell Comarcal de l'Alt Penedès) i El riu, teixint fils de vida (Consell Comarcal del Vallès Occidental).

La Conferència Sectorial de Turisme del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme va aprovar, a la reunió del passat 14 de desembre, els 196 projectes beneficiaris de la II convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística a Destinacions, que es finança íntegrament amb els fons de recuperació Next Generation EU. El programa extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions comptava per a aquest 2022 amb un pressupost de 668.370.000 euros, que es completa amb els 51.400.000 euros reservats als plans que tenen com a element identificador actuacions relacionades amb el Pla Nacional de Turisme Enogastronòmic 2022. En total, les actuacions sumen una inversió de 719.770.000 euros. En concret, Catalunya gestionarà 83 milions d’euros dels fons.

El projecte Vies Blaves de la Diputació de Barcelona ja va rebre el desembre de l’any passat 4,5 milions d’euros dins de la convocatòria extraordinària dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) per a ens locals finançats amb els Fons Next Generation de la UE, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència “España Puede” del Govern d’Espanya. En concret, els 4,5 milions d’euros van anar destinats al projecte Vies Blaves Barcelona, a la Fase I de la Via Blava i que transcorre per cinc municipis de la comarca de l’Anoia: Jorba, Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt. El projecte Vies Blaves Barcelona recupera i posa en valor el patrimoni natural i cultural en torn al parc fluvial més important de la província de Barcelona, a través de la creació i adequació d’itineraris transitables per a la pràctica del cicloturisme i del senderisme entorn als rius Llobregat, Anoia i Cardener.

Aquest suport respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, i 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir