07/06/2024 12:51 h.

Avantprojecte de llei de pantalles i menors

Comparteix

rawf8_Shutterstock.com

rawf8_Shutterstock.com

Una mesura de protecció digital als menors d’edat

El Consell de Ministres va aprovar el proppassat dimarts 4 de juny l’Avantprojecte de Llei Orgànica de protecció de les persones menors d’edat als entorns digitals, amb l’objectiu de garantir els drets a la intimitat, l'honor, la integritat i la privacitat dels menors, així com, protegir les dades personals que voluntària o involuntàriament es deixen a les xarxes socials.

La Llei estableix la imposició obligatòria als fabricants de tecnologia d’incorporar de manera gratuïta un sistema de controls parentals accessibles i fàcils d’activar en tots els mòbils, tauletes, ordinadors i televisions intel·ligents. Per altra banda, la llei prohibeix l'accés de les persones menors d'edat a mecanismes aleatoris de recompensa en videojocs i plataformes (loot boxes).

Una altra novetat és que s’apuja de 14 a 16 anys l’edat mínima per accedir i registrar-se a les xarxes socials, per això, caldrà un sistema de verificació d’edat obligatori que sigui eficaç per garantir que la mesura es compleixi.

La Llei va acompanyada d’un Pla d’Estratègia Nacional sobre la protecció de la infància que inclou altres mesures complementàries:

  • Des de les administracions publiques: impulsar campanyes de sensibilització adreçades a menors, famílies i professionals sobre drets digitals, privacitat i riscos de l’entorn digital.
  • Des de l’àmbit educatiu: promoure l’alfabetització digital per adquirir habilitats i coneixements essencials per utilitzar la tecnologia de manera eficient i segura i creació d’espais de trobada per realitzar activitats d’oci i lleure saludables fora de l’ús de la tecnologia digital en els menors
  • Des de l’àmbit sanitari: incloure mesures de detecció precoç en les revisions pediàtriques i creació de centres d’atenció especialitzada a menors amb patologies associades.
  • Així com formació especialitzada adreçada a professionals que treballen amb menors i les seves famílies.

La Llei comportarà algunes modificacions en el Codi Penal i tipifica com a delicte els hipertrucatges o deep fake —continguts audiovisuals manipulats—, a través de la intel·ligència artificial (IA), molt realistes però que són fals, també regula l'allunyament online, introdueix el delicte de grooming o l'engany online a menors per l'ús d'identitat falsa en delictes contra la llibertat sexual a menors i reforça la tipificació de la difusió de material pornogràfic de menors.

L’Avantprojecte haurà d’iniciar el tràmit parlamentari fins ser aprovat en el Congrés, després de tenir en compte les aportacions d’un comitè d’experts que presentarà el seu informe el proper 20 de juny a la cambra baixa, el pla s’aprovarà passat l’estiu i es revisarà cada 3 anys.

En definitiva, una iniciativa molt positiva per generar entorns digitals segurs i saludables per las menors i fomentar l’ús responsable dels dispositius tecnològics.

 


Què oferim des del Centre SPOTT?


Per tal de donar resposta a aquesta necessitat d’atenció integral i especialitzada en adolescents i joves amb consums de drogues i/o ús problemàtic de pantalles, el Centre SPOTT, ofereix: 

  • L’SPOTT al territori: és un servei gratuït i descentralitzat d'atenció a menors d'edat amb problemàtica d'addicció a drogues i/o pantalles, i suport a les seves famílies. Actualment, disposem de 4 descentralitzacions a diferents comarques de la província de Barcelona: a l’Anoia (Piera i Igualada), al Vallès Oriental (Mollet del Vallès), a Osona (Vic) i al Berguedà (Berga).

 

 

 

 

Per saber-me més