Intel·ligència col·lectiva. Laboratoris ciutadans i espais maker

Comparteix
08/11/2022 - 10/11/2022 10:00 - 12:00 93 4022565 oerc.formacio@diba.cat

Edició virtual (plataforma ZOOM)

La cultura col·laborativa està en l’arrel del que entenem per intel·ligència col·lectiva, que no és altra cosa que posar en contacte talents, destreses i coneixements de diferents ciutadans per tal que puguin sorgir projectes i idees creatives. Aquesta manera de fer també té una implicació directa en el terreny cultural, i per aquest motiu es vol mostrar com es pot treballar en xarxa amb els ciutadans, tot fent que la creativitat dels ciutadans aflori, es posi en marxa de manera connectada i es puguin establir focus d’irradiació i creació de propostes, idees i iniciatives culturals. En aquesta tasca hi tenen un paper molt important els espais maker i els laboratoris municipals de creació, com a nuclis des dels quals s’expandeix aquesta nova manera d’entendre la cultura i la col·laboració entre els ciutadans.

En el curs es definirà què s’entén per intel·ligència col·lectiva i què són i què signifiquen els espais maker, així com les seves implicacions en el camp cultural, sobretot a l’hora d’entendre en què consisteix la idea de la cultura col·laborativa. Al mateix temps s’abordaran qüestions com el treball en xarxa amb la ciutadana, la potenciació de la creativitat local i el paper dels equipaments culturals i dels municipis en la creació de la intel·ligència col·lectiva. Igualment, durant el curs es parlarà dels laboratoris municipals de creació, una eina imprescindible en els últims temps per tal d’entendre què significa la cultura en els nostres dies.

 

Programa


8 de novembre

  • 10:00 - 10:15 h: Presentació inicial
  • 10:15 - 10:45 h: Els laboratoris ciutadans i espais maker. Introducció al marc de treball dels laboratoris ciutadans.
  • 10:45 - 11:45 h: Dinàmica en línia
  • 11:45 - 12:00 h: Revisió col·lectiva de la dinàmica

10 de novembre

  • 10:00 - 10:15 h: Introducció a la sessió
  • 10:15 - 11:45 h: Bones pràctiques: experimentació i producció social. Espai obert-espai autogestionat. Espai connectat-espai d'interacció. Espai de col·laboració-espai d'inclusió
  • 11:45 - 12:00 h: Conclusions finals

 

Docents

 

Paco González és arquitecte i urbanista. Professor associat en el Màster Universitari de Ciutat i Urbanisme de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Desenvolupa la seva tesi “Laboratoris cívics. Experimentació urbana i disseny participatiu de les ciutats” i és assistent de recerca a TURBA (Laboratori de Transformació Urbana i Canvi Global) de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) a la UOC. Trobareu més informació sobre la seva trajectòria professional a: pacogonzalez.info 


Yago Bermejo treballa en projectes de participació democràtica. Té experiència en facilitació, disseny de processos i estratègies d’ús d’eines digitals democràtiques. Ha estat responsable de 2016 a 2019 de participaLab, un laboratori d’innovació democràtica, a Medialab Prado, en coordinació amb l’Àrea de Participació de l’Ajuntament de Madrid, en el qual ha desenvolupat nombrosos projectes relacionats amb Decide Madrid, així com el disseny de l’Observatorio de la Ciudad i el G1000 de Madrid, experiències pioneres en l’ús del sorteig i la deliberació a l’Estat. A Deliberativa s’ha centrat en el disseny i supervisió de processos deliberatius, amb especial interès en els processos transnacionals.

En aquest vídeo Yago Bermejo ens explica en què consisteix la intel·ligència col·lectiva, creant xarxes d’empoderament democràtic a través de la tecnologia.
 

Com podem engegar un procés participatiu dinàmic? Algunes idees sobre participació i intel·ligència col·lectiva

 

(PREINSCRIPCIONS TANCADES)