Sessió informativa de la convocatòria de subvencions a favor d'entitats sense finalitat de lucre de 2025
En Junta de Govern de la Diputació de Barcelona celebrada el 27 de febrer de 2025, s'han aprovat les bases específiques i la convocatòria de subvencions a favor d'entitats sense finalitat de lucre de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat per l'any 2025.
La tramitació de la sol·licitud s'ha de fer exclusivament per via electrònica seguint la següent ruta:
- Seu electrònica de la Diputació de Barcelona.
- Tràmits i serveis ciutadania.
- Subvencions.
- Sol·licitud per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, atorgades per l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, a favor d’entitats sense finalitat de lucre per al 2025.
- Esmena d’errades o omissions en les sol·licituds per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva atorgades per l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, a favor d’entitats sense finalitat de lucre per al 2025.
- Ompliu tots els camps del formulari electrònic de sol·licitud i adjunteu els següents documents (recomanem que descarregueu els documents en pdf a l'ordinador i els obriu amb l'Acrobat Reader):
La concessió de la subvenció està prevista per a finals de juny o principis de juliol
Quin és el termini de presentació de sol·licituds?
Del 6 de març al 31 de març de 2025 (ambdós inclosos)
No obstant això, el document dels ajuntaments o consells comarcals de la província de Barcelona declarant el seu suport al projecte presentat per l’entitat per l’interès que tingui per al respectiu municipi/comarca, definit a la base 7 c), podrà presentar-se fins a l’11 d’abril de 2025 (inclòs).
On s’ha de presentar la sol·licitud?
La sol·licitud per participar en aquesta subvenció s’ha de presentar pel tràmit específic habilitat a la Seu electrònica de la Diputació de Barcelona, ubicat a la https://seuelectronica.diba.cat/tramits-ciutadania/ Subvencions/Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, mitjançant el formulari electrònic normalitzat. No s’admet la presentació de la sol·licitud mitjançant qualsevol altre formulari diferent al model normalitzat (base 8).
Les persones interessades que tinguin dificultats per realitzar la presentació electrònica de documentació requerida en les diferents fases (sol·licitud, esmena, justificació,...) d’aquesta convocatòria poden, abans de finalitzar el termini de presentació, dirigir-se a la Unitat de Registre-Oficina d’Assistència en matèria de registres de la Diputació de Barcelona (Rambla Catalunya 126, Barcelona), on rebran assistència per realitzar aquest tràmit, de dilluns a divendres de 10:00 a 13:00 hores. Prèviament, caldrà consultar al web els horaris i condicions per a la presència física al Registre (https://www.diba.cat/web/registre). Tot això, sens perjudici de la presentació en qualsevol altre registre electrònic de les administracions públiques catalanes o de la resta de subjectes als que es refereix l’article 2.1 de la LPAC.
En aquest darrer supòsit, la persona interessada haurà de comunicar a la Gerència de Serveis Socials i a la Gerència de Serveis de Cicle de Vida, Diversitat i Comunitat, mitjançant correu electrònic adreçat a: g.serveissocials@diba.cat, gs.cvidacomunitat@diba.cat i a registre.general@diba.cat, la tramesa efectuada, adjuntant el comprovant de la presentació, abans de la finalització del termini establert de la convocatòria per a la presentació de sol·licituds.
Qui pot presentar la sol·licitud?
El representant legal de l’entitat, que és la persona que ha de signar electrònicament la sol·licitud.
El formulari electrònic de la sol·licitud conté les declaracions responsables necessàries per tal que l’entitat social pugui manifestar que compleix els requisits previstos en aquesta convocatòria i que disposa de la documentació que els acredita. Amb la signatura electrònica del formulari, el representant legal de l’entitat presenta la sol·licitud i es fa responsable de tot el que s’hi declara d’acord amb aquesta convocatòria.
Com s’acredita la representació legal?
- Amb la signatura mitjançant certificat electrònic de representació de l’entitat.
- Amb la signatura d’un certificat electrònic personal. En aquest cas, cal adjuntar a la sol·licitud els poders de representació o certificat acreditatiu de la representació legal de la persona que signa electrònicament el formulari electrònic de la sol·licitud.
Podeu trobar un model de certificat de representació legal al lloc web: https://www.diba.cat/ca/web/benestar/subvencions-entitats-2025. Aquest document l’heu de guardar com a PDF per poder-lo signar digitalment. Us recomanem l’Adobe Acrobat Reader DC, que és gratuït i permet signar digitalment documents PDF.
Es pot presentar més d'una sol·licitud?
No. En aquesta convocatòria, les entitats només es podran presentar a un sol programa (A. Cures en la comunitat, B. Drets bàsics i persones en situació de vulnerabilitat i/o risc social, C. Cicle de Vida i D. Convivència i Diversitat) i només podran presentar un únic projecte i, per tant, una única sol·licitud. En cas de presentació de més d’una sol·licitud per la mateixa entitat, la sol·licitud presentada amb posterioritat serà desestimada per l’òrgan instructor.
Puc presentar-me a altres convocatòries de la Diputació?
Sí. Les subvencions atorgades seran compatibles amb qualsevol altra concedida per altres administracions o ens públics o privats per a la mateixa activitat, inclosa la Diputació de Barcelona. L’import total de les subvencions rebudes per la mateixa finalitat no podrà superar el cost total del projecte/activitat a desenvolupar. Les entitats beneficiàries hauran de comunicar la petició i/o obtenció de qualsevol subvenció pública concurrent que no s’hagi declarat amb la sol·licitud.
Quin tipus de projecte puc presentar?
Per aquesta convocatòria s’han definit 4 programes, als quals s’hauran d’emmarcar els projectes:
- A. Cures en la comunitat
- B. Drets bàsics i persones en situació de vulnerabilitat i/o risc social
- C. Cicle de Vida
- D. Convivència i Diversitat
Per a dotar de més concreció i coherència als projectes presentats en aquests programes, s’han identificat 7 àmbits d’activitat i 39 línies d’acció. (bases 4 i 11).
Projectes no subvencionables
No se subvencionaran:
- actuacions o actes puntuals com exposicions, congressos, jornades, festes, publicacions, premis, estudis o investigacions.
- projectes de rehabilitació o condicionament d’habitatges de persones tutelades.
- projectes amb finalitats contràries als protocols i xarxes a les quals estigui adherida la Diputació de Barcelona o projectes contraris a mocions aprovades pel Ple de la corporació. Les declaracions institucionals i mocions relatives a l’àmbit competencial de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat. Es poden consultar l’enllaç següent: https://www.diba.cat/ca/web/sostenibilitat-social/declaracions-institucionals
- projectes que tinguin com a finalitat o missió principal matèries que queden fora de l’àmbit competencial de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat.
Confecció del pressupost
El pressupost és una previsió dels ingressos i les despeses del projecte que heu explicat a la memòria. Trobareu el model normalitzat per a aquesta convocatòria a: https://www.diba.cat/ca/web/benestar/subvencions-entitats-2025
Tingueu en compte que un pressupost elevat del projecte o activitat pel qual se sol·licita la subvenció no implica, necessàriament, que l’import a atorgar sigui superior.
En aquest sentit, el pressupost ha de reflectir estrictament la previsió d’ingressos i despeses de l’activitat per a la qual se sol·licita la subvenció, ja que posteriorment, en el moment de la justificació, la normativa obliga a justificar el cost total de l’activitat. Recordeu que la previsió d’ingressos no pot ser superior o igual a la previsió de despeses, doncs no pot haver-hi sobrefinançament.
Se subvenciona com a màxim el 50% del cost total del projecte.
Quines despeses es consideren subvencionables?
Es consideren despeses subvencionables aquelles que de manera indubtable responguin a la naturalesa de l’activitat subvencionada i s’efectuïn dins del termini d’execució que estableixen les bases: de l’1 de gener de 2025 al 31 de desembre de 2025. L’activitat que origina la despesa ha de ser necessària per a l’execució del projecte subvencionat i ha de quedar reflectida en la Memòria d’activitats que l’acompanya. Els sous i salaris del personal tècnic implicat directament en el projecte o l’activitat subvencionada poden considerar-se despeses subvencionables i caldrà especificar-ne la seva dedicació al formulari utilitzat per fer-ne la justificació.
Pel que fa a despeses indirectes (sous i salaris del personal administratiu o directiu, lloguers, subministraments, material d’oficina, etc.) no podran superar el 10% de l’import de les despeses directes que s’imputin a la subvenció atorgada. (base 20).
En cap cas es consideraran despeses subvencionables les següents:
- Dietes i manutenció.
- Adquisició de béns materials i equipaments inventariables.
- L’IVA no serà subvencionable quan el beneficiari pugui repercutir-lo.
Requisits
Per ser beneficiàries d’aquesta convocatòria de subvencions, les entitats que presentin la sol·licitud han de complir els requisits següents:
- Ésser entitats privades sense afany de lucre, legalment constituïdes, inscrites al registre públic corresponent i amb seu social o delegació permanent a la província de Barcelona, que realitzin l’activitat que fonamenta l’atorgament d’aquesta subvenció.
- Les societats cooperatives poden ser beneficiàries d’aquests ajuts sempre que compleixin amb els requisits que s’especifiquen en l’article 144 de la Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives.
- Les sol·licituds presentades per entitats de caràcter mercantil, en tot cas, seran desestimades per considerar-se entitats lucratives.
- Les entitats que estiguin incloses al Pla estratègic de subvencions 2025 de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat com a beneficiàries d’una subvenció nominativa no podran ser beneficiàries d’aquesta convocatòria de subvencions.
El compliment dels requisits per obtenir la condició de beneficiària s’ha de manifestar mitjançant la signatura de les declaracions responsables corresponents que s’inclouen al formulari de sol·licitud de la subvenció.
El fet de presentar la declaració responsable faculta l’òrgan competent de l’Administració per fer, en qualsevol moment, telemàticament o per altres mitjans, les comprovacions per mostreig o exhaustives necessàries per a verificar la conformitat de les dades d’aquestes declaracions. En cas de no declarar responsablement que compleix aquests requisits, l’entitat sol·licitant ha d’acreditar-ne el compliment a través dels documents o certificacions acreditatives corresponents.
Quina documentació cal presentar?
Al formulari electrònic cal adjuntar-hi la documentació següent:
- Memòria normalitzada del projecte per a aquesta convocatòria. La manca de presentació de la memòria normalitzada per a aquesta convocatòria dins del termini de presentació de sol·licituds establert suposarà la desestimació de la sol·licitud, sense requeriment d’esmena previ.
- Pressupost previst per al projecte pel qual es demana la subvenció, d’acord amb el model normalitzat per a aquesta convocatòria
Els models normalitzats per a aquesta convocatòria de la memòria i del pressupost es troben en aquest mateix web.
- Document de suport municipal. El document de suport municipal no és requisit obligatori. La presentació d’aquest document serveix per a l’obtenció de punts, fins a un màxim de 5.
- Documentació acreditativa de la personalitat jurídica de l’entitat:
- Escriptura de constitució o Estatuts
- Inscripció registral de l’entitat
- Targeta del NIF definitiva de l’entitat.
La documentació acreditativa de la personalitat jurídica de l’entitat no s’ha d’acreditar si ja ha estat presentada a l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat en els darrers 5 anys, declarant responsablement en el formulari de sol·licitud que continua vigent i sense modificacions, i informar del número d’expedient en el qual es va integrar (base 7 d).
Document de suport municipal
El document de suport municipal no és requisit obligatori per a la presentació de la subvenció i per tant la seva omissió no serà objecte de requeriment (base 7 c). El termini de presentació d’aquest document és fins a l’11 d’abril de 2025 (inclòs).
És un document emès per l’/els ajuntament/s, consell/s comarcal/s o ens supramunicipals de la província de Barcelona declarant el seu suport al projecte/activitat que l’entitat presenta a la convocatòria d’enguany per l’interès que tingui per al/s seu/s municipi/s.
S’ha d’acreditar amb una declaració, original electrònica, signada per l’alcalde/essa, president/a, regidor/a de l’equip de govern o cap d’àrea i/o servei, directiu anàleg o responsable tècnic del servei.
La presentació d’aquest document serveix per a l’obtenció de punts, fins a un màxim de 5. Només es valoraran els documents relatius a municipis menors de 300.000 habitants (base 11. 7). Trobareu un model de document de suport municipal en aquest lloc web.
Què passa si, per error, no presento algun document?
Si es vol adjuntar documentació, cal fer-ho dins dels terminis establerts per les bases reguladores de la convocatòria. Les esmenes s’han de presentar pel tràmit específic d’esmena de sol·licitud habilitat a la seu electrònica de la Diputació de Barcelona: https://seuelectronica.diba.cat/tramits-ciutadania/ Subvencions/Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat.
En cas que la documentació presentada sigui incorrecta o incompleta, es requerirà al sol·licitant per tal que en el termini de 10 dies hàbils a partir del dia següent a la notificació, procedeixi a la seva rectificació o a la incorporació de les esmenes necessàries, amb la indicació que si no ho fa així s’entendrà per desistit de la seva sol·licitud (base 9).
No seran objecte de requeriment d’esmena:
- La manca de presentació de la memòria/projecte d’acord amb el model normalitzat per a l’any 2025. En cas de no presentar la memòria dins del termini de presentació de sol·licituds, la sol·licitud presentada serà desestimada per incompliment de la base 7 a), sense requeriment d’esmena previ.
- La manca de presentació del document de suport municipal. En aquest cas, implicarà que no s’obtinguin els punts corresponents.
Quin és el termini de resolució?
El termini per a l’atorgament de les subvencions serà, com a màxim, de tres mesos a comptar des del dia següent a la data de tancament del període de presentació de sol·licituds. És a dir, cap a finals de juny, primers de juliol.
Es notifica la resolució?
No. La publicació en el Butlletí Oficial de la Província de l’acte de concessió substitueix la notificació i produeix els mateixos efectes, en aplicació de l’article 45 de la LPAC, en tractar-se d’actes integrants d’un procediment de concurrència competitiva. (base 15). També es publicarà en el Tauler d’anuncis electrònic i a la web: https://www.diba.cat/ca/web/benestar/subvencions-entitats-2025.
Què s'enten com a acceptació?
La subvenció ha de ser acceptada de forma expressa, atès que aquesta convocatòria de subvencions preveu el pagament avançat del 50% de l’import concedit per a totes les entitats beneficiàries, amb independència que es tracti d’entitats compreses en l’àmbit subjectiu de la Llei 11/2023, de 27 de desembre, de foment de l’associacionisme.
L’acceptació de la subvenció es pot presentar de dues maneres:
- De forma prèvia a la concessió: en aquest sentit, les entitats sol·licitants poden declarar la seva acceptació mitjançant la declaració responsable inclosa en el formulari electrònic de sol·licitud.
- Amb posterioritat a l’acord de concessió: en cas que l’entitat sol·licitant no hagi declarat l’acceptació en el formulari electrònic de sol·licitud, serà requerida perquè procedeixi a expressar l’acceptació de la subvenció, amb indicació que si no ho fa així s’entendrà que renuncia a la subvenció concedida.
Si la viabilitat del vostre projecte depèn del finançament de la Diputació, es recomana acceptar la subvenció amb posterioritat a l’acord de concessió, ja que és en aquest moment quan coneixereu l’import exacte de la subvenció i podreu decidir si disposeu del finançament necessari per executar el projecte.
Forma de pagament
El pagament de la subvenció atorgada es realitzarà en dos cops:
- Un primer pagament avançat, corresponent al 50% de l’import concedit a partir de la publicació de l’acord de concessió, sempre i quan l’entitat beneficiària hagi acceptat expressament la subvenció.
- Un segon pagament, corresponent al 50% restant, prèvia la presentació de la documentació justificativa dins dels terminis establerts.
Així mateix, abans dels pagaments, l’entitat beneficiària haurà de declarar responsablement o acreditar fefaentment trobar-se al corrent de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.
No es poden efectuar pagaments superiors al 50% del cost justificat. Si aquest 50% resulta un import inferior a l’atorgat, s’entendrà que l’entitat beneficiària renuncia automàticament a la diferència per desviació, i en cas d’haver efectuat el pagament avançat, la Diputació exigirà el reintegrament de la diferència.