La pedagoga Heike Freire intervenint a la jornada "Cap a on anem Planificar i explorar en educació ambiental". Foto: Diputació de Barcelona

27/01/2023 13:40 h

Acció Climàtica

Experts debaten sobre la planificació de l'educació ambiental

El diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Valentí Junyent, ha inaugurat, aquest divendres, la jornada "Cap a on anem Planificar i explorar en educació ambiental"organitzada per la Diputació de Barcelona a l'Espai Francesca Bonnemaison amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental i amb l’objectiu de debatre sobre la planificació de l’educació ambiental.

Junyent ha encetat la sessió recordant que «l’agenda 2030 hauria d’estar en els projectes de totes les administracions perquè set anys ja no és el futur, sinó un termini molt curt». A més, ha recordat el «paper pioner de la Diputació a l’hora de pensar en l’educació ambiental com a eix vertebrador». En aquest sentit, el diputat ha exposat dues dates clau: «fa 43 anys, la corporació va crear el primer servei de Medi Ambient del país» i «en fa 50 que es va crear el primer parc natural de l’estat espanyol, el de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. És un orgull que fa mig segle algú pensés que havíem de crear aquesta reserva per a la protecció del medi natural».

Tot seguit, la pedagoga Heike Freire ha fet balanç de l’educació ambiental, des de la pedagogia verda. Freire ha alertat dels discursos emocionals que generen ecoansietat i dels perills d’hiperresponsabilitzar els nens del futur del planeta, cosa que pot provocar-los obsessions i, fins i tot, alterar greument la salut mental dels menors. La pedagoga manté que cal incentivar la creativitat i la connexió amb l’ecosistema per canviar la nostra cultura. I ha insistit que cal deixar enrere els pensaments que ens paralitzen, com aquells que ens generen vergonya per les accions provocades per la nostra espècie.

Posteriorment, una taula rodona ha debatut la importància de la planificació en educació ambiental a diferents escales. Hi han participat el catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid, Javier Benayas, la cap del servei d’Educació Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Cristina Palés; i la cap del departament de Programes i Equipaments de l'Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Helena Barracó. Tots tres han remarcat la importància de fomentar polítiques de participació, que vagin més enllà d’educar en valors ambientals aquelles persones que ja estan convençudes. A més, han insistit en el repte que suposa teixir noves aliances de cara al futur, incorporant propostes que arribin des de fora de les administracions.

La cloenda ha anat a càrrec de representants de les dues gerències organitzadores de l’acte, la Xarxa de Parcs Naturals i de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona, que han compartit les seves experiències sobre la planificació de l’educació ambiental als municipis i espais naturals. 

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 4 “Educació de qualitat”, 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir