22/02/2019 17:41 h.

Martí Pujol, a l’acte del dipòsit d’arxius a l’Arxiu Mundial de l’Àrtic, situat a les illes Svalbard de Noruega.

Comparteix

El vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Martí Pujol, va assistir ahir dijous a l’acte del dipòsit d’arxius a l’Arxiu Mundial de l’Àrtic, situat a les illes Svalbard de Noruega.

 

 

Es van dipositar els dos primers llibres d’actes de la Diputació, els documents més solemnes amb què compta la institució, els quals abasten la cronologia de 30 de novembre de 1812 fins el 12 de juliol de 1820 i que actualment es custodien a l’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona. Pròximament està previst que la Diputació faci un dipòsit a l’Arxiu de l’Àrtic d’un segon lliurament amb documentació relacionada amb la constitució de la Mancomunitat de Catalunya.

Els arxius han estat tractats amb una nova tecnologia que garanteix la preservació de la documentació amb una temporalitat fins ara no assolida de fins a 500 anys. Aquesta tecnologia ha estat aplicada en una prova pilot que s’ha desenvolupat els dos últims anys a l’Arxiu Municipal de Llinars del Vallès amb la digitalització de documents com actes de Ple, el Llibre de Decrets, expedients administratius i diferent informació relacionada amb la memòria històrica del municipi, com imatges, vídeos i plànols. Aquests documents han estat gravats en un suport de pel·lícula fotosensible on les dades digitals es fixen com codis QR d’alta resolució, que posteriorment permeten recuperar la informació amb un simple reconeixement òptic de caràcters.  L’empresa que desenvolupa aquesta tecnologia va lliurar l’any passat a l’Arxiu Municipal de Llinars set rotlles de pel·lícula amb tota la informació processada.

 

Implementació a cinc arxius municipals

 

Durant el 2019 la Diputació implementarà aquest sistema en cinc arxius de la Xarxa d’Arxius Municipals a Gurb, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Feliu de Codines, Sant Pere de Vilamajor i Vacarisses. L’actuació se centrarà de nou en aquells documents municipals digitals, custodiats per cada arxiu municipal, considerats essencials i d’obligada conservació permanent pel seu ajuntament, d’acord amb el seus valors històrics i culturals.