04/03/2024 09:38 h.

La Diputació de Barcelona inverteix 15 milions d’euros per promoure l'ocupació de col·lectius vulnerables

Comparteix

Es tracta d’ajuts a la formació i a la contractació per part d’empreses o administracions locals, adreçades a tots els municipis de la província excepte Barcelona ciutat. Cada any se’n beneficien més de 2.000 persones.

La Diputació de Barcelona ha aprovat destinar enguany 15 milions d’euros als Plans Locals d’Ocupació, que donen suport als ajuntaments per promoure la nova ocupació i millorar l'ocupabilitat de les persones en situació d’atur, especialment les dels col·lectius de major vulnerabilitat. Els plans s’adrecen a tots els municipis de la província de Barcelona, excepte la ciutat de Barcelona.

Els Plans Locals d’Ocupació permeten contractar cada any un miler de persones en situació d’atur, i un altre miler es beneficia d’hores de formació per millorar les seves opcions d’inserció laboral. Els beneficiaris són preferentment persones aturades per raó de gènere, edat, salut i/o temps en atur. Així, al voltant del 60% dels beneficiaris acostumen a ser persones de més de 40 anys i en més de la meitat dels casos es tracta de professionals no qualificats. Quatre de cada deu té el Graduat escolar o estudis inferiors.

Els Plans Locals d’Ocupació inclouen tres possibles modalitats de suport:

  • Suport a la contractació laboral i/o nomenament interí de persones aturades per part de les administracions públiques locals, per tal d’afavorir la contractació de determinats col·lectius en funció de les característiques de cada territori i cobrir necessitats de l'ens local pel que fa a la prestació dels serveis públics.
  • Suport a la formació, per millorar el currículum de les persones aturades, capacitar-les per a la cerca activa de feina i afavorir la seva integració i manteniment en el mercat de treball.
  • Ajuts a la contractació laboral per part de les empreses, a través d'ajuts concedits pels ens destinataris.

Les noves contractacions a les quals donen suport els Plans Locals d’Ocupació han de durar com a mínim tres mesos, tot i que el programa recomana una durada mínima de sis mesos. Com a novetat, enguany els beneficiaris d’aquestes contractacions han de fer prèviament formació en competències transversals, incrementant d’aquesta manera el seu bagatge competencial i la seva ocupabilitat futura.

“Tenim el repte de reactivar l’economia i l’ocupació especialment entre els col·lectius més vulnerables i amb aquests nous Plans Locals d’Ocupació posem les persones en atur com a eix central de les actuacions, garantim l’autonomia local i promovem una contractació estable i de qualitat”, destaca la diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona, Eva Menor.

Trobar feina després dels 50: l’experiència de la Pilar Expósito

Pilar Expósito es va quedar sense feina l’any passat amb 51 anys. Havia tingut un negoci familiar, i fins al 2023 portava 5 anys treballant d’administrativa en una associació que, precisament, ajudava a orientar i inserir persones en situació d’atur. Quan es va quedar sense feina, ràpidament va acudir al Servei Local d'Ocupació del seu ajuntament, Cornellà de Llobregat. “Estava molt preocupada perquè pensava que amb aquesta edat ja no trobaria res, feia molts anys que no feia una entrevista de feina i les primeres van ser molt dures: sempre sortia amb la sensació que buscaven gent més jove”, explica Expósito.

Des del Servei Local d'Ocupació li van proposar una vacant d’administrativa en Zirconart Dental, un laboratori de pròtesis dentals que, després de superar una entrevista, li va oferir un contracte indefinit des del primer dia. “Gràcies al suport dels Plans Locals d’Ocupació, l’empresa ha gaudit d’una subvenció del 50% en el meu primer any: crec que aquest ajut ha estat decisiu per al meu contracte i, de fet, ara han contractat dues persones més”, destaca.