Comparteix

Equipaments

Neteja i desinfecció

CONTEXT

© LightField Studios / Shutterstock.com

La neteja és una activitat rutinària que, segons la mena de productes que es facin servir, pot degradar la qualitat de l’aire interior. El compliment dels protocols de neteja definits per als diferents tipus d’equipaments contribueix a evitar problemes de salut, com ara la transmissió de malalties infectocontagioses. Els diferents espais dels equipaments requereixen diferents graus d’exigència de neteja segons el tipus de servei que ofereixin: sanitari, alimentari, esportiu, etc. També varien segons el col·lectiu que freqüenti l’edifici i la periodicitat d’ús de cadascun dels espais. Els productes emprats en la neteja d’equipaments han de ser d’ús professional i han d’anar acompanyats de les fitxes de seguretat corresponents.

Un sistema de neteja eficaç elimina les runes, els residus i els bacteris, i evita la dispersió de contaminants i el contacte dels ocupants amb focus de contaminació potencials.

 

OBJECTIU

  • Disminuir la contaminació física, química i biològica de l’ambient interior dels equipaments.
  • Professionalitzar les tasques de neteja i de desinfecció i definir les bases per a un protocol de neteja eficaç i saludable per a tothom.
  • Reduir l’exposició dels ocupants a agents patògens mitjançant el contacte amb superfícies que es toquin sovint i que puguin acumular bacteris.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

  • Definir en el protocol de neteja el grau de desinfecció i d’higienització que requereix cada espai. Una desinfecció innecessària pot tenir un impacte negatiu en la salut humana.
  • Redactar, per a cada tipologia d’equipament, un protocol de neteja que inclogui els apartats següents: freqüència, productes, equip, procediments i formació. El protocol de neteja ha d’incloure un programa d’autocontrol.
  • Impartir formació bàsica (cinc hores) al personal que realitza o coordina les tasques de neteja i de desinfecció de les instal·lacions municipals.
  • Minimitzar l’entrada de brutícia i d’agents contaminants a l’interior dels edificis mitjançant actuacions en els accessos principals. Cal col·locar-hi peluts que tinguin una amplada equivalent a l’obertura de l’accés i una llargada de tres metres, com a mínim, en la direcció de circulació principal.
  • Definir un horari de neteja per a les superfícies de contacte freqüent; en concret, els taulers de les taules, els agafadors i els poms de les portes, els botons dels ascensors, els telèfons, els teclats i els interruptors d’ús comú. 
  • Evitar l’ús de productes de neteja que continguin COV o formaldehid. Sempre que sigui possible, triar productes de neteja certificats amb l’EU Ecolabel o una altra etiqueta similar.
  • Eliminar l’ús de productes de neteja que continguin agents pesticides.
  • Utilitzar aspiradors que incorporin un filtre HEPA.
  • Procurar no emprar ambientadors.
  • En les zones d’emmagatzematge de productes de neteja, mantenir separats els que continguin lleixiu dels que incorporin amoníac, i etiquetar-los d’una manera ben visible perquè no es barregin.
  • Tots els espais destinats a l’emmagatzematge de productes de neteja han de tenir portes que es puguin tancar amb clau. L’aire d’aquests espais només ha de circular en el sentit d’extracció per garantir que no es barreja amb l’aire de recirculació.

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA


Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dc., 12 de maig 2021 04:29:34 +0000