Catàleg de serveis 2024. Cooperació al Desenvolupament

En el marc del Catàleg de serveis 2024 de la Diputació de Barcelona, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament dona suport als ens locals de la província de Barcelona mitjançant el Programa de Cooperació al Desenvolupament.

L’objectiu és donar suport als municipis en la definició, planificació i gestió de les polítiques de cooperació al desenvolupament, tenint en compte l'especificitat i integrant-se en un marc d'actuació municipal més ample i coherent, de forma integral i estratègica. El recursos contemplats en aquest programa intenten cobrir totes les demandes i reptes que es plantegen des dels diferents municipis: des de la definició de l'estratègia, la concepció de les accions, com el posterior seguiment i avaluació de les mateixes.

[+] Infografia resum de l'oferta del Catàleg 2024 de Cooperació al Desenvolupament

[+] Infografia de la resolució dels recursos econòmics del Catàleg 2024 de Cooperació al Desenvolupament

[+] Presentació del Catàleg 2024 de Cooperació al Desenvolupament

[+] Sessió de presentació del Catàleg 2024 de Cooperació al Desenvolupament

Termini per presentar les sol·licituds

Imatge que conté símbol, logotip, cercle, Font Descripció generada automàticamentRecursos econòmics: Des del 28 de desembre de 2023 fins al 8 de febrer de 2024


Imatge que conté símbol, Blau elèctric, logotip, cercle Descripció generada automàticamentRecursos tècnics: Des del 28 de desembre de 2023 fins al 31 d’octubre de 2024
 

Imatge que conté logotip, símbol, Blau elèctric, cercle Descripció generada automàticamentRecursos materials: 

  • Des del 28 de desembre de 2023 fins al 8 de febrer de 2024 (recurs activitats)

  • Des del 28 de desembre de 2023 fins al 31 d’octubre de 2024 (recurs exposicions)

 

Tramitació

A la seu electrònica podeu consultar el Catàleg de serveis 2024 i accedir al Cercador de recursos.

Contacte

  • En relació als tràmits i la normativa del Catàleg de serveis 2024, podeu contactar amb la Direcció de Serveis de Cooperació Local: ds.cooperacio@diba.cat – Tel. 934 022 209. L'horari d'atenció telefònica, amb caràcter general, és de 9 a 14 hores.

  • En relació a l’accés al Portal de tramitació (PMT), contacteu amb el gestor d’accessos a les aplicacions del vostre ens local (referent SVUS). Aquesta persona us facilitarà els permisos necessaris per accedir a l’accés restringit de la Diputació de Barcelona i al Portal de tramitació que és l’eina que us permet preparar i presentar electrònicament les vostres sol·licituds de Catàleg i resta de tràmits vinculats.

  • Per a altres necessites de suport tècnic de la Xarxa Telemàtica Provincial de la Diputació de Barcelona, contacteu amb: suportxt@diba.cat – Tel. 93 472 55 00

  • Per a consultes específiques referents al contingut dels recursos i les seves condicions de sol·licitud i d’execució i justificació, us podreu adreçar a la Oficina de Cooperació al Desenvolupament: o.cooperaciod@diba.cat – Tel. 934 022 055

El suport es canalitza mitjançant 4 recursos econòmics, 4 recursos tècnics i 2 recursos materials.

 

Nom del recurs

Tipus

Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG)

Imatge que conté símbol, logotip, cercle, Font Descripció generada automàticament

Programes d’educació per a la ciutadania global (ECG)

Imatge que conté símbol, logotip, cercle, Font Descripció generada automàticament

Projectes de cooperació al desenvolupament 

Imatge que conté símbol, logotip, cercle, Font Descripció generada automàticament

Plans directors de cooperació al desenvolupament

Imatge que conté símbol, logotip, cercle, Font Descripció generada automàticament

Assessorament en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament. NOU!!!

Imatge que conté símbol, logotip, cercle, Font Descripció generada automàticament

Espai de treball en matèria de planificació estratègica de cooperació al desenvolupament

Imatge que conté símbol, Blau elèctric, logotip, cercle Descripció generada automàticament

Identificació d’orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament

Imatge que conté símbol, Blau elèctric, logotip, cercle Descripció generada automàticament

Espai de treball i intercanvi dels plans d’educació per a la ciutadania global (ECG)

Imatge que conté símbol, Blau elèctric, logotip, cercle Descripció generada automàticament

Dones que transformen - Activitats

Imatge que conté logotip, símbol, Blau elèctric, cercle Descripció generada automàticament

Dones que transformen - Exposicions

Imatge que conté logotip, símbol, Blau elèctric, cercle Descripció generada automàticament

 

Detall dels recursos:

1. Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG)

L'objectiu del recurs és promoure una ciutadania conscient, crítica i compromesa amb els drets humans i el desenvolupament sostenible al món i amb la solidaritat internacional entesa des de la corresponsabilitat.

S'ofereix suport per implementar iniciatives de sensibilització i educació per a la ciutadania global en aquest àmbit. Les propostes poden tractar diferents temàtiques (defensa dels drets humans, construcció de pau, desigualtats de gènere, impactes globals dels models de producció i consum, migracions i dret al refugi, justícia climàtica i sostenibilitat ambiental), però sempre des d'una dimensió que vagi més enllà de l'àmbit local i el connecti amb les desigualtats i interdependències globals/ internacionals.

Es defineixen 3 modalitats d'iniciatives per a les quals s'han de presentar sol·licituds diferenciades:

- Accions d'ECG: realització d'una activitat o conjunt d'activitats de sensibilització, formació, recerca o incidència adreçades a la ciutadania del municipi o comarca.

- Avaluació d'iniciatives d'ECG: realització d'una valoració sistemàtica i objectiva de plans, programes o projectes d'ECG liderats pel propi ens local o concertats amb entitats del territori. En tots els casos, l'avaluació l'ha de liderar l'ens local sol·licitant i tenir un enfocament participatiu i d'aprenentatge per a totes les parts implicades.

- Planificació de l'ECG local: identificació i formulació de plans, programes i projectes locals d'ECG adaptats a les especificitats del municipi i amb participació de diferents agents educatius. 

Persona de contacte: Cristina Cabrera cabreragc@diba.cat Tel. 93 404 91 91

[+] Instruccions sol·licitud Avaluació ECG2024 

[+] Instruccions sol·licitud Planificació ECG2024 

[+] Guia TdR avaluació ECG 2024 

[+] Guia TdR planificació ECG 2024 

[+] Infografia Avaluació ECG


2. Programes d’educació per a la ciutadania global (ECG)

L'objectiu és promoure una ciutadania conscient, crítica i compromesa amb la promoció dels drets humans i el desenvolupament sostenible al món i amb la solidaritat internacional entesa des de la corresponsabilitat.

S'ofereix suport per a implementar les accions de sensibilització i educació en ciutadania global derivades d'una planificació de l'acció municipal o comarcal en aquest àmbit

Les propostes poden tractar diferents temàtiques (defensa dels drets humans, construcció de pau, desigualtats de gènere, models de producció i consum, refugi i justícia climàtica) sempre des d'una dimensió que vagi més enllà de l'àmbit local i el connecti amb les desigualtats i interdependències globals/ internacionals.

Aquest suport és incompatible amb la modalitat d’accions d’educació per a la ciutadania global del recurs “Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG)”, excepte en el cas que es presentin de forma conjunta.

Persona de contacte: Sara Garrido. a/e: garridomsr@diba.cat - Tel. 697 422 489

[+] Guia per a la presentació de sol·licituds

[+] Planificar l'ECG local

 


3. Projectes de cooperació al desenvolupament

S’hi inclouen dues modalitats d’iniciatives per a les quals s’han de presentar sol·licituds diferenciades:

  • Execució de projectes de cooperació al desenvolupament: es dona suport a l’execució de projectes de cooperació al desenvolupament liderats per un municipi o més de la demarcació de Barcelona que impliquin l'establiment o la consolidació de relacions estables i horitzontals de treball amb un o més municipis, consells provincials o equivalents d'un país en desenvolupament.

  • Avaluació d’un projecte de cooperació al desenvolupament o d'una trajectòria d'agermanament: es dona suport a l’avaluació d'una trajectòria d’agermanament amb municipis de països receptors d’Ajuda Oficial al Desenvolupament o d’un projecte de cooperació al desenvolupament. Pot ser propi de l'ens sol·licitant, en el marc d'una relació directa i estable amb una contrapart homòloga, o bé d'una entitat arrelada al territori que hagi cofinançat l'ens sol·licitant. L’avaluació ha d’estar liderada per l'ens sol·licitant i haurà de tenir un enfocament participatiu i d'aprenentatge per a totes les parts implicades.

Persona de Contacte: Lali Carrillo carrilloce@diba.cat- Tel. 934 020 784

[+] Guia per a la sol·licitud de la modalitat “avaluació de projectes” 

[+] Guia per a la sol·licitud de la modalitat “execució de projectes”   

[+] Guia TdR avaluació 2023 

 


 4. Plans directors de cooperació al desenvolupament

Es dona suport a l'elaboració i/o avaluació dels plans directors de cooperació al desenvolupament.

El pla és un document estratègic de ciutat que s'elabora mitjançant un procés participatiu impulsat i liderat políticament per l'ens beneficiari. Aquest estableix, de manera ordenada i sistematitzada, com es vol que sigui la política de cooperació al desenvolupament en un marc temporal concret i estableix els mitjans necessaris per desplegar-la. És important que esdevingui una oportunitat per revisar pràctiques, idees i conceptes, promoure la reflexió i debat, tant internament del propi ens beneficiari com entre els agents externs involucrats i així fer evolucionar aquesta política en un context internacional canviant. Entre els elements d'una pla destaca l'Educació per a la Ciutadania Global, que ha de tenir un desenvolupament estratègic adequat en el pla que s'elabori.

En el cas de l'avaluació, és una eina de generació de coneixement per informar la presa de decisions, de transparència i rendició de comptes. Es tracta d'un exercici objectiu i sistemàtic d'anàlisi de diferents aspectes del pla, que promou el debat i la reflexió dels agents implicats per tal d'extreure'n aprenentatges i lliçons que ajudin a encarar millor el proper cicle de planificació.

Aquest recurs és incompatible amb el de Identificació d’orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament.

Persona de Contacte: Luci Rodrigo rodrigopl@diba.cat - Tel. 934 022 870

[+] Pautes metodològiques generals. Elaboració d’un pla municipal de cooperació al desenvolupament amb el suport de la Diputació de Barcelona 

[+] Infografia resum: Elaboració d'un pla municipal de cooperació al desenvolupament

[+] Pautes per avaluar els plans locals de cooperació al desenvolupament.

[+] Consulteu tota la col·lecció de "Planificació estratègica de la política local de cooperació al desenvolupament"

[+] Guia TdR elaboració i/o avaluació pla director 

1. Assessorament en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament. NOU!!!

Assessorament per a la identificació de propostes en l'àmbit de la política pública local de cooperació al desenvolupament que impliquin una millora en el seu desplegament.

Inclou:

- Orientacions per impulsar una comunicació per objectius: assessorament sobre com millorar la comunicació que es fa des de l'àrea responsable de la cooperació al desenvolupament per assolir els objectius establerts en aquest àmbit. Les propostes se circumscriuen a una iniciativa/actuació concreta.

- Identificació de propostes d'educació per a la ciutadania global (ECG): assessorament en la identificació de recursos, entitats i projectes existents per impulsar pràctiques d'ECG al municipi a partir d'una temàtica, públic o àmbit d'interès identificat per l'ens (per a ens locals de fins a 20.000 habitants).

L'assessorament es conclou amb el lliurament d'un informe final que inclou propostes concretes. És requisit de concessió que l’ens disposi de personal municipal per poder desplegar les propostes resultants de l'assessorament.

Persona de contacte: Sara Garrido. a/e: garridomsr@diba.cat - Tel. 697 422 489


2. Espai de treball en matèria de planificació estratègica de cooperació al desenvolupament

Espai de treball i d'intercanvi entre els ens locals en el procés d'elaboració, implementació, seguiment i avaluació dels seus documents estratègics de planificació de la política pública de cooperació al desenvolupament. El propòsit d'aquest espai és la generació de coneixement, la innovació i la millora contínua, per la qual cosa impulsarà la reflexió, la col·laboració, l'aprenentatge col·lectiu, la recerca i la creació d'eines i materials de caràcter pràctic.

Inclou reunions de treball periòdiques, alternant el format presencial i virtual.

Persona de contacte: Luci Rodrigo. a/e: rodrigopl@diba.cat - Tel. 934 022 870

[+] Presentació de l'Espai de treball en matèria de planificació estratègica de cooperació al desenvolupament 

 


3. Identificació d'orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament

Elaboració d'orientacions estratègiques per construir i impulsar una política pública de cooperació al desenvolupament o per revisar i actualitzar l'existent. Aquestes incorporen el vessant de l'educació per a la ciutadania global i drets humans, les iniciatives de cooperació en països del Sud global i la relació amb els agents del territori. El suport preveu la creació d'un grup de treball, amb la participació tècnica i el lideratge polític dels ens locals, coordinat per la Diputació de Barcelona. Inclou:

- Exploració del context

- Reunions de treball periòdiques

- Sessions de reflexió i debat

- Assessorament tècnic continuat.

 

Un cop finalitzat, es lliura un document que inclou una proposta d'elements per a l'estratègia de futur.

Aquest recurs és incompatible amb el de Plans directors de cooperació al desenvolupament.

Persona de contacte: Luci Rodrigo. a/e: rodrigopl@diba.cat - Tel. 934 022 870

[+] Guia metodològica 

[+] Infografia

 


4. Espai de treball i intercanvi d’educació per a la ciutadania global (ETECG)

Grup estable de personal tècnic d'ens locals amb una línia de treball en educació per a la ciutadania global. L'espai té per objectiu facilitar l'intercanvi i la reflexió sobre les experiències municipals de sensibilització, formació o mobilització ciutadanes en defensa dels drets humans, el desenvolupament sostenible i la solidaritat internacional entesa des de la corresponsabilitat.

A partir d'una identificació conjunta de les necessitats dels tècnics i tècniques municipals, s'organitzen sessions de treball periòdiques en les quals s'aporta coneixement especialitzat i es treballa sobre la base de les experiències dels diversos ens locals que hi participen.

Si existeix un instrument vigent amb l’ens local que reguli l’assistència, no cal que es torni a presentar la sol·licitud per a aquest recurs.

Persona de contacte: Sara Garrido. a/e: garridomsr@diba.cat - Tel. 697 422 489

[+] Presentació de l'Espai de treball i intercanvi d’educació per a la ciutadania global (ETECG) 

Els recursos materials que s’ofereixen s’inscriuen en la campanya Dones que transformen, que té per objectiu apropar les dues riberes de la Mediterrània des d’una mirada feminista i antiracista. Es vol posar en valor la capacitat de transformació de la participació política i social diversa de les dones de la província de Barcelona i del Marroc, i promoure un canvi de percepció sobre els estereotips que duu vinculats per trencar prejudicis sexistes i racistes.

Les activitats i exposicions s’acompanyen de materials comunicatius (vídeos, cartells, banners, imatges per xarxes socials i targetons adaptables) disponibles al web de la campanya. Accedeix aquí al material de difusió adaptable per ajuntaments i al dossier explicatiu de campanya.

Els dos recursos són compatibles entre si. Els ajuntaments beneficiaris del recurs programen una o vàries activitats al seu municipi i utilitzen els materials comunicatius per difondre-les i estendre els missatges de la campanya.

 


1.-Dones que transformen. Activitats

Aquest recurs inclou tres tipus d’activitats compatibles entre si: cinefòrum, intervenció al carrer i taller teatralitzat. L’ajuntament interessat haurà de presentar una sol·licitud per cada activitat que vulgui programar al seu municipi. Un mateix ajuntament no pot presentar més d’una sol·licitud per cada tipologia d’activitat.

Cinefòrum -  Activitat no disponible al Catàleg 2024.

Intervenció al carrer

Objectiu:

Canviar la percepció sobre estereotips vinculats a prejudicis sexistes i racistes, des d’una mirada de sororitat i des de la connexió de les lluites feministes entre territoris de la Mediterrània.

Descripció:

Intervenció teatral a l’espai públic (mercats a l’aire lliure, fires al carrer...) Les actrius ens qüestionen on són les dones en l’espai públic i ens conviden a deconstruir la mirada sobre les lluites de les dones per accedir a espais de participació i de representació. Una oportunitat per reflexionar col·lectivament sobre què passa quan les dones diverses ocupen l’espai tant físic com sonor i la transformació social que desencadena.

Població
destinatària:

La ciutadania en general que es trobi a l’espai en aquell moment.

Durada:

40 min 

Espai de
realització:

Espai obert i amb confluència de gent (mercat a l’aire lliure, fira, celebració d’alguna festivitat...)

Sol·licitud:

Del 28/12/2023 al 08/02/2024 
Més informació: Fitxa PDF icon 

 

Taller teatralitzat per a joves

Objectiu:

Sensibilitzar als i les joves sobre les desigualtats estructurals de gènere i de racisme que travessen la participació de les dones al Marroc i a Catalunya.

Descripció:

Taller de teatre social per a persones joves per sensibilitzar i prevenir la discriminació per motiu de gènere i/o racista. Un espai per explorar i reflexionar sobre les discriminacions en l’entorn proper i la seva relació amb els conflictes socials i els reptes globals, així com la capacitat d’actuar per revertir aquestes situacions injustes.

Població
destinatària:

Persones entre 15-20 anys, és imprescindible la identificació prèvia i programació en grup (mínim 10 persones i màxim 30) 

Durada:

2h 

Espai de
realització:

Sala àmplia i diàfana, espais d’educació formal (IES) o no formal (equipaments municipals juvenils, casals, espais d’educació en lleure) 

Sol·licitud:

Del 28/12/2023 al 08/02/2024 

Més informació:

Fitxa PDF icon 

 

Persona de contacte: Laia Fargas Fursa a/e: fargasfl@diba.cat


2.- Dones que transformen. Exposicions.  

Aquest recurs inclou dues exposicions en col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). L’ajuntament interessat haurà de presentar una sol·licitud per cada exposició que vulgui programar al seu municipal.

Exposició “Dones trencant barreres”

Objectiu:

Donar visibilitat a dones inspiradores de la Mediterrània, que trenquen estereotips de gènere en la seva vida diària, per tal de promoure la igualtat a les seves ciutats i comunitats.

Descripció:

Exposició formada per 1 roller-presentació, 10 fotografies de 30cm x 45 cm i 10 cartelleres de 20cm x 30cm amb els textos de les imatges. El material és lleuger per tal de facilitar el transport i muntatge.

Població
destinatària:

Ciutadania en general

Durada:

El temps mig d’estada és de 2 setmanes, tot i que es poden pactar altres alternatives.

Espai de
realització:

Per les seves característiques, és adaptable a diferents espais. És necessària una paret o suport (estructures) per penjar les fotografies i les cartelleres.

Sol·licitud:

Període de sol·licitud: 28/12/2023 a 31/10/2024

La tramitació de les sol·licituds es farà per ordre d’entrada al PMT. La referent de l’OCD, la Chelo Carmona Romero (carmonarc@diba.cat - 627 03 03 26) es posarà en contacte amb els ajuntaments sol·licitants per establir el període de cessió. L’establiment de les cessions dependrà de la disponibilitat dels períodes que no hagin estat assignats amb anterioritat.

Més informació: Fitxa PDF icon


 

Exposició “Drawing 4 Equality”

Objectiu:

Donar visibilitat i qüestionar els rols i estereotips de gènere a les dues ribes de la Mediterrània a través de l’art i el feminisme.

Descripció:

Exposició formada per 1 roll up de 2m x 85cm, 1 lona de 1,85m x 95cm, 20 il·lustracions en forex blanc de 45x30cm (3mm de gruix), amb penjadors de plàstic al darrera per poder-se penjar amb ganxos o claus i 20 cartel·les en forex blanc de 20x9cm (3mm de gruix), amb els textos d’acompanyament de les il·lustracions (en català i anglès). 
El material és lleuger per tal de facilitar el transport i muntatge.

Població
destinatària:

Ciutadania en general

Durada:

El temps mig d’estada és de 2 setmanes, tot i que es poden pactar altres alternatives.

Espai de
realització:

Per les seves característiques, és adaptable a diferents espais. És necessària una paret o suport (estructures) per penjar les fotografies i les cartelleres.

Sol·licitud:

Període de sol·licitud: 28/12/2023 a 31/10/2024


La tramitació de les sol·licituds es farà per ordre d’entrada al PMT. La referent de l’OCD, la Chelo Carmona Romero (carmonarc@diba.cat - 627 03 03 26) es posarà en contacte amb els ajuntaments sol·licitants per establir el període de cessió. L’establiment de les cessions dependrà de la disponibilitat dels períodes que no hagin estat assignats amb anterioritat.

Més informació: Fitxa PDF icon

 

Persona de contacte: Chelo Carmona Romero. a/e: carmorarc@diba.cat- Tel. 627 03 03 26