07/06/2021 10:08 h.

Què és la compra pública circular?

Comparteix

Nous tallers d'economia circular

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona seguim apostant per la promoció de l’economia circular i per fer-ho cal donar exemplaritat impuls des de les pròpies administracions públiques. Per aquest motiu donem continuïtat al cicle de tallers sobre economia circular al món local amb unes noves sessions sobre compra pública circular.

La primera sessió, realitzada el 14 de maig, va permetre respondre la pregunta sobre què és la compra pública circular i què té en comú i de particular respecte la compra públic sostenible o la compra verda.

La segona sessió està programada pel 28 de maig i permetrà conèixer l'aplicació pràctica d'aquests conceptes per part de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. Si us interessa assistir podeu sol·licitar la inscripció a xarxasost@diba.cat 

La contractació pública representa una gran proporció del consum europeu: 18-20% del PIB de la UE. La transició cap a una economia circular requereix canvis tant en els sistemes productius com en les pràctiques i patrons de consum de tots els actors de la societat, inclosa l'administració pública.

La compra i contractació pública, com a expressió de l'administració com consumidora, representa un instrument important per aconseguir aquest nou model productiu i de consum més sostenible, pel seu impacte i poder tractor sobre el mercat. Fins i tot la Llei 9/2017 de Contractes de Sector Públic recull el paper de la contractació pública com un dels instruments basats en el mercat interior que ha de ser utilitzat per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible assumits per la Unió Europea.

La Llei preveu la incorporació de mesures de responsabilitat social ja no de forma voluntària sinó ja clarament necessària. Inclou mesures ambientals, socials i laborals, que poden incorporar-se a l'objecte del contracte, els requisits de solvència, els criteris de valoració (p.e. Reducció emissions, mesures eficiència energètica, etc.), i en les condicions d’execució

La compra sostenible al·ludeix a la integració d’aspectes socials, ètics i ambientals en els processos i les fases de la contractació pública. El seu contingut uneix diferents concepcions de la contractació pública responsable, com són la compra social, la compra verda o la compra ètica, i recull característiques, fonaments i objectius de cohesió social, sostenibilitat ambiental i de respecte als drets humans.

La compra circular al·ludeix a la integració dels principis de l’economia circular. A aspectes tècnics del producte circulars, amb estratègies de manteniment i de retorn dels productes en el seu fi de vida, i incentius per garantir un ús circular dels recursos. I posar el focus en cicles materials tancats i retenció del valor (p.e. Remanufacturant i reutilitzant els productes i materials vàries vegades).

No ens hem de tornar bojos amb la nomenclatura. Tenen més elements en comú que diferències. Poden anar de la mà.

I cal destacar tres elements a canviar per impulsar la compra circular

1. Focalitzar en serveis enlloc de productes.

2. Focalitzar en el disseny, us i fi de vida dels productes. 

3. Focalitzar en el diàleg amb el mercat i la innovació.
 

I quins objectius té la compra pública circular?

1. Garantir el bon comportament ambiental de les accions de l’administració, i reduir els impactes ambientals de la producció i consum.

2. Promoure l’ecoinnovació i la transformació del mercat vers l’economia verda i circular

3. Donar suport a altres polítiques i instruments que comparteixin aquests objectius

 


Podeu consultar els resultats de la sessió a la web de la Xarxa o a continuació
 


Economia circular al món local: Compra pública circular

3a sessió del cicle de tallers Economia circular al món local, organitzats per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona. Amb la col·laboració i suport de la Fundació Fòrum Ambiental i Inèdit.

3. Compra pública circular (14 i 28 de maig del 2021)

 Sessió 1: Aspectes clau de la compra pública circular al món local

  Quina experiència té el meu ens local en compra circular?

Documentació referenciada:

 Circular procurement in 8 steps

 Instruccions per a la gestió de la contractació de la Diputació de Barcelona

 Anàlisi dels indicadors de clàusules ambientals de la Generalitat de Catalunya

 Best practices report. Circular procurement

 Contratación pública para una economía circular

 Orientem-nos cap a contractes climàticament neutres. Diputació de Girona

 Eina de compensació de CO2. Diputació de Girona