Per una societat de dones lliures de violències masclistes!

Comparteix

Toni Garcia

22/11/2018 16:23 h.

Aquest any fa 10 anys de la llei catalana 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Una llei que defineix la violència masclista com aquella que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat.

 

Es tracta d’un problema estructural fruït de les arrels culturals patriarcals i exigeix un compromís col·lectiu de tota la societat. Amb una alta complexitat, que està profundament arrelat a la nostra societat i que té els seus orígens en les desigualtats existents entre dones i homes.

En els darrers 10 anys, a Catalunya més de 80 dones han estat assassinades per causa de violències masclistes. Aquest 2018 més de 10.000 han hagut de ser ateses segons les xifres oficials del Departament d’Interior. I 27 menors han estat assassinats com a venjança des del 2013. Aquestes són dades oficials que fan referència a la violència que es dona en l’àmbit de la parella, l’exparella o la família, però la realitat és molt més àmplia i complexa, i comprèn totes les formes de violència que s’exerceixen sobre les dones pel fet de ser-ho… (econòmica, social, comunitària,…). Les dades són alarmants, però encara ho són més si comptabilitzem totes aquelles dones assassinades pel fet de ser-ho, tal com fa el portal feminicidio.net, on es registren 140 feminicidis a Catalunya entre 2010 i 2017.

Moltes d’aquestes violències sovint estan invisibilitzades i es pateixen en soledat. Hi ha moltes raons que fan que existeixi una violència amagada i silenciada present a la que estan sot-meses moltes dones i que es manifesta a través de diferents formes (psicològica, física, sexual, econòmica,…). Sovint la pressió social, la por o situacions de dependència econòmica dificulten que moltes dones puguin fer el pas per trencar amb el cicle de la violència.

Però algunes coses estan canviant. El passat 8 de març es van realitzar grans manifestacions feministes, no sols a Catalunya, sinó a tot el món, on milers d’homes i dones van sortir als carrers per reclamar viure en una societat lliure de violències masclistes, i en especial contra les agressions sexistes.

Les violències sexuals han estat històricament legitimades i encara avui no són contestades de manera contundent per la societat. El cas de la Manada ha indignat l’opinió pública, i ha mostrat la manca de perspectiva feminista del sistema judicial que sovint culpabilitza les víctimes mentre els agressors gaudeixen de llibertat i impunitat.

Davant d’aquesta situació hem de fer més ferm el nostre compromís polític per l’eradicació de les violències masclistes, conjurar-nos per treballar conjuntament i destinar els recursos necessaris per acabar amb aquesta xacra social. Els homes tenim un paper molt important. Hem d’alçar la veu i mobilitzar-nos contra les violències, perquè el masclisme ens afecta a tots i totes. Una societat lliure de violència masclista és una societat millor, per a tothom.

 

Antoni Garcia
Diputat d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona.