Comparteix

Equipaments

Lipoatròfia semicircular

CONTEXT

© ZephyrMedia / Shutterstock.com

La lipoatròfia és un terme mèdic que es refereix, d’una manera genèrica, a la pèrdua de teixit gras, bé a sota de la pell o a la resta de l’organisme (lipodistròfia). La lipoa-tròfia semicircular (LS) és un cas clínic específic d’aquesta malaltia. Es caracteritza per una depressió lineal de la superfície cutània com a conseqüència d’una atròfia, i per la consegüent depressió del teixit adipós, sense que vagi acompanyada de signes inflamatoris ni de danys a la pell ni als músculs. Normalment es produeix a les cuixes, als avantbraços i a la panxa, i sol afectar el personal -per regla general, dones- que treballa en edificis moderns o remodelats considerats com a «edificis malalts».

Llegir +/-

Tot i que no es disposa de proves científiques que expliquin les causes de l’LS, hi ha tres factors presents en l’ambient interior de treball que s’associen amb la malaltia: els microtraumes repetits, la humitat relativa de l’aire i l’electricitat. Es considera que un edifici està malalt quan presenta algun cas d’LS.

Els microtraumes repetits solen ser fruit dels hàbits i de les pràctiques del personal que es repenja a les vores de les taules i que porta roba molt ajustada, de manera que es produeixen pressions constants en una àrea concreta del cos. Pel que fa a la humitat relativa de l’ambient interior de treball, si no arriba al 50%, també pot ser un factor de risc per a la malaltia. Quant a l’electricitat estàtica, pot contribuir al desenvolupament de l’LS per mitjà d’un contacte directe amb mobiliari metàl·lic i amb equips sense presa de terra.

 

OBJECTIU

  • Prevenir i controlar la possible aparició de lipoatròfia semicircular associada amb les instal·lacions i les condicions de treball, així com en alguns habitatges.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

  • Instruir el personal sobre com cal seure i situar-se davant la taula de treball per facilitar la relaxació i potenciar moviments alternatius dels grups musculars.
  • Mantenir la humitat relativa interior per sobre del 50% utilitzant una ventilació natural o un sistema intel·ligent, fent servir humidificadors d’aire, o fins i tot mitjançant la presència de plantes. No s’ha de superar la humitat relativa establerta en les condicions ambientals dels centres de treball.
  • Proveir/utilitzar cadires amb el seient horitzontal, a l’altura del múscul posterior del genoll, inclinades cap endavant i amb la superfície encoixinada.
  • Proveir/utilitzar taules de vores arrodonides àmplies i amb proteccions a les zones de suport.
  • Proveir/utilitzar mobles amb efecte dissipatiu de l’energia estàtica.
  • Evitar l’ús de mobles totalment metàl·lics.
  • Evitar el cablejat sense recollir per sota de les taules per impedir que es produei-xin interferències electromagnètiques a la xarxa.
  • No col·locar els peus sobre les potes de les cadires ni recolzar diferents parts del cos d’una manera contínua a les vores de les taules.
  • Fer servir preses de terra per disminuir les càrregues electroestàtiques.
  • Ajustar les característiques específiques de cada edifici després d’estudiar-ne els factors de risc concrets i d’aplicar les mesures pal·liatives pertinents d’acord amb cada factor.

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA


Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dl., 28 d’oct. 2019 15:13:07 +0000