La Diputació de Barcelona impulsa una nova edició del Premi a la recerca en polítiques de gènere Francesca Bonnemaison. Foto: Diputació de Barcelona

10/01/2023 13:30 h

Igualtat

Oberta la convocatòria del Premi a la Recerca Francesca Bonnemaison

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, impulsa una nova edició del Premi a la recerca en polítiques de gènere Francesca Bonnemaison, destinat a finançar projectes de suport a la investigació-acció en polítiques innovadores d’igualtat de gènere i de diversitat sexual i de gènere i al disseny d’eines per a la seva aplicació als ajuntaments de la província de Barcelona.

El premi, dotat amb 6.000€, permet finançar un projecte de recerca, a desenvolupar al llarg del 2023. Podrà ser beneficiària d’aquest premi la persona física, de qualsevol nacionalitat, que tingui el nivell acadèmic corresponent a una llicenciatura, diplomatura o a un grau universitari. El termini per presentar propostes finalitza el 20 de gener de 2023. La recerca guanyadora es donarà a conèixer el proper 9 de març en el marc d’unes jornades sobre municipis cuidadors que tindrà lloc a Barcelona, sota l’impuls de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social.

L’any 2022 ha estat l’any de commemoració dels 150 anys del naixement de Francesca Bonnemaison i Farriols, una dona clau en l’accés a la cultura i l’educació de les dones al primer terç del segle XX a través de l'educació, així com per a la recuperació de la cultura i la tradició catalanes. L'Espai Francesca Bonnemaison, situat al carrer de Sant Pere més Baix, 7 de Barcelona i gestionat per la Diputació de Barcelona, ​​recull i n'actualitza l'herència.

20 anys de recerca de polítiques de gènere: 2003-2023
Des de l'any 2003 la Diputació de Barcelona convoca aquest guardó, que es complementa amb la publicació del treball de recerca, tant en paper com en línia. El Premi s’inscriu en les activitats del LAB Bonnemaison que impulsa la Diputació de Barcelona: un espai de referència i d’innovació en matèria de polítiques públiques locals de gènere, d’erradicació de les estructures que sustenten les desigualtats de gènere en l'accés de les dones als espais de lideratge i de transformació de les maneres d'exercir-lo.

Els darrers anys han estat premiats els treballs de recerca, disponibles a la Llibreria de la Diputació:

2018: “Contractació pública municipal amb perspectiva de gènere. Potencialitats i límits de les clàusules socials, clàusules d'igualtat i altres eines”, de la sociòloga experta en economia feminista, Iolanda Fresnillo i Sallan.

2016: Guia de Famílies a Famílies. I si eduquem sense sexisme? Síntesi de la recerca “Esteroreotips de gènere i estratègies familiars de resistència a les normes: la creativitat de mares i pares per una educació no sexista” , de l’antropòloga Alice Van den Vogaert.

2016: “Anàlisi qualitativa de les representacions de gènere i les intervencions en l’àmbit del sexisme en famílies que viuen a Catalunya” , de l’antropòloga Alice Van den Vogaert.

2016: “I si eduquem sense sexisme? Una guia de famílies a famílies” , de l’antropòloga Alice Van den Vogaert.

2014: Recerca “Guia pràctica per a la realització de polítiques transversals de gènere en l’àmbit municipal” , de la Doctora per la Universitat Rovira i Virgili i experta en gènere Mònica Gelambí Torell.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 “Igualtat de gènere” i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província i les entitats d’acord amb aquests ODS.

Compartir