23/03/2022 09:18 h.

La gestió del litoral davant el canvi climàtic

Comparteix

Resultats del seminari

El litoral és un dels espais on els impactes del canvi climàtic comencen a ser evidents. S'hi està iniciant l'aplicació de mesures d’adaptació, com la renaturalització de les platges, el fre a la rigidització i la recuperació de sistemes.

Aquests son alguns dels temes que es van tractar al segon seminari tècnic sobre accions locals d'adaptació al canvi climàtic que vam organitzat des de la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

A través d’aquest cicle de seminaris es volen aportar i compartir coneixements fruit de les accions concretes d’adaptació que estan portant a terme diferents ajuntaments i ens municipals. Aquesta segona sessió va tractar sobre l’estat i la gestió del litoral i del medi marí, i va permetre conèixer experiències pràctiques per gestionar-los davant del canvi climàtic. 

 

Algunes conclusions

En la gestió del litoral i del medi marí hi tenen competències diferents administracions i, en el seminari, hi han pogut tenir veu moltes d’elles: des de l’administració estatal amb la participació de la Demarcació de Costes de Catalunya, passant per l’administració autonòmica del Govern català i balear, i les administracions supramunicipals amb les presentacions de la Diputació de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, fins a les administracions locals amb els equips de l’Ajuntament del Vendrell, l’Ajuntament de Mataró i l’Ajuntament de Barcelona.

En el cas de la Generalitat, ha participat el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), que ha aportat una radiografia de la situació límit que viu el litoral i el medi marí, la qual interpel·la a actuar a totes les administracions coordinadament per fer-hi front. Una necessitat d’acció que s’ha defensat i argumentat des de diferents àmbits i realitats; en qüestions de gestió i manteniment de les platges, en matèria de gestió dels sistemes de sanejament i en tasques de conservació i protecció del litoral i de l’entorn marí.

Les presentacions han servit per posar en comú que les mesures d’adaptació han de tendir cap a una renaturalització de les platges, frenant la seva rigidització i facilitant la recuperació de sistemes propis del litoral, com la proliferació d’espais dunars o la conservació de les praderies de posidònia, entre altres mesures suggerides. Alhora, aquestes actuacions a la platja haurien de servir per protegir les franges urbanitzades, infraestructures i activitats econòmiques costaneres, sempre que aquestes no estiguin ubicades el la zona de dinàmica natural del litoral. En aquesta línia, s’ha reflexionat sobre la necessitat de redissenyar el model de platges urbanes, i de fomentar una nova cultura sobre els usos i el gaudi per part de la ciutadania, que passa també per canviar la imatge que es té sobre el paisatge litoral. En aquest sentit, el paper còmplice que ha de jugar tant la ciutadania, com els actors econòmics, ha sigut una constant en el Seminari.

Precisament per abordar com establir ponts entre les actuacions que han de portar a terme les administracions i la percepció que en té la ciutadania, el Seminari ha convidat a equipaments i entitats ambientals. Ambdós tenen un paper clau per contribuir a la sensibilització de la població a través de programes educatius i per teixir vincles en el territori, com el cas del Centre de la Platja i la XEAB de Barcelona, o bé per incitar a l’administració a actuar i cobrir mancances, com les sinergies i acords de custòdia a les platges de Mataró.

Mira tot el seminari aquí.

Consulta la documentació aquí.