L'Agenda 2030 com a motor de transformació local

 

En el novè aniversari de l'Agenda 2030, aprovada el 25 de desembre de 2015, des del Servei d’Agenda 2030 volem ressaltar el caràcter transformador de l’Agenda 2030 per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Aquest caràcter transformador al que ens interpel·la l’Agenda 2030 es concreta en l’àmbit local en tres eixos d’actuació:

Assolir els reptes de futur amb polítiques amb propòsit


El sector públic dissenya i implementa polítiques públiques amb excessiva inèrcia institucional. Continuem implementant i avaluant polítiques públiques des d’una lògica incrementalista (mantenint serveis o polítiques que han perdut la seva raó), mimètica (important solucions o “maneres de fer” d’altres contextos sense adaptar-los a la pròpia realitat local) i sectorial (entenent que l’acció pública es deriva d’una mera suma d’actuacions de polítiques locals sectorials).

Aquestes lògiques no ens ajuden a avançar cap al desenvolupament sostenible. Per això, us proposem que alhora d’implementar una política pública, projecte o actuació ens preguntem el “per a què”? Quan ens preguntem sobre el propòsit d’una política pública ens estem orientant cap als resultats. Tenir clar el "per a què" permet centrar els esforços i recursos en les accions que realment contribuiran a assolir els objectius desitjats. Això evita la dispersió d'energies i recursos en activitats que no són rellevants per a l'objectiu final i és més fàcil adaptar-se als canvis i ajustar les estratègies i accions en funció dels nous reptes o oportunitats que puguin sorgir.

Innovar també a nivell intern: en les estructures i els processos de les administracions


Cada cop més el sector públic s’enfronta a reptes molt diferents i complexes: el nou paradigma tecnològic, els canvis ràpids i constants, les noves demandes socials, etc. no són possibles sense una reforma o transformació de l’Administració Local. Les institucions han de ser més sòlides, més obertes a la innovació i a les noves tecnologies emergents, si no es volen quedar enrere.

Ens trobem davant d’una administració amb una cultura organitzativa pròpia molt instal·lada: excessiu burocràcia  en els procediments, dependència de camins pre-configurats, baixa orientació a resultats, por al risc i la gestió del canvi, etc. Aquesta cultura pròpia que actua com a anclatge institucional és, a la vegada, una de les principals dificultats per a la innovació i el canvi.
Per això us proposem dissenyar estratègies del canvi internes que ens permetin adaptar-nos a la nova realitat i assolir els reptes del desenvolupament sostenible.

adfasd


Mapa d'experiències locals
Banc d'Accions Formatives
Commemoració de l'Agenda 2030
Espai d'intercanvi en Agenda 2030
Visor 2030