30/08/2024 09:38 h.
Veles reciclades per dinamitzar el comerç de proximitat
Breu introducció
Contribuir a l’economia circular i sostenible s’està convertint en una tasca de responsabilitat social. Al mateix temps, volem seguir gaudint d’una vida plena en lleure i de la diversitat de consum a què estem habituats. Partint d’aquestes premisses, moltes iniciatives empresarials estan innovant en aquest àmbit els darrers anys.
L’esport de la vela, les regates, la navegació de lleure, les competicions... s’estan popularitzant cada vegada més. Si bé és una manera de fomentar l’esport, la vida a l’aire lliure i de retruc, la salut, també té conseqüències negatives com la generació de residus, per exemple quan per diversos motius cal canviar les veles que permeten navegar.
Conscients d’aquesta problemàtica, un grup de gent apassionada de la vela, que se sent atreta pel lligam únic que connecta el vaixell, la tripulació i el mar, va decidir que calia fer alguna cosa per seguir gaudint de la navegació tot preservant el planeta.
Plegats van decidir emprendre la tasca de recuperar les veles inservibles, reciclar-les i convertir-les en objectes singulars, únics, que oferirien al comerç de proximitat de la zona i decoraria les llars dels habitants de la localitat i n’ompliria els armaris. Així va néixer el 2005 l’empresa 727 Sailbags.
Des que es va crear, l’empresa té l’objectiu de preservar el planeta i reduir tant com sigui possible l’impacte sobre el medi ambient. Amb el pas dels anys ha aconseguit donar una segona vida a les veles de vaixell que ja estaven massa velles per seguir navegant i les ha transformades en bosses de tot tipus, roba de vestir i material de decoració per a la llar, entre altres. Així s’aconsegueix allargar la vida dels teixits que abans eren veles i al mateix temps fer valer l’artesania i el comerç de proximitat.
Producte singular
Si ens hi fixem bé, hi ha molt poques veles de vaixell que siguin idèntiques. En funció del vaixell, de les aigües per on ha de navegar, de les condicions de navegació que s’hagin previst... cada vela presenta unes particularitats i uns detalls específics des que es van elaborar.
A mesura que hagin estat utilitzades, en funció del temps que s’hagin fet servir per a la navegació per diferents mars, els vents que les hagin fet treballar i les reparacions que s’hi hagin fet, cadascuna d’elles haurà agafat un aspecte singular.
Sovint els canvis de patrocinadors també tenen un paper a l’hora de decidir reemplaçar-les i marquen una etapa de la seva història. Cada vela explica una història: navegació, escales en els itineraris, tempestes, victòries, trobades marítimes... Cada vela es convertirà en un teixit singular, únic i carregat d’història.
Gestió operativa de l’empresa
Totes les veles que s’utilitzen a l’empresa son 100 % reciclades. Cada dia l’empresa recull veles usades. Per recuperar-les, s’ha creat una autèntica xarxa de recollida on participen navegants de ports esportius, participants dels equips de competicions de vela, de regates, veleries i centres de lloguers de vaixells.
Les veles en desús recollides es despleguen, es trien amb molta cura, s’etiqueten i es renten (només si és necessari i sempre amb productes respectuosos amb el medi ambient i reduint l’ús d’aigua).
Després, es poleixen i es treuen les parts més deteriorades. Es fa amb molta cura per poder recuperar totes les cordes, grillons i mosquetons que serveixen per maniobrar les veles i que poden tornar a servir per navegar, com a objectes de decoració o per confeccionar nous productes.
Amb tot aquest procés s’obtenen panells de vela d’una amplada equivalent a la dels teixits utilitzats a la indústria tèxtil. El procés creatiu és l’invers del de les col·leccions de moda tradicionals: es parteix del material que s’ha recollit i a partir d’aquí s’imagina quins productes es poden crear.
Cada any es recullen uns 65.000 m2 de vela i es porten al taller de l’empresa, ubicat a Lorient. Els espais de treball estan situats al barri de l’antiga base de submarins de Keroman, que actualment agrupa tot un ecosistema al voltant de la nàutica i de les regates.
Producció i oferta
A banda d’aquest taller a Lorient, també es recorre a la professionalitat de tallers de teixir i de confecció, que són sempre petites i mitjanes empreses amb les quals s’estableixen relacions comercials estretes i durables en el temps.
Tots els productes elaborats respecten les normes Oeko-Tex, i es controlen sistemàticament els certificats de conformitat amb les normatives mediambientals. Així mateix, tots els productes creats porten un certificat que dona crèdit de l’origen de les veles. A les peces destinades a les bosses i a la decoració, el certificat d’origen recull la història de la vela reciclada i indica el número de la peça i el nombre de productes confeccionats amb la mateixa vela.
L’oferta que proposa l’empresa és molt variada: fundes per a coixins, per a bancs de jardí o fundes de sofà, coixineres, pufs, estovalles, tovallons, cortines, seients de lona de vela, motxilles, paneres, molts tipus de bosses de mà, jerseis, roba... Tota l’oferta és exclusiva i irrepetible. Són peces sòlides, úniques i durables. Sempre es busca l’elegància de les línies i s’atorga molta importància a la bellesa de les diferents creacions.
Segons la demanda de la clientela, també es fan creacions personalitzades, com ara bosses de mà, regals d’empresa personalitzats o creacions per a esdeveniments.
Els productes es poden adquirir en línia o a les diverses botigues de proximitat franceses (a Lorient, Vannes, La Trinité-sur-Mer, Sarzeau, Saint-Malo, Nantes, Saint-Martin-de-Ré, La Baule-Escoublanc o Arcachon) i als EUA (Annapolis o Stuart).
Socis d’esdeveniments nàutics
727 Sailbags està compromesa amb les competicions de vela i és sòcia d’esdeveniments nàutics com la Vendée Globe, la Route du Rhum, la Solitaria Le Figaro, el Bol d’Or Mirabaud a Ginebra o el Classic Week de Mònaco.
També acompanyen mariners amb els quals comparteixen el desig de conèixer millor l’univers de la vela i del mar.
Fàcilment extrapolable
En el nostre territori tenim molts quilòmetres de costa, molts ports esportius i de mercaderies, moltes barques de vela... un esport que es practica cada vegada més.
Recuperar les veles perquè tinguin una segona vida esdevé una tasca interessant que pot contribuir a incrementar la conscienciació sobre la preservació del medi ambient, a crear nous llocs de treball i a dinamitzar el comerç de proximitat.
Està funcionant molt bé allà on es va iniciar fa quasi vint anys. Es podria crear una marca exclusiva, de disseny única i original, en la qual participin bona part dels ports existents al territori, i contribuiria de retruc a crear llocs de treball dins d’una economia circular i sostenible.