I Trobada de presentació d’estudis de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i del Parc del Castell de Montesquiu. Foto: Diputació de Barcelona

20/06/2024 17:00 h

Espais Naturals

Presentació d’estudis de l’Espai de Guilleries-Savassona i del Castell de Montesquiu

Aquest dimecres,19 de juny, el Saló Catalunya de Sant Julià de Vilatorta ha acollit la I Trobada de presentació d’estudis de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i del Parc del Castell de Montesquiu. Les 29 ponències que s'han presentat han abraçat temàtiques àmplies com la gestió d’ambdós espais, el patrimoni històric, l’educació ambiental i, sobretot, la conservació de la biodiversitat.

En aquest sentit, s'han presentat els resultats de seguiment de paràmetres ecològics, alguns amb un llarg recorregut temporal, i que en aquests moments s’estan portant a terme centrats en els ambients fluvials, els seguiments de les papallones diürnes, els ocells, del cranc de riu, dels quiròpters, dels micromamífers, de mamífers com el senglar o el cabirol, de la flora vascular i la gestió del pi roig, entre d’altres.

En l’àmbit de gestió s'ha presentat l’evolució de la guarderia forestal de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i, entre les ponències de l’àmbit del patrimoni històric i cultural, els resultats de les excavacions del castell de Besora, origen del castell de Montesquiu, a més de l’explicació del fons fotogràfic d’Emili Juncadella, que estava al fons del castell i ara és a l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona. En l’àmbit de l’ús públic i l’educació ambiental, s'ha explicat el projecte de la regulació de l’ús públic a la vall de Sau i el programa d’educació ambiental Guilleries-Savassona a l’escola.

La trobada ha servit per establir sinergies entre els ponents i també amb el públic assistent. Per altra banda, els directors de tots dos espais naturals han assenyalat la importància de disposar d’aquestes dades de gran qualitat i expertesa a l’hora de prendre decisions de gestió. La inauguració ha comptat amb Marta Cornellas Torrents, alcaldessa de Sant Julià de Vilatorta; Pep de la Mora Costas, president del Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona; i Jordi Fàbrega i Colomer, diputat de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal.

Durant la jornada també s'han celebrat els 25 anys del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i els 20 anys de l’aprovació del seu Pla especial de protecció.

Totes les ponències, que s'han emès en directe, es poden consultar a la llista de trobades i jornades del canal de Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals. Així mateix, a la tardor està previst publicar una monografia que agruparà totes les comunicacions presentades  i resultats compartits. La següent trobada tindrà lloc d’aquí a quatre anys al castell de Montesquiu.

Aquesta trobada respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 13 “Acció climàtica” i 15 “Vida d’ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir