Comparteix

Espai públic

Plagues urbanes en l'espai públic

CONTEXT

© Gallinago media / Shutterstock.com

 

En els darrers anys s'han descrit a Catalunya diversos incidents i accidents relacionats amb l'aplicació de plaguicides que, en alguns casos, han produït seriosos problemes de salut a les persones. Aquests incidents són originats per diferents factors, entre els quals cal destacar la utilització incorrecta dels productes o les deficiències en l'avaluació del risc i en l'adopció de les mesures de precaució i seguretat.

Així mateix s'ha detectat una utilització sovint abusiva d'aquests productes, amb la realització de tractaments periòdics que en molts casos podrien no ser necessaris o es podrien substituir per mètodes de control més adients.

Llegir +/-

 

Dels productes químics que s’utilitzen a ciutat, els productes fitosanitaris han estat objecte de molta legislació en els últims anys; s’han prohibit molts compostos o s’ha detallat molt la seva manipulació i control. Actualment, la majoria de productes només estan autoritzats en tractaments per endoteràpia.

L'evolució dels coneixements científics i tècnics sobre aquest tema ha donat lloc a l'aparició de productes menys perillosos per a les persones i el medi ambient, i a recomanar la lluita integrada i biològica amb l’ús de depredadors.

 

 

OBJECTIU

  • Establir mesures de prevenció en les activitats de control de plagues basats en la utilització de plaguicides d'ús ambiental (biocides destinats al control de rosegadors, aus, insectes, aràcnids i altres artròpodes) i en els tractaments fitosanitaris d’endoteràpia o lluita integrada (arbres i plantes).
  • Disminuir la utilització de productes químics en el control de plagues per evitar la contaminació ambiental i minimitzar la incidència d'intoxicacions agudes i cròniques ocasionades per aquests productes.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

  • Fomentar la gestió i el control integrat de plagues, amb plantejaments o tècniques alternatives als mètodes químics. Aquesta metodologia integra criteris de protecció de la salut, mediambientals i d'efectivitat, de manera que els mètodes utilitzats siguin proporcionals a la problemàtica que cal resoldre i que no comprometin la salut pública.
  • Dissenyar plans de prevenció per evitar l’aparició de plagues.
  • Evitar l’ús de productes químics que tinguin efectes negatius sobre la salut (IARC, 2015). Substituir, per exemple, per mètodes mecànics o depredadors naturals.
  • Reorientar el control de plagues cap a estratègies de gestió i control integrat de plagues. Contractar empreses de control de plagues que apliquin un programa basat en els principis del control integrat de plagues.
  • Sensibilitzar a la ciudadania per a que utilitzi productes ecològics i depredadors naturals als seus edificis.
  • Informar a la ciutadania de les actuacions de control de plagues

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA

ALTRES FITXES DE LA GUIA

  • Equipaments. Seguretat i ús. Fitxa "Control Integrat de plagues".

Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dg., 09 de maig 2021 07:21:55 +0000